GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci

Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Sve popularniji američki glumac i oskarovac Rami Malek koji je na filmskom platnu utjelovio legendarnog Freddieja Mercuryja, a na malom ekranu impresionirao ulogom hakera u seriji Mr. Robot, zadnje je u nizu svjetski poznatih imena koji su ovog korona ljeta bijeg od uobičajene svakodnevice pronašli u krstarenju Jadranom uz hrvatsku obalu.

Uz njega, u rujnu je naše more za obiteljski odmor odabrao i jedan od najpoznatijih glazbenih parova današnjice Beyonce i Jay-Z, te su tako upotpunili dugu i doista impresivnu listu VIP gostiju iz svijeta biznisa, glazbe, sporta i filmske industrije od kojih su mnogi fotografijama i objavama na društvenim mrežama značajno pomogli promociji naše zemlje i njezinog turizma. 

I to prije svega nautičkog, jer nautički turizam se zbog svojih karakteristika i kontroliranih uvjeta u kojima se odvija, pokazao otpornim i na najveće izazove kao što su oni koje je globalnoj industriji putovanja, odmora i zabave natovarila na leđa pandemija koronavirusa, piše Glas Istre.

Uz kampere, nautičari su bili „prve laste“ koje su stigle u Hrvatsku na odmor nakon otvaranja granicu a sredinom proljeća, te su ostali na Jadranu sve do samog kraja ljeta. Kada su akvatorij Istre i područje Istarske županije u pitanju, segment nautičkog turizma jedini je koji je i u srpnju i u kolovozu imao indeks u plusu u odnosu na lanjska usporedna razdoblja. U srpnju je taj plus kad su u pitanju dolasci iznosio 1,5 posto, dok je kolovoz zaključen s 2,39 posto više dolazaka, ali i čak 15,4 posto više ostvarenih noćenja što znači da su se nautičari koji su dolazili na Jadran ovog kolovoza odlučivali na puno dulji boravak i uživanje u čarima odmora nego što je to bio slučaj prošloga ljeta.

Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa koja je nastala u proljetnim mjesecima dok su još na snazi bila ograničenja kretanja. Tako je od gotovo 13 tisuća dolazaka ostvarenih do konca kolovoza, više od 10 tisuća ostvareno tijekom dva ljetna mjeseca, a od 92 tisuće ostvarenih noćenja manje od 18 tisuća ostvareno je prije početka srpnja.

I u nautici, kao i svim ostalima segmentima turističke ponude Poluotoka, ovog su ljeta dominirali dolasci gostiju s njemačkog tržišta. Njemačkih nautičara u kolovozu bilo je 2.507 što je povećanje broja dolazaka s tog tržišta u odnosu na lani za 35 posto. Još značajniji porast zabilježen je u postotku broja ostvarenih noćenja njemačkih nautičara kojih je bilo 16.973 ili gotovo polovica više nego lanjskog kolovoza. Obala Istre tijekom proteklog mjeseca primamljiva je bila i nautičarima iz susjedne Italije koji su tijekom Ferragosta stigli u doista velikom broju. S više od tisuću zabilježenih talijanskih nautičara skok dolazaka gostiju s tog tržišta na koncu mjeseca iznosio je 44 posto u odnosu na lani, dok je broj ostvarenih noćenja za gotovo 63 posto veći u odnosu na kolovoz 2019. godine.

Zanimljivo je da se radi o tržištu koje se u zadnjoj trećini mjeseca zbog odluka talijanske vlade o obaveznom testiranju i karanteni praktički zatvorilo za Hrvatsku, no brojke su i na koncu mjeseca ostale u debelom plusu. Za razliku od Talijana koji su bar u srpnju i početkom kolovoza bili prilično "vidljivi“ na našoj obali, nedostatak austrijskih gostiju bio je primjetan u svim segmentima hrvatskog turizma tijekom čitavog ljeta.

Izuzetak nije bio ni nautički turizam pa je tako u kolovozu broj dolazaka nautičara iz Austrije više nego prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, dok je broj ostvarenih noćenja bio za 47 posto manji. S obzirom na značaj austrijskog tržišta za naš turizam taj se manjak Austrijanaca značajno osjetio u kumulativnim statistikama, no u segmentu nautičkog turizma on je tijekom ljeta u potpunosti kompenziran porastom broja dolazaka i noćenja koja su ostvarili nautičari s nekih drugih tržišta, prije svega poljskog, a zatim i tržišta Švicarske i Slovenije koja su sva rasla u odnosu na lani.

Kad su u pitanju gradovi i općine u ovom je segmentu turizma, bez obzira na lagani negativni indeksni minus, i u kolovozu je bila uvjerljivo najuspješnija Pula u kojoj se nalazi daleko najveći broj vezova. Ta prednost Pule u ostvarenim rezultatima nautičkog turizma trebala bi se dodatno uvećati već naredne sezone budući da bi, prema najavama investitora, od proljeća 2021. godine nautičarima na raspolaganju trebalo biti novih 270 morskih vezova u marini koja se upravo gradi na lokaciji Sveta Katarina. Pula je ovoga kolovoza zabilježila gotovo 4 tisuće dolazaka i više od 27 tisuća noćenja, a značajniju brojku ostvario je i susjedni Medulin s 1.300 dolazaka i više od 9.400 ostvarenih noćenja u nautičkom turizmu.

Tagovi: nautički turizam u Istri, nautički turizam, Istra, Rami Malek, ACI marina Rovinj, talijanski turisti, njemački turisti
PROČITAJ I OVO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
Beogradska berza: Komercijalna banka najtrgovanija, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka najtrgovanija, indeksi mešoviti
BEOGRAD - Trgovanje akcijama Komercijalne banke doprinelo je danas porastu ukupnog prometa na Beogradskoj berzi u odnosu na utorak, dok su BELEX indeksi završili tgovanje s mešovitim rezultatima.
Yellen: Razmišljamo o digitalnom dolaru
OPCIJE
Yellen: Razmišljamo o digitalnom dolaru
NEW YORK - Digitalni dolar mogao bi biti dobro rješenje za Amerikance koji nemaju pristup bankovnim računima ili sistemima za olakšano plaćanje. To je rekla Janet Yellen, američka ministrica financija.
Zagrebačka burza: Odlični rezultati podigli Končar EI i Petrokemiju
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Odlični rezultati podigli Končar EI i Petrokemiju
ZAGREB - Nešto bolji promet i rast indeksa obilježili su srijedu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE