GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice

Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.

Conte je u kolumni u talijanskom listu La Repubblica pozvao EU na uvođenje "europskih obveznica za oporavak", odgovarajući na pismo predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kojem je dan ranije u istom listu Italiji obećala dodatnu europsku pomoć.

Njemačka i Nizozemska protive se kreiranju zajedničkog instrumenta duga, ističući kako bi njime snosile odgovornost za dugove drugih zemalja, podsjeća dpa.

Italija i Španjolska predvode pak zahtjeve za uvođenjem koronaobveznica a podršku im pruža desetak zemalja, među kojima je i Francuska.

Predloženi manji instrumenti dobar su početak no oporavak će zahtijevati daleko veća sredstva, poručio je Conte u najnovijem apelu.

Time se referirao, između ostalog, na predloženi program EU zajmova "težak" 100 milijardi eura, iz kojeg bi se namirivale plaće radnika.

Gospodarstva EU-a međusobno su snažno povezana i morat će investirati izdašne iznose kako bi otklonila najteže gospodarske štete prouzročene pandemijom Covida-19. Francuski ministar Bruno Le Maire nagovijestio je pak jučer da bi vlade EU-a uskoro mogle odobriti aktivaciju preventivnih kreditnih linija iz fonda pomoći eurozone, nove zajmove Europske investicijske banke (EIB) i program zajmova koje je predložila Europska komisija.

Njemačka podupire te tri mjere, rekao je Le Maire, izražavajući nadu da će ih ministri financija EU-a odobriti već na sastanku 7. travnja.

Iz pisma premijera Contea može se pak zaključiti da to možda neće biti dovoljno za zemlje najteže pogođene krizom, dodaje dpa.

Tagovi: Italija, zajedničke europske obveznive, koronavirus, koronakriza, koronaobveznice, Giuseppe Conte
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE