GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci

Istra: Nautički turizam u plusu, najbrojniji Nijemci, Talijani i Slovenci
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Sve popularniji američki glumac i oskarovac Rami Malek koji je na filmskom platnu utjelovio legendarnog Freddieja Mercuryja, a na malom ekranu impresionirao ulogom hakera u seriji Mr. Robot, zadnje je u nizu svjetski poznatih imena koji su ovog korona ljeta bijeg od uobičajene svakodnevice pronašli u krstarenju Jadranom uz hrvatsku obalu.

Uz njega, u rujnu je naše more za obiteljski odmor odabrao i jedan od najpoznatijih glazbenih parova današnjice Beyonce i Jay-Z, te su tako upotpunili dugu i doista impresivnu listu VIP gostiju iz svijeta biznisa, glazbe, sporta i filmske industrije od kojih su mnogi fotografijama i objavama na društvenim mrežama značajno pomogli promociji naše zemlje i njezinog turizma. 

I to prije svega nautičkog, jer nautički turizam se zbog svojih karakteristika i kontroliranih uvjeta u kojima se odvija, pokazao otpornim i na najveće izazove kao što su oni koje je globalnoj industriji putovanja, odmora i zabave natovarila na leđa pandemija koronavirusa, piše Glas Istre.

Uz kampere, nautičari su bili „prve laste“ koje su stigle u Hrvatsku na odmor nakon otvaranja granicu a sredinom proljeća, te su ostali na Jadranu sve do samog kraja ljeta. Kada su akvatorij Istre i područje Istarske županije u pitanju, segment nautičkog turizma jedini je koji je i u srpnju i u kolovozu imao indeks u plusu u odnosu na lanjska usporedna razdoblja. U srpnju je taj plus kad su u pitanju dolasci iznosio 1,5 posto, dok je kolovoz zaključen s 2,39 posto više dolazaka, ali i čak 15,4 posto više ostvarenih noćenja što znači da su se nautičari koji su dolazili na Jadran ovog kolovoza odlučivali na puno dulji boravak i uživanje u čarima odmora nego što je to bio slučaj prošloga ljeta.

Ukupno je, prema podacima eVisitora, tijekom kolovoza u nautičkom turizmu Istre zabilježeno 5.777 dolazaka i 41.554 noćenja i to su brojke s kojima u tom sektoru jesu i moraju biti zadovoljni premda će u ukupnim rezultatima godine ostati velika rupa koja je nastala u proljetnim mjesecima dok su još na snazi bila ograničenja kretanja. Tako je od gotovo 13 tisuća dolazaka ostvarenih do konca kolovoza, više od 10 tisuća ostvareno tijekom dva ljetna mjeseca, a od 92 tisuće ostvarenih noćenja manje od 18 tisuća ostvareno je prije početka srpnja.

I u nautici, kao i svim ostalima segmentima turističke ponude Poluotoka, ovog su ljeta dominirali dolasci gostiju s njemačkog tržišta. Njemačkih nautičara u kolovozu bilo je 2.507 što je povećanje broja dolazaka s tog tržišta u odnosu na lani za 35 posto. Još značajniji porast zabilježen je u postotku broja ostvarenih noćenja njemačkih nautičara kojih je bilo 16.973 ili gotovo polovica više nego lanjskog kolovoza. Obala Istre tijekom proteklog mjeseca primamljiva je bila i nautičarima iz susjedne Italije koji su tijekom Ferragosta stigli u doista velikom broju. S više od tisuću zabilježenih talijanskih nautičara skok dolazaka gostiju s tog tržišta na koncu mjeseca iznosio je 44 posto u odnosu na lani, dok je broj ostvarenih noćenja za gotovo 63 posto veći u odnosu na kolovoz 2019. godine.

Zanimljivo je da se radi o tržištu koje se u zadnjoj trećini mjeseca zbog odluka talijanske vlade o obaveznom testiranju i karanteni praktički zatvorilo za Hrvatsku, no brojke su i na koncu mjeseca ostale u debelom plusu. Za razliku od Talijana koji su bar u srpnju i početkom kolovoza bili prilično "vidljivi“ na našoj obali, nedostatak austrijskih gostiju bio je primjetan u svim segmentima hrvatskog turizma tijekom čitavog ljeta.

Izuzetak nije bio ni nautički turizam pa je tako u kolovozu broj dolazaka nautičara iz Austrije više nego prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, dok je broj ostvarenih noćenja bio za 47 posto manji. S obzirom na značaj austrijskog tržišta za naš turizam taj se manjak Austrijanaca značajno osjetio u kumulativnim statistikama, no u segmentu nautičkog turizma on je tijekom ljeta u potpunosti kompenziran porastom broja dolazaka i noćenja koja su ostvarili nautičari s nekih drugih tržišta, prije svega poljskog, a zatim i tržišta Švicarske i Slovenije koja su sva rasla u odnosu na lani.

Kad su u pitanju gradovi i općine u ovom je segmentu turizma, bez obzira na lagani negativni indeksni minus, i u kolovozu je bila uvjerljivo najuspješnija Pula u kojoj se nalazi daleko najveći broj vezova. Ta prednost Pule u ostvarenim rezultatima nautičkog turizma trebala bi se dodatno uvećati već naredne sezone budući da bi, prema najavama investitora, od proljeća 2021. godine nautičarima na raspolaganju trebalo biti novih 270 morskih vezova u marini koja se upravo gradi na lokaciji Sveta Katarina. Pula je ovoga kolovoza zabilježila gotovo 4 tisuće dolazaka i više od 27 tisuća noćenja, a značajniju brojku ostvario je i susjedni Medulin s 1.300 dolazaka i više od 9.400 ostvarenih noćenja u nautičkom turizmu.

Tagovi: nautički turizam u Istri, nautički turizam, Istra, Rami Malek, ACI marina Rovinj, talijanski turisti, njemački turisti
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE