GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarski vinari u ozbiljnim problemima

Istarski vinari u ozbiljnim problemima
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / Glas Istre
ROVINJ - Zbog koronavirusa i istarski vinari zbrajaju štetu. Do nedavno zatvoreni ugostiteljski objekti i restorani kao i nemogućnost normalnog kretanja utjecali su na pad potrošnje vina.

Neki su se preorijentirali na dostavu i prodaju na kućnom pragu, ali smiješno je to mjeriti s potrošnjom koju inače ostvaruju u ovo vrijeme pred turističku sezonu. U međuvremenu, zalihe su ogromne, no vinari nerado govore koliko je vina "na čekanju" u bačvama.

Nikola Benvenuti proizvođač i predsjednik Udruge Vinistra koja okuplja 129 vinara, kaže da zadnja dva mjeseca ni vinarima nije bilo lako. Nema zbirne podatke o količinama, ali kaže "svi smo mi u istoj ili vrlo sličnoj situaciji".

- S obzirom da je sve dva mjeseca bilo zatvoreno, naravno da se to itekako odrazilo na plasman vina. Jedino mjesto gdje smo mogli plasirati proizvod bili su trgovački centri i trgovine, no naši vinari u Istri prioritetno su vezani uz ugostiteljske objekte i restorane. Sigurno je da će postojati viškovi, kaže Benvenuti, dodajući da se s popuštanjem mjera i dolaskom turista očekuje oživljavanje prodaje.

- Činjenica je da ćemo svi biti u problemima kad krene berba jer će biti teško skladištiti novo grožđe i pojedini vinari već razmišljaju o proširenju kapaciteta skladištenja. Imamo tri mjeseca vremena do berbe i nadamo se da će se nešto do tada "zavrtjeti", i da ćemo pobrati grožđe i moći ga skladištiti

Tagovi: istarski vinari, Istra, vino, višak vina, Nikola benvenuti, udruga Vinistra, Vinistra
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE