GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje Deloittea: Kriptovalute će kroz 5-10 godina zamijeniti one klasične

Istraživanje Deloittea: Kriptovalute će kroz 5-10 godina zamijeniti one klasične
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / bug.hr
ZAGREB - Veliko istraživanje koje je provela konzultantska kuća Deloitte na 1.280 zaposlenika (mahom na višim upravljačkim funkcijama) iz financijskog sektora pokazalo je kako velika većina njih vjeruje da je budućnost financija vezana uz blockchain i kriptovalute.

Analitičari ističu da je pandemija koronavirusa potaknula prelazak na "sve digitalno", pa je tako ubrzala i digitalizaciju financijskog sektora. Postojeće su se strukture našle pred izazovima koje predstavljaju novi poslovni modeli i digitalna imovina.

Shodno tome, ovogodišnje istraživanje o blockchainu pokazalo je kako ljudi na rukovodećim položajima u financijskoj industriji digitalne kriptovalute i blockchain tehnologije vide kao jedan od strateških prioriteta, kako u budućnosti tako i već sada. Tako je 78% ispitanika odgovorilo je da će kriptovalute i digitalna imovina biti donekle ili vrlo važnim dijelom ove industrije u naredna 24 mjeseca. Povrh toga, 76% ispitanika smatra da će digitalna imovina poslužiti kao snažna alternativa ili pak izravna zamjena za fiat (fiducijarni) novac već u narednih 5 do 10 godina.

Na pitanje o tome koja će biti glavna uloga digitalnih oblika imovine za njihovu organizaciju, najviše je ispitanika izjavilo kako će njihove institucije nuditi usluge čuvanje takve imovine, potom kako će kriptovalute služiti za plaćanja, diverzifikaciju ulagačkih portfelja, decentralizaciju financijskih platformi te "tokenizaciju" imovine.

Kao najveće prepreke za široko prihvaćanje digitalne imovine u ovoj se industriji najčešće ističu brige oko kibernetičke sigurnosti, vrlo stroge regulatorne barijere, postojeća financijska infrastruktura kao i zabrinutost za privatnost korisnika.

Ispitanici u ovom istraživanju prihvaćaju da se njihova industrija mora prilagoditi na "seizmičke promjene" koje donosi blockchain, primarno kako bi mogli odgovoriti na zahtjeve svojih sadašnjih i budućih korisnika. Oni koji to učine među prvima imat će i značajnu konkurentsku prednost pred ostalima. Tradicionalno troma bankarska industrija polako se počinje nositi s izazovima modernih tehnologija, no njezin brz razvoj zahtijevat će dodatnu fleksibilnost kako bi se institucije mogle prilagoditi na nove trendove. Uskoro, zaključuje Deloitte, neće imati izbora nego prihvatiti promjenu, jer je sudjelovanje u digitalnom financijskom dobu neizbježno.

Tagovi: kriptovalute, klasične valute, Deloitte, digitalni novac
PROČITAJ I OVO
Bankman-Fried optužen da je sa 40 milijuna dolara podmitio najmanje jednog dužnosnika u Kini
KORUPCIJA
Bankman-Fried optužen da je sa 40 milijuna dolara podmitio najmanje jednog dužnosnika u Kini
NEW YORK - Suosnivač FTX-a Sam Bankman-Fried platio je desetke milijuna dolara mita najmanje jednom dužnosniku kineske vlade, navode savezni tužitelji u novoj optužnici u utorak.
Njemačko tržište hrane prilično ovisno o trgovini s Kinom
OVISNOST
Njemačko tržište hrane prilično ovisno o trgovini s Kinom
BERLIN - Njemačko tržište hrane uvelike ovisi o trgovini s Kinom, pokazala je analiza. Najveća ovisnost je o proizvodima koji su visoko prerađeni - primjerice smrznuta i konzervirana hrana.
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Utorak je donio drugi uzastopni dan blagog rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi.
Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup
MIROVINE
Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup
ZAGREB - Sedam od 10 osiguranika 2. stupa koji su lani stekli uvjete za mirovinu vratilo se u 1. stup, piše Večernji list, navodeći da je prinos mirovinskih fondova 2. stupa 2022. u minusu od 4 do 5,25 posto.
Japan ukida 20-godišnju zabranu uvoza kanadske govedine
POTEZI
Japan ukida 20-godišnju zabranu uvoza kanadske govedine
OTTAWA - Japan je ukinuo 20 godina staru zabranu uvoza kanadske govedine, priopćilo je kanadsko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Reuters.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE