" /> "> Inzko: 21 godinu nakon Daytona BiH ugrožena negativnim trendovima iz Republike Srpske | SEEbiz.eu

Inzko: 21 godinu nakon Daytona BiH ugrožena negativnim trendovima iz Republike Srpske

Inzko: 21 godinu nakon Daytona BiH ugrožena negativnim trendovima iz Republike Srpske
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2016 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Opstanak i stabilnost Bosne i Hercegovine ugrožavaju negativni trendovi koji su se razvili u Republici Srpskoj a sada su se prelili i na područje Federacije BiH, upozorio je u nedjelju visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko u posebnoj izjavi u povodu 21. obljetnice od parafiranja Daytonskog sporazuma.

Inzko je istaknuo kako nitko ne bi smio zaboraviti da je Daytonskim sporazumom odnosno ustavom koji je sastavni dio tog dokumenta potvrđen pravni kontinuitet Republike BiH koja je prije 21 godinu nastavila postojati kao država s novim nazivom i modificiranim unutarnjim ustrojem

“Ovo ističem jer u BiH još uvijek postoje političke snage koje 21 godinu nakon Daytona skoro svakodnevno šire svoju revizionističku interpretaciju Daytona koja je u očitoj suprotnosti s ustavom BiH", naveo je Inzko, jasno aludirajući na problematične interpretacije sadržaja Daytonskog sporazuma koje dolaze iz RS a posebice od predsjednika tog entiteta Milorada Dodika s ciljem maksimalnog reduciranja uloge tijela vlasti na državnoj razini.  

Inzko je konstatirao kako je žalosno to što neki koji su i sami aktivno sudjelovali u stvaranju tijela vlasti na državnoj razini sada govore o "pravnom nasilju" i "nametanju odluka".

"Ništa od toga što govore nije istina. Institucije na državnoj razini su uspostavljene u skladu s ustavom BiH", izjavio je visoki predstavnik koji je i danas krajnji tumač odredbi Daytonskog sporazuma odnosno njegove provedbe.

Inzko ističe kako je veoma važno to što BiH danas ima jedinstvenu vojsku, Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Upravu za neizravno oporezivanje, Graničnu policiju, te šest ministarstava na državnoj razini.

Podsjetio je kako je međunarodna zajednica do sada napore za stabliziranje BiH i poboljšanje uvjeta života njenih građana poduprla sa pet milijarda dolara namijenjenih obnovi što su pratili i drugi oblici pomoći.
Inzko je upozorio kako se više od dva desetljeća nakon završetka rata BiH suočava s novim izazovima i ugrozama pri čemu je opet izravno aludirao na Dodika.

"Neki politički lideri koji su svojedobno igrali pozitivnu ulogu su se, na žalost, u određenom trenutku odlučili fokusirati na podjele teritorija i moći. Oni vide Daytonski sporazum kao švedski stol s kojeg bi uzeli samo ono što im odgovara. Zbog toga moram jasno reći da je Daytonski sporazum cjelovit dokument, i svi njegovi dijelovi su još uvijek na snazi", poručio je Inzko.

Istaknuo je kako se to odnosi i na široke ovlasti koje ima Ured visokog predstavnika (OHR) ali i na sudjelovanje inozemnih sudaca u radu Ustavnog suda BiH što je opet meta stalnih Dodikovih kritika.

Dodik je najavio kako će predložiti novi zakon o Ustavnom sudu BiH kako bi iz njega "otjerao strance" a za to je dobio i potporu lidera HDZ BiH Dragana Čovića. Njihovo je stajalište kako inozemni suci zapravo služe da bi uz njihovu potporu bile izglasane odluke koje odgovaraju Bošnjacima.
Inzko je u svojoj poruci zaključio kako se čini da danas u Bosni i Hercegovini postoje dvije političke realnosti.

"Prva realnost je nastojanje da se zemlja kreće na putu ka Europskoj uniji što je pozitivno i nešto što treba podržati. Druga realnost su negativni trendovi koji su počeli u Republici Srpskoj prije deset godina, i sada se raširili i na FBiH".

"Političari u Bosni i Hercegovini trebaju imati dovoljno mudrosti da izaberu put naprijed, jer put unatrag ne može donijeti ništa dobro za građane ove zemlje", izjavio je visoki predstavnik.

Tagovi: Valentin Inzko, Daytonski sporazum, Republika Srpska, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE