GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inženjeri elektrotehnike i IT stručnjaci najlakše do posla u Srbiji

Inženjeri elektrotehnike i IT stručnjaci najlakše do posla u Srbiji
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2015 / 10:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada u Srbiji imaju inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari.

Takođe, brzo do posla dolaze i diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije, zavarivači, knjigovođe, računovođe, kao i oni koji bi radili u oblasti nege starih, kao i kozmetičari.

Za razliku od njih, sreća nije naklonjenja stručnjacima iz oblasti tekstila i kožarstva, poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumartsva, daktilografima, pravnicima, tehničarima, frizerima.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, najveće šanse za zapošljavanje na tržištu rada imaju visokoobrazovani profili- inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama i to anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi, diplomirani farmaceuti, stručnjaci za finansije - računovođe.

Kada je reč o nižem nivou obrazovanja do posla najlakše dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinske sestre-specijalista instrumentiranja i kozmetičari.

Takođe, lakše je i kuvarima, elektrotehničarima i to, iz oblasti elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, potom i tehničarima mehatronike, tehničarima za biotehnologiju, kompjutersko upravljanje, radnicima na obezbeđenju, odnosno tehničarima obezbeđenja.

U najvećem broju slučajeva za ove profile prvenstveni uslov zapošljavanja je odgovarajuće radno iskustvo.

Do posla teže dolaze i oni koji bi radili u oblast tekstilstva i kožarstva, tacnije profili poput pomoćnika prelca, prelci, krojači tekstila, tkači, obrađivači kože i krzna.

Njih karakteriše izrazita suficitarnost jer u tim profilima postoji daleko veći broj osoba na evidenciji NSZ, nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta.

Teško do posla dolaze i mašinci sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručnostije za zapošljavanje u oblasti mašinstva i obrade metala, sa drugim, trećim i četvrtim stepenom stručne spreme, i to servisnim mašinskim tehničarima, mehaničarima za poljoprivredne mašine, mehaničarima za tekstilne mašine, metalostrugarima, rukovaocima poljoprivrednih mašina, autolimarima, automehaničarima...

U teže zapošljive kategorije spadaju i voćarsko-vinogradarski tehničari, poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja, kao i tehničari drvoprerađivačke tehnologije, tehničari prerade drveta u strugari, ozelenjavanja naselja i uređenja predela, uzgoja šuma...

Ništa lakše nije nije pomoćnicima daktilografa, daktilografima, upravnim tehničarima, birotehničarima, pravnim tehničarima, pravnicima.

U ostala suficitarna zanimanja spadaju i pomoćni ženski frizer, izrađivač hemijskih proizvoda, hemijsko-tehnološki tehničar, autoelektričar, tehničar visokogradnje, tehničar niskogradnje, arhitektonski tehničar, inokorespodent, kulturološki tehničar, maturant gimnazije, nastavnik razredne nastave...

Što se tiče zapošljavanja u inostranstvu, u NSZ navode da su najučestaliji konkursi vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.

Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.

Nakon sprovedenih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koja se odvija u okviru projekta „Triple Win", uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2013. godini zaposleno 27, a u 2014. godini, 88 državljana Srbije.

Tagovi: inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, farmaceuti, Nacionalna služba zapošljavanja, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
PRUGE
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
BEOGRAD - Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Reč je modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju.
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE