GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraga o Jukićevom uništavanju Hrvatske pošte vodi prema Todoriću i Paviću

Istraga o Jukićevom uništavanju Hrvatske pošte vodi prema Todoriću i Paviću
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2012 / 11:18
Autor: Domagoj Margetić
KOLUMNA - Ekskluzivno doznajemo kako bi nedavno smijenjeni predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić uskoro mogao prijeći na novo radno mjesto u Upravi Europapress Holdinga, na poziv Ninoslava Pavića.
Dio je to ranijih dogovora Pavića i Jukića, kojim Pavić bivšem predsjedniku Uprave HP-a očito vraća uslugu za dugogodišnju poslovnu suradnju EPH i Hrvatske pošte. S druge strane, iz vrha HP-a „procurile" su i informacije o tomu da su Jukić i Pavić bili usko povezani i s provedbom tajnog HDZ-ovog plana za Hrvatsku poštu, pa moji izvori navode kako je logično da Pavić sada pruži utočište smijenjenom Jukiću.

Osim toga, još nešto povezuje Roberta Jukića i Ninoslava Pavića. Obojica su pod istragom Državnog odvjetništva, pa bi Jukić prelaskom u EPH mogao preko Pavićevih medija uzvratiti udarac Mladenu Bajiću, pokretanjem medijske kampanje za njegovo rušenje u DORH-u. Prije nekoliko dana, kako dozanjem, u krugu bliskih suradnika i prijatelja, Robert Jukić pohvalio se ovakvim planom, kao i svojim novim radnim mjestom u EPH.

Prema izvorima unutar Hrvatske pošte, kao i izvorima bliskima bivšem predsjedniku Uprave HP-a Robertu Jukiću, istraga izvlačenja novca iz Hrvatske pošte u HDZ-ove crne stranačke fondove, kao i na privatne račune pojedinaca, te na račune vlasnika pojedinih medijskih kuća, samo je dio priče o korupciji i kriminalu u tom državnom poduzeću. Neslužbeno doznajem da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pri kraju s istragom u slučaju Hrvatske pošte, što je uznemirilo ne samo bivšeg predsjednika Uprave Jukića i njegove najbliže suradnike, te vrh HDZ-a koji je sudjelovao u ovom planu, nego i dvojicu tajkuna umiješanih posredno u cijelu aferu: Ivicu Todorića, vlasnika Agrokora i čovjeka kojega mnogi smatraju moćnijim od premijera, te Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH, svakako najmoćnijeg medijskog tajkuna u Hrvatskoj.

Ovaj je dvojac, naime, vrlo usko povezan sa planom kojega je u Hrvatskoj pošti trebao provesti Robert Jukić, nakon što ga je HDZ-ova Vlada instalirala na čelno mjesto u tom državnom poduzeću. Postojao je, naime, tajni plan sustavnog poslovno financijskog uništavanja Hrvatske pošte, kako bi u uvjetima financijske krize došlo do djelomične ili potpune privatizacije tog državnog poduzeća.

„Tajna je u nekretninama", navodi moj sugovornik. „Hrvatska pošta zadnja je stopostotno državna firma koja u svom vlasničkom portfelju ima neke od najvrijednijih nekretnina u državi, u unutrašnjosti, ali posebno i nekretnine uz obalu", navodi moj sugovornik iz HP-a.

„Radi se o najatraktivnijim nekretninama kojima danas raspolaže neka državna tvrtka, i nekretnine su zapravo najvrijednije što Hrvatska pošta danas posjeduje", zaključuje moj izvor.

Upravo zbog plana rasprodaje nekretnina Jukićeva uprava HP-a svojevremeno je najavila zatvaranje tzv. „neprofitabilnih" poštanskih ureda i ispostava, čime bi se dio atraktivnih nekretnina oslobodio i mogao staviti u prodaju.

„Bio je to samo dio plana za rasprodaju nekretnina Hrvatske pošte", tvrdi moj izvor, inače dobro upoznat sa planovima Jukićeve Uprave Hrvatske pošte.

„Dobar primjer ostvarivanja tog plana je jedna od najvrijednijih lokacija u Dubrovniku – stara palača na Pilama u kojoj je do prije pet godina bilo smješteno Središte pošta Dubrovnik. Preseljenjem na novu lokaciju palača na Pilama je ispražnjena, stavljena pod lokot i čeka, vjerojatno novog vlasnika", navodi moj sugovornik.

Slučaj Hrvatske pošte, prema navodima mojih izvora, mogla bi biti jedna od najozbiljnijih korupcijskih afera iz mandata HDZ-ove Vlade, u koju su zajedno umiješani Uprava Hrvatske pošte, posebno njezin bivši predsjednik Robert Jukić, Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora, Ninoslav Pavić, predsjednik Uprave Europapress Holdinga, te najviši dužnosnici Vlada kojima su predsjedavali Ivo Sanader i Jadranka Kosor.

Osnovno je pitanje; je li postojao ortački dogovor HDZ-a, Roberta Jukića, Ivice Todorića, Ninoslava Pavića i drugih umiješanih, o smišljenom i projektiranom uništavanju Hrvatske pošte, kako bi na kraju došlo do njezine neizbježne privatizacije, u kojoj bi se dvojica tajkuna kao poslovni partneri u nekoj varijanti pojavili kao kupci Hrvatske pošte, prije svega zbog atraktivnih i vrijednih nekretnina u vlasništvu tog poduzeća.

Ukoliko su informacije mojih izvora iz Hrvatske pošte istinite, tada je Robert Jukić u Hrvatsku poštu instaliran upravo s tim ciljem.

Naime, prvi cilj je bio uspostaviti sistem za nesmetano izvlačenje novca iz jedne od profitabilnijih državnih tvrtki. Bio je to zadatak kojeg su Robert Jukić i njegov suradnik Ranko Marinović, zadužen u Upravi HP-a za financije počeli provoditi odmah po preuzimanju pozicija u Upravi. Uspostavljena je mreža poduzeća s kojima je Jukićeva Uprava potpisala višemilijunski vrijedne ugovore o poslovnoj suradnji, a preko kojih je zapravo izvlačen novac za potrebe crnih stranačkih fondova HDZ-a, ali i HSP-a, kao i pojedinaca kako iz vrha vlasti tako i iz vrha Hrvatske pošte.

Među najzanimljivije takve ugovore, osim ugovora o šutnji s medijskim kućama u Hrvatskoj, Uprava Hrvatske pošte potpisala je primjerice sa City Expressom, Sokol Marićem, te tvrtkom M San i njezinim tvrtkama kćerima, preko kojih je novac izvlačen i u Hrvatskim autocestama.

Upravo model izvlačenja novca ugovaranjem poslova s M-SAN Grupom, otkriva obrazac vrlo sličan onom kojim se HDZ poslužio u HAC-u. Zanimljivo ili ne, Nadzorni odbor Hrvatske pošte, baš kao i nadzorni odbor HAC-a pod kontrolom je držao HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta.

„Najam prostora za smještaj sektora informatike Hrvatske pošte d.d.: Hrvatska je pošta od prosinca 2009. godine je BAKS Grupi (King) za koristenje prostora (najam) u zgradi M-SAN grupe u Horvatovoj (Buzin)platila više od 8 milijuna kuna! Za potrebe projekta digitalne televizije nazvan kodnim imenom „Murano", dodatno se u proteklih mjesec dana proširivala server soba (dodao se par ormaru za servere) u Horvatovoj, pa će od 1. travnja 2012. najamnina umjesto 300 tisuća kn koštati mjesečno gotovo 370 tisuća kn. Inače, ugovor o najmu poslovnog prostora je, bez natječaja naravno, potpisan na 5 godina! U 2010. i 2011. godini, da ne bi bilo sumnjivo što svi natječaji iz Informatike idu u King, manipulacijom se dio natječaja namještao firmama koje su bile zapravo samo paravan Kingu. To su: CS computers d.o.o. (15.800.000,00 kn u 2010.), EBC Sistemi d.o.o. (1.650.000,00 kn %2B 2.200.000,00 kn %2B 1.615.000,00 kn %2B 2.015.000,00 kn u 2011.) i Insepo d.o.o. (320.000,00 kn u 2012. godini; ugovor u toku)", opisuje moj sugovornik iz Hrvatske pošte model izvlačenja novca preko ugovora potpisanih s M-SAN Grupom.

Istraga Državnog odvjetništva, kako neslužbeno doznajem, trenutno je koncentrirana upravo na te ugovore koje je Jukićeva Uprava Hrvatske pošte potpisivala sa privatnim poduzećima.

„Prije otprilike dva tjedna popis svih tih ugovora sa iznosima isplata i detaljnim pojašnjenjima dostavljen je Državnom odvjetništvu", tvrdi moj izvor, a što mi je neslužbeno potvrđeno i u DORH-u.

Drugi ne manje važan zadatak Jukićeve Uprave Hrvatske pošte bio je prebacivanje strateških ugovora koje je HP imala potpisane s HT-om, na privatnu tvrtku City Express, kako bi se ojačala tržišna, poslovna i financijska pozicija te privatne tvrtke, a kako bi na kraju taj isti Jukić pokrenuo u HP-u postupak kupnje konkrentske tvrtke City Ex, nakon što je toj istoj privatnij tvrtki omogućio konkurentsku poziciju u odnosu na Hrvatsku poštu.

Bio je to, međutim, plan kako iz Hrvatske pošte izvući dodatni novac i financijsku korist, navodno u dogovoru s Ratkom Mačekom i drugima iz vrha HDZ-a. Kako su u tom trenutku ovaj projekt HDZ-a i Jukića zviždači unutar pošte razotkrili, cijela je operacija na kraju propala. Hrvatska pošta nije kupila City Ex, ali je Jukićeva Uprava HP-a omogućila City Ex-u zauzimanje tržišne pozicije na kojoj se danas nalazi, raznim oblicima poslovnog pogodovanja toj konkurentskoj tvrtki.

S ovim drugim zadatkom, povezano je i gomilanje poslovnih i financijskih gubitaka Hrvatske pošte, odnosno smišljeno uništavanje HP-a koje je provodila Uprava na čelu s Robertom Jukićem. Međutim, taj treći zadatak podrazumijevao je i tajni HDZ-ov plan o privatizaciji Hrvatske pošte, koji je trebao biti proveden u dogovoru s tajkunima Ivicom Todorićem i Ninoslavom Pavićem. Naime, njih su dvojica zainteresirani za vrlo vrijedne i atraktivne nekretnine Hrvatske pošte, pa su zbog toga bili voljni ući u projekt privatizacije Hrvatske pošte. Kako bi, međutim, cijena ovog državnog poduzeća bila prihvatljiva ovom tajkunskom dvojcu, navodno je uloga Jukićeve Uprave bila u što je moguće većem smanjivanju vrijednosti HP-a za slučaj moguće privatizacije.

Bio je to, očito, ortački plan po tehnologiji i shemi najsličniji onom kojeg su HDZ-ovi štićenici namjeravali provesti u Podravci, samo u ovom slučaju projekt je bio znatno vrijedniji i zatno profitabilniji. Činjenica da Jukić u tajnosti s Pavićem dogovara svoj prelazak iz HP-a u EPH, samo potvrđuje ove informacije mojih izvora u pošti. S druge, pak, strane očito je da je pokretanjem istraga u slučaju Hrvatske pošte Državno odvjetništvo zagrebalo u osinjak najmoćnijih ljudi u državi, a da to na početku nisu mogli niti znati. Naime, tko je mogao pomisliti da iza Jukićevog uništavanja Hrvatske pošte stoje Todorić i Pavić, odnosno da se iza korupcije u HP-u krije tajni ortački dogovor HDZ-a s dvojicom tajkuna o podjeli poslovno financijskog plijena u HP-u.

Priča o Robertu Jukiću, tako, kao i mnoge druge do sada vodi ne samo prema sjedištu HDZ-a, nego i sjedištima Agrokora i EPH.

Tagovi: Robert Jukić, Hrvatska pošta, Nino Pavić, Ivica Todorić, Jadranka Kosor, City Express, Agrokor, M-San Grupa, Europapress Holding, Ivo Sanader, HDZ, DORH
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
POVIJESNI TRENUTAK
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
KOMARNA - Posljednji, 165. i 220 tona teški segment Pelješkog mosta podignut je i čeka se da se postavi na svoje mjesto. Nakon postavljanja elementa kineski radnici kreću sa zavarivanjem i oko 23 sata se očekuje da to bude gotovo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE