GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija

Istraživanje: Saobraćajna policija najkorumpiranija
KORUPCIJA;
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2013 / 13:26
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Građani Srbije smatraju da je saobraćajna policija najkorumpiraniji deo policije, pokazuje istraživanje CESID-a, koje su u petak objavili Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Beogradski centar za ljudska prava.
Na predstavljanju "Zbirke predloga praktične politike za reformu policije u Srbiji", istraživac Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević je rekao da istraživanje CESID-a, radjeno u martu na uzorku od 1.185 ispitanika iz cele zemlje, pokazuje da je podmićivanje policajaca u Srbiji postalo takoreći deo "običajnog prava".

Đorđević je u Medija centru u Beogradu rekao da građani uprkos tome smatraju da korupcija u policiji nije veća nego u drugim državnim institucijama, kao i da je manja nego u zdravstvu i pravosudju.

Kao osnovni uzrok korupcije u policiji ispitani gradjani navode da se policajci na to odlučuju jer vide da i njihove kolege uzimaju mito, rekao je Đorđević.

On je dodao da su pored ispitivanja gradjanja radjeni i intervjui sa 22 predstavnika policijskih sindikata koji smatraju da su male plate osnovni uzrok korupcije u policiji.

"Zajednički stav i gradjana i predstavnika policijskih sindikata (koji su intervjuisani) je da je korupcija u policiji prisutna kao i u drugim institucijama", rekao je i ocenio da je to zabrinjavajući podatak jer upravo policija treba da se bori protiv slučajeva korupcije u društvu.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je rekao i da i gradjani i predstavnici policijskih sindikata smatraju da je jedan od uzroka korupcije u policiji politizacija te službe.

Kao primer za politizaciju policije je naveo, dešavanja prilikom izbora direktora policije Srbije tokom kojeg se u javnosti više govorilo o tome da li će to biti čovek premijera Ivice Dačića ili potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića nego što se obraćala pažnja na to kako kandidati za tu funkciju mogu da doprinesu boljem radu policije.

Djordjević je rekao da istraživanje o korupciji u policiji pokazuje i da su političke i rodbinske veze glavni osnov za zapošljavanje u policiji.

Tagovi: saobraćajna policija, korupcija, MUP Srbije, CeSID, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Saša Đorđević
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE