GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Koncept luksuznog turizma dobio je novi sadržaj

Istra: Koncept luksuznog turizma dobio je novi sadržaj
KAKO DALJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Istra je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija, čiji je broj dolazaka i noćenja turista ove godine bio rekordan. Iako ova činjenica izaziva opće zadovoljstvo, ono istovremeno može stvarati veliki pritisak na samu destinaciju, njene prirodne resurse i lokalno stanovništvo.

Upravo zbog toga Istarskoj županiji potreban je održiv i ekološki turizam koji stremi k očuvanju prirode i okoliša, promociji održive gospodarske aktivnosti i očuvanju kulturne baštine i tradicije, dok istovremeno brine o domicilnom stanovništvu, kao i o potrebama posjetitelja destinacije. Upravljanje održivim razvojem turizma može se primijeniti na razne oblike turizma poput elitnog, ali i masovnog, i to u svim vrstama destinacija.

Potreba za održivim turizmom na našem području u posljednje se vrijeme sve više ističe, a čine se i određeni koraci u smjeru odgovornog i ekološkog razvoja. Tako je prije nekoliko dana Upravni odjel za turizam Istarske županije pod geslom "Turizam za uključiv razvoj" pozvao sve ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istre, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, kako bi 2. i 3. listopada turističku ponudu zajednički učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre. Napomenuli su da će pri odabiru subjekata prednost imati oni koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja, te uključivom i ravnomjernom razvoju turizma Istre.

U kojem će se smjeru turizam kretati, kako se razvija održiv, odgovoran i uključiv turizam na području Istarske županije te kako se koncept elitnog turizma kroz vrijeme promijenio, u razgovoru za Glas Istre otkrio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istre.

- Prije svega, kad kažemo da je Istra 90-ih godina imala preko 300 napuštenih sela, a da je danas gotovo stotinjak sela manje gdje su se popravile zgrade i suhozidi, gdje su se ponovno posadili vinogradi, maslinici i voćnjaci, te kad kažemo da su mlađe obitelji napravile kontra smjer s obale prema selu te svoj životni prostor nalaze u središnjem djelu Istre, a isto tako da smo razvili turizam i u tom djelu Istre, onda je to najbolji primjer održivog i odgovornog razvoja turizma, kaže Ivošević, te dodaje da se revalorizirao veliki dio središnjeg dijela Istre koji je više od nekoliko desetljeća bio u potpunosti prazan, bez infrastrukture, bez struje, vode, kanalizacije, asfalta i telefonske linije.

- Kada ste se 90-te godine vozili s autom iz Novigrada prema Buzetu, vi niste vidjeli niti jedno svjetlo ni s lijeve ni s desne strane, ukazuje Ivošević na nekadašnje stanje pa napominje da su danas, zahvaljujući sinergiji turizma i poljoprivrede, kao i poduzetništva, stvoreni novi kvalitetni uvjeti za život i za razvoj gospodarske i industrijske djelatnosti.

Tagovi: Istra, istarski turizam, hrvatski turizam, Denis Ivošević, Bale, Grožnjan, Rovinj, Poreč
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE