GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice

Italija ponovno traži zajedničke europske obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
RIM - Talijanski premijer Giuseppe Conte u petak je uputio još jedan apel Europskoj uniji da uspostavi program europskih obveznica u sklopu nastojanja zemalja-članica da pronađu zajednički odgovor na očekivanu recesiju i skok nezaposlenosti.

Conte je u kolumni u talijanskom listu La Repubblica pozvao EU na uvođenje "europskih obveznica za oporavak", odgovarajući na pismo predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kojem je dan ranije u istom listu Italiji obećala dodatnu europsku pomoć.

Njemačka i Nizozemska protive se kreiranju zajedničkog instrumenta duga, ističući kako bi njime snosile odgovornost za dugove drugih zemalja, podsjeća dpa.

Italija i Španjolska predvode pak zahtjeve za uvođenjem koronaobveznica a podršku im pruža desetak zemalja, među kojima je i Francuska.

Predloženi manji instrumenti dobar su početak no oporavak će zahtijevati daleko veća sredstva, poručio je Conte u najnovijem apelu.

Time se referirao, između ostalog, na predloženi program EU zajmova "težak" 100 milijardi eura, iz kojeg bi se namirivale plaće radnika.

Gospodarstva EU-a međusobno su snažno povezana i morat će investirati izdašne iznose kako bi otklonila najteže gospodarske štete prouzročene pandemijom Covida-19. Francuski ministar Bruno Le Maire nagovijestio je pak jučer da bi vlade EU-a uskoro mogle odobriti aktivaciju preventivnih kreditnih linija iz fonda pomoći eurozone, nove zajmove Europske investicijske banke (EIB) i program zajmova koje je predložila Europska komisija.

Njemačka podupire te tri mjere, rekao je Le Maire, izražavajući nadu da će ih ministri financija EU-a odobriti već na sastanku 7. travnja.

Iz pisma premijera Contea može se pak zaključiti da to možda neće biti dovoljno za zemlje najteže pogođene krizom, dodaje dpa.

Tagovi: Italija, zajedničke europske obveznive, koronavirus, koronakriza, koronaobveznice, Giuseppe Conte
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE