GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje AZTN-a: Dukat i Vindija otkupljuju čak 70% mlijeka

Istraživanje AZTN-a: Dukat i Vindija otkupljuju čak 70% mlijeka
TRŽIŠTE MLIJEKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2011 / 19:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tržište otkupa mlijeka u Hrvatskoj u prošloj je godini još uvijek bilo regulirano, broj isporučitelja i ukupno otkupljene količine mlijeka imaju višegodišnji trend pada, a ključna su obilježja tržišta otkupa sirovog mlijeka te tržišta pet grupa mliječnih proizvoda da su ona vrlo koncentrirana te da u njima dominiraju dva najjača takmaca - Dukat i Vindija, pokazalo je istraživanje o tržištu proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka i mliječnih proizvoda koje je danas objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
"S obzirom da je tržište mlijeka u Hrvatskoj još uvijek regulirano, a otkupna cijena mlijeka se utvrđuje dogovorom i pritom se još do kraja 2011. i dodatno štiti, iduća je godina zadnja u kojoj se to tržište mora prilagoditi modelu kakav provodi Europska unija", navode iz Agencije u kojoj su stoga odlučila prvi put objaviti skraćeni prikaz rezultata istraživanja koje je u 2010. proveo peti puta zaredom.

Istraživanjem je obuhvaćeno 48 poduzetnika koji djeluju na tržištu otkupa sirovog kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, odnosno 14 poduzetnika na tržištu proizvodnje i uvoza mliječnih proizvoda.

Istraživanje je pokazalo kako broj isporučitelja i ukupno otkupljene količine mlijeka imaju višegodišnji trend pada i u 2010. su manje za otprilike sedam posto u odnosu na godinu prije, a najveći utjecaj na to ima smanjenje isporuka kravljega mlijeka.

Tako je broj isporučitelja sirovog kravljeg mlijeka prošle godine smanjen za gotovo dvije trećine u odnosu na 2002. - pao je s 58 tisuća u 2002. na 20.567 u 2010. godini.

U prošloj je godini ukupno otkupljeno 630,8 milijuna kilograma mlijeka, što je 51,3 milijuna kilograma ili sedam posto manje nego u 2009.

Najveći utjecaj na to imao je pad otkupa kravljeg mlijeka, koji u ukupnoj otkupljenoj količini ima udio od čak 98,9 posto, a lani je pao za 7,6 posto, na 623,9 milijuna kilograma.

Otkup kozjeg mlijeka lani je pao za jedan posto, na 4,1 milijun kilograma, a ovčjeg mlijeka porastao jedan posto, na 2,7 milijuna kilograma.

Ključna obilježja tržišta otkupa sirovog mlijeka te tržišta pet grupa mliječnih proizvoda su da su ona vrlo koncentrirana te da na njima dominiraju dva najjača takmaca – Dukat i Vindija – koji se uglavnom izmjenjuju na vodećim pozicijama na pojedinačnim tržištima, a na nekima njihov zajednički tržišni udjel doseže i do gotovo 80 posto, ističu iz Agencije.

"Dukat ima najveći tržišni udjel na tržištu otkupa kravljeg mlijeka te u tri od pet kategorija mliječnih proizvoda, a kapitalna povezanost s Kim Karlovcem dodatno pojačava njegovu dominaciju na pojedinim tržištima. Vindija najveći pojedinačni tržišni udjel drži u otkupu kozjeg i ovčjeg mlijeka te u proizvodnji pasteriziranog mlijeka i sterilnih (fermentirajućih) proizvoda", pokazalo je istraživanje.

Na tržištu otkupa kravljeg mlijeka prvih pet poduzetnika drži između 80 i 85 posto ukupnog tržišta, a samo jedan od njih - Belje u 2010. nije zabilježila pad otkupnih količina.

Belje je, naime, otkup povećalo za šest posto, dok su ostala četiri takmaca imala pad otkupa između šest i 11 posto.

Najveći tržišni udjel na tržištu otkupa kravljeg mlijeka i dalje ima Dukat, između 35 i 40 posto, a zajedno s Kimom, čiji je vlasnik, zbirni im se udjel penje između 40 i 45 posto.

Drugo mjesto na tržištu otkupa kravljeg mlijeka ima Vindija s udjelom između 25 i 30 posto, treći je Meggle Hrvatska s udjelom između pet i deset posto, a slijede Belje i Ledo koji u tom segmentu tržišta drže između pet i deset posto udjela.

Iz AZTN-a ističu kako je utjecaj ostalih poduzetnika na konkurentost na tako strukturiranim tržištima vrlo mali, ali i da se pokazuje da kompetitivnost pojačava suradnja manjih tržišnih takmaca kroz različite udruge - tako Udruga-hrvatske male mljekare, u kojoj djeluje dvadesetak malih mljekara, u proizvodnji pasteriziranog mlijeka drži treću tržišnu poziciju, dok je na tržištima proizvodnje fermentiranih proizvoda i vrhnja četvrta.

Za razliku od tržišta proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka, značajan čimbenik na većini tržišta mliječnih proizvoda je uvoz i u pojedinim grupama proizvoda ima stalan uzlazni trend i drži zamjetne tržišne udjele, ističu iz AZTN-a.

Po podacima iz istraživanja, na uvoz, ovisno o grupi proizvoda, otpada manje od jedan posto tržišnog udjela (pasterizirano mlijeko) do čak i više od 20 posto tržišnog udjela (24 posto kod maslaca).

Tagovi: mlijeko, tržište mlijeka, Dukat, Vindija, Belje, Meggle, Ledo, KIM, ZSE:LEDO-R-A, ZSE:LURA-R-A, ZSE:BLJE-R-A, AZTN, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Tehnohemije prodate za 32,5 miliona dinara
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem trzištu kapitala ostala je mlaka i danas, a veći promet nego u sredu je u najvećoj meri rezultat trgovanja akcijama dve kompanije, dok su BELEX indeksi zabeležili negativne vrednosti.
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX u plusu četvrti dan zaredom, Atlantska skočila na 317 kuna
ZAGREB - Četvrtak je donio nastavak optimistične trgovine na Zagrebačkoj burzi koja je obilježila cijeli ovaj tjedan.
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
FOREX
Podaci iz njemačke industrije podigli euro
LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući podacima iz njemačke industrije, a trgovci pozorno prate i stanje u američkom gospodarstvu kako bi procijenili izglede za podizanje kamatnih stopa.
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
LIJEKOVI
EK: Do listopada tri lijeka protiv covida-19
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv covida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do listopada ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE