GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori zainteresirani za loše kredite u Sloveniji i Hrvatskoj

Investitori zainteresirani za loše kredite u Sloveniji i Hrvatskoj
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2016 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija i Hrvatska ove će godine biti u fokusu pozornosti kupaca nenaplativih bankarskih plasmana jer to može biti unosan posao, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" pozivajući se na poznavatelje tržišta loših kredita.
Kupci takvih kredita, uglavnom investicijski fondovi, ove godine sa "zasićenih tržišta" sele svoje aktivnosti u istočnu i jugoistočnu Europu, a Slovenija i Hrvatska su im interesantne jer vjeruju da trend ekonomskog oporavka i njihovi zadnji gospodarski pokazatelji daju nadu kako će im potencijalne investicije biti moguće dobro unovčiti, piše slovenski list u svom poslovnom prilogu.

U Sloveniji, čije banke i osam godina nakon početka financijske krize imaju relativno visok udio loših kreditnih plasmana u svojim bilancama, trenutno se prodaje paket loših kredita od oko 1,3 milijarde eura, a politiku rasterećenja bilanci od loših kredita podržava i središnja banka, navodi list.

Po podacima koji iznosi "Dnevnik", najveći paket loših kredita od oko 800 milijuna eura prodaje Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je lani portfelj nenaplativih tražbina smanjila sa 28 na 19,3 posto.

Osim toga, paket loših kredita u iznosu od oko 300 milijuna eura prodaje Nova kreditna banka Maribor (NKBM). Ta banka trenutno nastoji prodati kreditne plasmane većinom vezane uz njene poslove u Hrvatskoj iz proteklih godina, a većinom je riječ o poslovima koji su bili vezani uz gradnju nekretnina, piše list.

U NKBM-u ne žele govoriti o detaljima, ali su naveli da je u ovoj godini prodaja paketa loših kredita njihov strateški cilj budući da su već lani loš kreditni portfelj smanjili za trećinu.

"Dnevnik" piše i kako Unicredit banka prodaje paket loših kredita u iznosu od oko 200 milijuna eura. Najveća talijanska banka je trenutno u najopsežnijem procesu prodaje nenaplativih kredita, kako u Italiji tako i na drugim tržištima. U Hrvatskoj bi Zagrebačka banka, koja je u vlasništvu Unicredita, trebala navodno prodati loše kredite u visini između 800 milijuna eura i milijarde eura, navodi slovenski list.

Pozivajući se na podatke konzultantskih tvrtki, prenosi kako su se zadnje dvije godine loši krediti otkupljivali u prosjeku po 60 posto njihove nominalne vrijednosti, a neosigurani krediti fizičkih osoba uz popust od 50 do 70 posto.

Zato veći popusti koji se nude u Sloveniji i Hrvatskoj, a često i za kredite koji imaju jamstvo u nekretninama, za ulagače predstavljaju zanimljiv investicijski izazov, navodi uz ostalo slovenski "Dnevnik".

Tagovi: loši krediti, Nova ljubljanska banka, UniCredit, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi u minusu zbog širenja pandemije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE