GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija
KORUPCIJA;
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2013 / 13:26
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Građani Srbije smatraju da je saobraćajna policija najkorumpiraniji deo policije, pokazuje istraživanje CESID-a, koje su u petak objavili Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Beogradski centar za ljudska prava.
Na predstavljanju "Zbirke predloga praktične politike za reformu policije u Srbiji", istraživac Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević je rekao da istraživanje CESID-a, radjeno u martu na uzorku od 1.185 ispitanika iz cele zemlje, pokazuje da je podmićivanje policajaca u Srbiji postalo takoreći deo "običajnog prava".

Đorđević je u Medija centru u Beogradu rekao da građani uprkos tome smatraju da korupcija u policiji nije veća nego u drugim državnim institucijama, kao i da je manja nego u zdravstvu i pravosudju.

Kao osnovni uzrok korupcije u policiji ispitani gradjani navode da se policajci na to odlučuju jer vide da i njihove kolege uzimaju mito, rekao je Đorđević.

On je dodao da su pored ispitivanja gradjanja radjeni i intervjui sa 22 predstavnika policijskih sindikata koji smatraju da su male plate osnovni uzrok korupcije u policiji.

"Zajednički stav i gradjana i predstavnika policijskih sindikata (koji su intervjuisani) je da je korupcija u policiji prisutna kao i u drugim institucijama", rekao je i ocenio da je to zabrinjavajući podatak jer upravo policija treba da se bori protiv slučajeva korupcije u društvu.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je rekao i da i gradjani i predstavnici policijskih sindikata smatraju da je jedan od uzroka korupcije u policiji politizacija te službe.

Kao primer za politizaciju policije je naveo, dešavanja prilikom izbora direktora policije Srbije tokom kojeg se u javnosti više govorilo o tome da li će to biti čovek premijera Ivice Dačića ili potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nego što se obraćala pažnja na to kako kandidati za tu funkciju mogu da doprinesu boljem radu policije.

Djordjević je rekao da istraživanje o korupciji u policiji pokazuje i da su političke i rodbinske veze glavni osnov za zapošljavanje u policiji.

Tagovi: saobraćajna policija, korupcija, MUP Srbije, CeSID, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Saša Đorđević
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas visokih 384,1 miliona dinara, nešto manje od 3,3 miliona evra, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama Srbije, ali su podaci sa tržišta akcija razočaravajući.
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabiji promet.
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
KAMPANJA
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do sredine veljače na društvenim mrežama na 15 tržišta provodi novu kampanju za hrvatski turizam "Croatia Full of New Beginnings/Hrvatska puna novih početaka" i uz oznaku #CroatiaWishList2021, čiji je cilj promocija Hrvatske kroz nove početke i pozitivne želje.
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
FOREX
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer investitori nisu bili skloni riziku zbog zabrinutosti u vezi daljnjeg širenja pandemije covida-19 u svijetu.
EU želi smanjiti dominaciju dolara
STRATEŠKI
EU želi smanjiti dominaciju dolara
BRUXELLES - Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE