GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istarska vina uskoro pod etiketom "Hrvatska Istra"

Istarska vina uskoro pod etiketom
ISTRA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2013 / 10:10
Autor: ;i:3;s:19:
PULA - Hrvatska Istra, skupni je naziv za vinogorje koji će svi istarski vinari morati isticati na svojim etiketama od 1. srpnja, odnosno s prvim danom ulaska Hrvatske u EU.
Iz upotrebe izlaze dosadašnji nazivi vinogorja - Zapadna, Centralna i Istočna Istra. Razlog za jedinstveni naziv je i to što se vina iz slovenske Istre pod jednakim uvjetima plasiraju na tržište - vinogorje Slovenska Istra.

Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra, podsjeća da su slovenski i hrvatski vinari iz Istre uputili zajedničku deklaraciju političarima na vlasti jedne i druge države kojom predlažu da se vina s područja i hrvatske i slovenske Istre vode pod zajedničkim nazivom - vinogorje Istra. Međutim, odgovora do danas nema.

Bez obzira na njihovu inicijativu, jasno je da će vinari morati mijenjati dosadašnje etikete. Srećom, trošak neće biti onoliki koliki je mogao biti da se to odnosi i na vina koja su proizvedena do 1. srpnja.

Matošević pojašnjava da je dogovoreno da će vina proizvedena prije datuma ulaska Hrvatske u EU moći biti prodavana s postojećom etiketom te da neće biti potrebe za njihovim povlačenjem s tržišta, iako je i takva opcija dolazila u obzir.

- Tu nemamo puno manevarskog prostora. Problem je, međutim, što informacije nadležnih institucija do nas dolaze prekasno. Mnogi vinari u Hrvatskoj nisu upoznati sa svim novostima koje nas očekuju ulaskom u EU. U Istri smo organizirali edukaciju, a ove smo godine na Vinistri ugostili ljude iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo koji su zainteresiranim vinarima pojašnjavali nove propise, kaže Matošević.

Tagovi: istarska vina, Hrvatska Istra, Ivica Matošević, Vinistra
PROČITAJ I OVO
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
INVESTICIJE
Jay-Z ulaže u rizični kapital u sektoru marihuane
LOS ANGELES - Američki raper i producent Jay-Z, suprug pjevačice Beyonce, osnovao je investicijski fond s 10 milijuna dolara kako bi podupirao mala poduzeća u sektoru marihuane u vlasništvu Afroamerikanaca.
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab promet i pad indeksa
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi su danas pali i promet i indeksi, nakon kratkotrajnog oporavka zabeleženog u sredu.
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.
ODLUKE
Hanfa: Donesena odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020.

ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe donesena je odluka o referentnom i zajamčenom prinosu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu.

Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladalo negativno raspoloženje među investitorima, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, a najviše na udaru su se našle turističke dionice.
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
RANGIRANJA
Cavtat u izboru za najbolju europsku destinaciju 2021.
CAVTAT - Europska organizacija European Best Destinations (EBD) i ove je godine organizirala izbor za najbolju europsku destinaciju, a na popisu se među nominiranih 20 europskih destinacija našao i Cavtat.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE