GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Interventne potpore za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina

Interventne potpore za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2014 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska će financijsku pomoć Europske unije dobiti za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Europska komisija je početkom tjedna prihvatila novu uredbu o interventnim mjerama za voće i povrće, vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju, vrijednima 165 milijuna eura.
Za svaku državu članicu izračunate su količine na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju, a napravljena je i raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama.

Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 1.050 tona za jabuku i 7.900 tona za mandarinu. No, uz te količine, svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 tona za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih interventnim mjerama (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine, mandarine i dr.).

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za mjeru povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodijeljene Hrvatskoj (od 3.000 tona) dodane su za jabuke, pa je ukupna količina jabuka koje se mogu povući s tržišta 4.050 tona, dok za mandarine ostaje količina od 7.900 tona.

Primatelji tih jabuka i mandarina bit će centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo i detaljan vodič o provedbi dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore te grafički prikaz postupka povlačenja s tržišta.

U Narodnim novinama (broj 117/14) objavilo je i Pravilnik o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore, koji se odnosi na provedbu uredbe Europske komisije od 29. rujna.

Izvanredne mjere pomoći propisane uredbom i pravilnikom uključuju mjere povlačenja voća i povrća u razdoblju od 30. rujna 2014. do datuma kada će propisane količine biti iskorištene ili do 31. prosinca ove godine.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti.

Države članice EU mogu kroz provedbu jednog ili više postupaka na najučinkovitiji način iskoristiti količine voća i povrća dodijeljene svakoj pojedinoj državi.

Tagovi: mandarine, jabuke, Rusija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PRIZNANJA
Etnoland iz Pakova Sela osvojio Međunarodnu nagradu za kreativni turizam
PAKOVO SELO - U konkurenciji među 19 zemalja jugoistočne Europe gdje obitava preko 340 milijuna stanovnika, ETNOLAND Dalmati u Pakovu Selu osvojio je međunarodnu nagradu Big SEE Tourism Award 2020 u kategoriji “kreativna priča i identitet kao doživljaj”.
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Deveti uzastopni pad Atlantske plovidbe
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio blagi rast indeksa, ali i katastrofalan promet.
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
FOREX
Dolar stabilan, u fokusu pregovori o američkim poticajima
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak na međunarodnim tržištima nije bilježio veće promjene u odnosu na druge najznačajnije svjetske valute, dok su u fokusu investitora i dalje pregovori o novim poticajima za američko gospodarstvo.
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
TRŽIŠTE KAPITALA
Žigman: Hrvatska će nakon koronakrize financirati gospodarstvo preko tržišta kapitala EU
ROVINJ – „Europska komisija je prije mjesec dana donijela novi, osvježeni akcijski plan stvaranja jedinstvene unije tržišta kapitala koja bi trebala u potpunosti zaživjeti do kraja 2022. godine.“ – istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman tijekom prezentacije na temu „Što nakon koronakrize“, održane danas u Rovinju, na konferenciji „Izazov promjene“.
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
NA VRHU
Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC
ZAGREB - Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE