GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Najtraženije kuće za odmor daleko od naseljenih mjesta

Istra: Najtraženije kuće za odmor daleko od naseljenih mjesta
KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Prvu polovicu godine općina Kaštelir ispratit će s otprilike 50 posto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Trenutačno u kućama za odmor na području ove općine boravi nešto više od stotinjak gostiju, a lipanjske prve turističke laste pristigle netom nakon što su popustile protupandemijske mjere i u Hrvatskoj i u emitivnim zemljama, jako su razveselile ovdašnje iznajmljivače, ali i Turističku zajednicu.

- Najveći dio svog turističkog prometa naša općina ostvaruje u srpnju i kolovozu. Obično smatramo da je izrazita sezonalnost naše turističke ponude zapravo mana, ali u ovoj post-korona situaciji može se pokazati i kao prednost, pogotovo stoga što su kod nas kuće za odmor prevladavajući oblik smještaja. Od ukupno 438 smještajnih objekata s ukupno oko 3.000 kreveta, na području naše općine imamo 130 kuća za odmor s dodatnim sadržajima, gdje se izoliranost i socijalna distanca podrazumijevaju, pa bi ova sezona, koja je unaprijed okarakterizirana kao katastrofalna, nas male ipak mogla pozitivno iznenaditi, kaže voditeljica TZ-a Romina Sinosich.

Turizam se u Kašteliru ipak sramežljivo događa, ustvrdit će također Romina Sinosich, no iako su kuće za odmor u post-korona razdoblju najtraženija vrsta smještaja, mnogi drugi vjesnici sezone morat će izostati zbog još uvijek važećih restrikcija. Prema uputama Hrvatske turističke zajednice, male turističke zajednice, pa tako i kaštelirska, održavaju hladni pogon i samo osnovno poslovanje, proračuni su im drastično smanjeni, a to znači da su otkazana sva uobičajena ljetna događanja. Ovog ljeta u Kašteliru tako neće biti ni popularne Gramperijade, ni koncerata u mjesnome parku iz minulih godina lijepo primljenog ciklusa "Wine and romance in Kaštelir", ni obilježavanja Dana turizma. Turisti će tako slobodno vrijeme provoditi u vlastitoj režiji, i morat će se prepustiti vlastitoj istraživačkoj intuiciji.

Kako gosti doživljavaju post-korona turizam u Kašteliru provjerili smo kod jedne njemačke obitelji koja je u rezerviranu kuću za odmor došla na dva tjedna. Heinz Sauerland, njegova supruga Sabine i njegov brat Markus iz njemačkog grada Dortmunda jedva su dočekali doći na odmor u Istru nakon što su tri mjeseca proveli u strogim uvjetima protupandemijskih mjera i izolacije, radeći od kuće umjesto u uredu.

- Bilo je teško biti tako izoliran, ne ići u restorane i ne sretati ljude, kao da smo u zatvoru, pripovijeda nam Heinz Sauerland, koji već nekoliko godina dolazi na odmor u Hrvatsku. Prije četiri-pet godina boravio je u kući za odmor u nedalekim Kukcima, a lani je bio u Makarskoj.

Tagovi: Istra, Kaštelir, hrvatski turizam, Romina Sinosich, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE