GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija
KORUPCIJA;
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2013 / 13:27
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Građani Srbije smatraju da je saobraćajna policija najkorumpiraniji deo policije, pokazuje istraživanje CESID-a, koje su u petak objavili Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Beogradski centar za ljudska prava.
Na predstavljanju "Zbirke predloga praktične politike za reformu policije u Srbiji", istraživac Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević je rekao da istraživanje CESID-a, radjeno u martu na uzorku od 1.185 ispitanika iz cele zemlje, pokazuje da je podmićivanje policajaca u Srbiji postalo takoreći deo "običajnog prava".

Đorđević je u Medija centru u Beogradu rekao da građani uprkos tome smatraju da korupcija u policiji nije veća nego u drugim državnim institucijama, kao i da je manja nego u zdravstvu i pravosudju.

Kao osnovni uzrok korupcije u policiji ispitani gradjani navode da se policajci na to odlučuju jer vide da i njihove kolege uzimaju mito, rekao je Đorđević.

On je dodao da su pored ispitivanja gradjanja radjeni i intervjui sa 22 predstavnika policijskih sindikata koji smatraju da su male plate osnovni uzrok korupcije u policiji.

"Zajednički stav i gradjana i predstavnika policijskih sindikata (koji su intervjuisani) je da je korupcija u policiji prisutna kao i u drugim institucijama", rekao je i ocenio da je to zabrinjavajući podatak jer upravo policija treba da se bori protiv slučajeva korupcije u društvu.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je rekao i da i gradjani i predstavnici policijskih sindikata smatraju da je jedan od uzroka korupcije u policiji politizacija te službe.

Kao primer za politizaciju policije je naveo, dešavanja prilikom izbora direktora policije Srbije tokom kojeg se u javnosti više govorilo o tome da li će to biti čovek premijera Ivice Dačića ili potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nego što se obraćala pažnja na to kako kandidati za tu funkciju mogu da doprinesu boljem radu policije.

Djordjević je rekao da istraživanje o korupciji u policiji pokazuje i da su političke i rodbinske veze glavni osnov za zapošljavanje u policiji.

Tagovi: saobraćajna policija, korupcija, MUP Srbije, CeSID, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Saša Đorđević
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ingra gubitnica dana, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi pali drugi dan zaredom, uz skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju
DRAŽBA
Vlada će sudjelovati na dražbi za brod koji se gradi u 3. maju

ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila da će putem Ministarstva financija sudjelovati na dražbi i predati ponudu za kupnju broda koji se gradi u riječkom 3. maju, te će predati početnu ponudu od 142,1 milijuna kuna.

Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE