GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Invazija Čeha na Jadran: Prodali više od 40.000 karata za vlakove do Rijeke i Splita

Invazija Čeha na Jadran: Prodali više od 40.000 karata za vlakove do Rijeke i Splita
GOLEM INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 08:12
Autor: SEEbiz / Novi list

RIJEKA – Danas u 16.38 sati s Glavnog kolodvora u Pragu i u 19.48 s Glavnog kolodvora u Brnu kreće prvi ovogodišnji vlak češkog prijevoznika Regiojeta na liniji Prag – Rijeka/Split.

Vlak će u Hrvatsku stići sutra u jutarnjim satima te će, kao i lani, kompozicija biti podijeljena u Ogulinu te dio vagona ide dalje za Rijeku, a dio za Split.

Kako je Novom listu potvrdila Tereza Ptáčková, menadžerica međunarodnih projekata u Regiojetu, prodaja karata ide jako dobro.

– Dosad smo, dakle prije polaska prvog ovogodišnjeg vlaka, prodali već više od 40.000 karata za sve svoje hrvatske linije, kazala je Ptáčková te dodala da su, kao i prošle godine, cijene karata za Regiojetove vlakove prema Rijeci i Splitu iznimno niske.

Kartu u jednom smjeru, uključujući rezervaciju i sve usluge, putnici koji putuju na relaciji do Rijeke u lipnju će platiti u vagonu sa sjedalima već od 23,9 eura, a u spavaćim vagonima počevši već od 31,9 eura.

Cijena karte uključuje besplatnu rezervaciju sjedala i sve usluge u vlaku koje putnik može dobiti tijekom putovanja uključujući flaširanu vodu, kavu i mali doručak gratis, besplatno korištenje interneta ili zabavnog portala…

Vlakovi će voziti od 3. lipnja do 26. rujna, s time da će u srpnju i kolovozu voziti svakodnevno, a u lipnju i rujnu tri puta tjedno.

Ove godine ruta je nešto izmijenjena pa Regiojet za Rijeku i Split više ne ide preko Budimpešte, no i dalje povezuju glavne gradove Prag, Bratislavu i Zagreb.

Linija tako ide Prag – Kolin, Havličkuv Brod – Ždar nad Sazavou – Brno – Breclav – Bratislava – Zagreb – Ogulin – Rijeka i Split. Polazak iz Praga uvijek će biti poslijepodne u 16.38, a zatim u 19.48 iz Brna, a u 21.32 iz Bratislave. Veze za Rijeku stižu sutradan u 10.19 sati, a dolazak u Split bit će u 13.43 sati. U suprotnom smjeru, vlakovi će polaziti u 15.33 sati iz Splita i u 20.05 sati navečer iz Rijeke, s dolaskom ujutro sljedećeg dana u Bratislavu u 8.28, u Brno u 10.07 te u Prag u 13.14 sati.

Kapacitet vlakova je i ove godine nešto više od 600 putnika po jednoj kompoziciji, dakle 15 vagona. Osim mogućnosti rezervacije klasičnih sjedećih mjesta u vagonima Astra, u ponudi su i kupei u spavaćim kolima, s time da je ove godine, sukladno potražnji, povećan broj mjesta u takozvanim tihim kupeima. Isto tako je moguće rezervirati i čitav kupe za zatvorenu skupinu putnika. Vlak će, dakle, putnike odvesti do Rijeke ili Splita gdje će biti moguće uzeti autobus koji će putnike povezati i s drugim turističkim mjestima poput Zadra, Makarske, Poreča ili otoka Paga. Lani su u Regiojetu ponudili i kompletne turističke pakete koji uključuju, osim samog prijevoza, i smještaj, a takve je paket aranžmane moguće rezervirati i ove godine. Inače, u Regiojetu kažu i da su karte za lipanj skoro rasprodane.

Da podsjetimo, vlasnik tvrtke Radim Jančura na ideju uvođenja izravnih vlakova u Hrvatsku došao je u prvoj godini pandemije bolesti COVID-19, dakle, 2020.

Unatoč teškoj pandemijskoj godini, Regiojetovi prepoznatljivi žuti vlakovi već su se u prvoj godini pokazali vrlo traženima, a lani je interes za ovom linijom još i povećan pa je tako češki prijevoznik na liniji iz Češke za Hrvatsku u samo dvije, i to pandemijske godine, prevezao oko 150.000 putnika u oba smjera.

S time da su u prvoj godini njihovi vlakovi išli samo za Rijeku i to preko Ljubljane, dok je lani ruta izmijenjena te se išlo preko Budimpešte i Zagreba, a u itinerer je dodan i Split.

U pandemijskim godinama ova je linija stoga itekako podebljala statistiku dolazaka čeških gostiju u nekim kvarnerskim destinacijama, prije svega Rijeci. Isto tako u Regiojetu se nadaju da će ova linija biti dobar mamac za Riječane, odnosno Splićane, da na jednostavan i jeftin način posjete Prag ili Bratislavu.

Dodajmo i da je početkom godine bilo govora da bi ove godine trebala biti uspostavljena i željeznička linija za Rijeku i Split iz Poljske. Međutim, za sada su ti planovi stavljeni na čekanje, uz ostalo i zbog ratnih događanja u susjednoj Ukrajini.

Naime, Regiojet je svojim vlakovima uključen u postavljanje željezničkog humanitarnog koridora od Ukrajine do Češke. Regiojet, naime, prevozi ukrajinske izbjeglice iz poljskog pograničnog grada Przemysla u Češku. A u suradnji s Člověk v tísni, ČD Cargo i Rail Cargo Logistics, šalje materijalnu pomoć u Ukrajinu.

Tagovi: češki turisti, Regiojet, Češka, Radim Jančura, Tereza Ptáčková
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE