GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Građani biraju banke po reputaciji, troškovima poslovanja i blizini poslovnica

Istraživanje: Građani biraju banke po reputaciji, troškovima poslovanja i blizini poslovnica
KRITERIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2014 / 11:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hypo Alpe-Adria-Banka i konzultantska kuća A.T. Kearney provele su istraživanje osobnih i potrošačkih navika u Hrvatskoj i regiji, a koje je pokazalo koliko su Hrvati zadovoljni svojim materijalnim stanjem, na što najviše troše, gdje misle da mogu biti racionalniji i uštedjeti, na temelju čega kupuju proizvode i usluge, koje medije najviše konzumiraju te kako reputaciju, troškove poslovanje i lokaciju smatraju najvažnijim faktorima kod odabira svoje banke.
Istraživanje pokazuje kako je 51 posto ispitanika zadovoljno svojom trenutnom materijalnom situacijom, 58 posto svojim poslovnim statusom, a više od 80 posto obiteljskim i društvenim životom. Pritom je 45 posto ispitanika kvalitetu svoga života ocijenilo dobrom, iako je smatra lošijom nego prije tri godine. S time da 57 posto njih očekuje kako će im se kvaliteta života popraviti u budućem razdoblju.

Glavni cilj prosječnog ispitanika je osiguranje materijalne neovisnosti, a najveći uzroci zabrinutosti su nezaposlenost i pogoršanje financijske situacije kao rezultata gospodarske recesije. Pritom 17 posto ispitanika smatra kako im prihod od njihovog rada nije dostatan za pokrivanje osnovnih potreba, a 53 posto bi ih razmotrilo selidbu ukoliko bi im se ukazala prilika za zaposlenjem u drugom mjestu.

Hrvatski građani pak najviše sredstava izdvajaju za hranu i kućne potrepštine (94%), troškove stanovanja (89%) te telefonske troškove (73%), a smatraju kako bi najviše mogli uštedjeti smanjujući troškove telefona (76%), odjeće (67%), stanovanja (67%), kućnih potrepština (55%) te vozila (42%). Cijena i kvaliteta su očekivani prevladavajući čimbenici prilikom kupnje proizvoda, dok 43 posto ispitanika brand uopće ne smatra relevantnim.

U dijelu koji se odnosi na poslovanje s bankama ispitanici su kao faktore koji najviše utječu na odluku o odabiru banke naveli reputaciju, cijenu proizvoda i usluga te blizinu poslovnica. Tekući račun (93%) je proizvod/usluga kojim se ispitanici najviše koriste, a slijede internetsko bankarstvo (49%), kreditne kartice (34%), debitne kartice (33%), odobreno prekoračenje (30%) i klasična štednja (27%). Pet proizvoda/usluga koje bi građani u budućnosti najradije dodali svom portfelju su: štednja (22%), životno osiguranje (13%), kreditne kartice (11%), internetsko (11%) te mobilno bankarstvo (9%).

U kontekstu komunikacije čak 88 posto ispitanika s matičnom bankom komunicira izravno prilikom posjeta poslovnicama, 58 posto ih to čini putem Interneta, 19 posto telefonom i preko službe za korisnike, a 13 posto koristeći mobilno bankarstvo koje posljednjih godina osjetno raste.

Pritom kao tri područja u kojima bi njihova matična banka mogla poboljšati odnos s klijentima ističu: nagrađivanje vjernosti (62%), fleksibilnost u kreiranju proizvoda prema potrebama klijenata (58%), te jednostavnije opise proizvoda/usluga bez prestručnog bankarskog žargona (41%).

Vezano uz osobne i potrošačke navike više od 60 posto ispitanika posjeduje prijenosno ili stolno računalo, a najčešće koriste Internet (99%), nakon čega slijede mobilni telefon (90%), radio (90%), televizija (85%) i društvene mreže (72%). Među onima koji se koriste društvenim mrežama 96 posto ih to čini barem jednom tjedno, 77 posto svakog dana, a najpopularnija društvena mreža je Facebook.

Tagovi: izbor banke, troškovi poslovanja, životno osiguranje, odobreno prekoračenje, klasična štednja
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, u fokusu HPB i HT
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi porasli, prateći smjer europskih burzovnih indeksa koji se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, uz nešto veći promet, pri čemu su u fokusu bile dionice HPB-a i HT-a.
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika
ISTRAŽIVANJE
Najranjiviji na turističku aktivnost oko Zadra, Splita i Dubrovnika

ZAGREB - Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija najranjivije su jedinice lokalne samouprave na turističku aktivnost, s obzirom na broj noćenja po glavi stanovnika, najizraženiju sezonalnost turizma i strukturu smještaja s najvećim udjelom privatnog, dok je najmanje ranjiva Istarska županija.

Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
IZGUBILI SPOR
Njemački hotelijeri će ipak morati plaćati turističku pristojbu
KARLSRUHE - Njemački hotelijeri su izgubili sudsku parnicu u kojoj su zahtijevali ukidanje turističke i prijavne pristojbe koju naplaćuje lokalna vlast.
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
TREZORCI
Mfin izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope, a eurske uz negativnu
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ANALITIČARI
Smarter: Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja
ZAGREB - Hrvatska može povećati proizvodnju suncokretovog ulja i postati njegov izvoznik, ocjenjuje se u analizi konzultantske tvrtke Smarter u kojoj se ističe da Hrvatska proizvodi više suncokreta nego što joj treba, ali i znatno manje ulja od vlastitih potreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE