GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ivanić: Srbija je protiv odcjepljenja RS od BiH

Ivanić: Srbija je protiv odcjepljenja RS od BiH
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2017 / 12:20
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je u nedjelju kako su sve najave o odcjepljenju Republike Srpske od BiH prazne priče bez ikakvog realnog utemeljenja i služe jedino Miloradu Dodiku u njegovim nastojanjima da se održi na vlasti.

"Neće doći do odcjepljenja RS. Ima ljudi koju u to vjeruju ali ja znam da to nije realno", kazao je Ivanić u intervjuu za regionalnu televiziju N1.

Ključni argument za tu tvrdnju Ivanić koji i sam dolazi iz RS-a nalazi u konstataciji kako Srbija takav korak nikada ne bi poduprla i to zbog Kosova.

"Jasno je rečeno: nemate podršku", kazao je Ivanić pojašnjavajući kako Dodik unatoč takvoj jasnoj poruci iz Beograda nastavlja zagovarati odcjepljenje jer nema o čemu drugom pričati a posebice ne o investicijama koje njegova vlada ne uspijeva privući.

Ivanić je istodobno konstatirao kako su nerealne i sve ambicije za ukidanje postojećih ili uspostavu nekog novog entiteta u BiH poput onoga s hrvatskom većinom jer one znače promjene ustava a o tome nije moguće postići nikakav dogovor unutar zemlje.
Istaknuo je kako je osobno najmanje zainteresiran za uspostavu "trećeg entiteta" no drži kako se pitanje ravnopravnosti Hrvata u izbornom procesu mora riješiti.

"Hrvati imaju pravo izabrati svoje predstavnike i mora se naći mehanizam kako im to zajamčiti", kazao je Ivanić komentirajući činjenicu da je HDZ BiH u parlamentarnu raspravu uputio prijedlog izmjena izbornog zakona kojim je predložen novi način biranja hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH te zastupnika u domovima naroda državnog i parlamenta Federacije BiH.

HDZ BiH predložio je uspostavu ad hoc izbornih jedinica s hrvatskom odnosno bošnjačkom većinom iz kojih bi se birala dva člana Predsjedništva BiH dok bi se hrvatski zastupnici u domovima naroda birali iz onih županija u kojima su većinsko stanovništvo.
Taj je prijedlog naišao na oštre kritike bošnjačke strane a iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavili su kako će oni uskoro u parlament poslati svoj prijedlog izmjena izbornog zakona koji bi obuhvatio i provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" odnosno ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.
Ivanić je tu najavu pozdravio. "Ako ovo što je predložio (Dragan) Čović nije dobro, red je da kažu što je po njihovu sudu rješenje. To očekujem", kazao je Ivanić.
Eventualne izmjene izbornih pravila u BiH moraju biti dogovorene i potvrđene u parlamentu najkasnije do kraja ove godine jer se izborni zakon ne smije mijenjati u izbornoj godini a opći izbori u toj zemlji planirani su za listopad 2018. godine.

Tagovi: Mladen Ivanić, Republika Srpska, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE