GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Interventne potpore za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina

Interventne potpore za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2014 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska će financijsku pomoć Europske unije dobiti za 4.050 tona jabuka i 7.900 tona mandarina, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Europska komisija je početkom tjedna prihvatila novu uredbu o interventnim mjerama za voće i povrće, vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju, vrijednima 165 milijuna eura.
Za svaku državu članicu izračunate su količine na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju, a napravljena je i raspodjela maksimalnih količina proizvoda po državama članicama.

Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 1.050 tona za jabuku i 7.900 tona za mandarinu. No, uz te količine, svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 tona za jedan ili više proizvoda obuhvaćenih interventnim mjerama (rajčice, mrkva, kupus, paprika, cvjetača i brokula, salatni krastavci, jabuke, kruške, šljive, jagodasto voće, stolno grožđe, kivi, slatke naranče, klementine, mandarine i dr.).

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za mjeru povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodijeljene Hrvatskoj (od 3.000 tona) dodane su za jabuke, pa je ukupna količina jabuka koje se mogu povući s tržišta 4.050 tona, dok za mandarine ostaje količina od 7.900 tona.

Primatelji tih jabuka i mandarina bit će centri i ustanove socijalne skrbi, ustanove za predškolski odgoj, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, bolnice, kaznena tijela, humanitarne organizacije.

Ministarstvo je na svojim internet stranicama objavilo i detaljan vodič o provedbi dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore te grafički prikaz postupka povlačenja s tržišta.

U Narodnim novinama (broj 117/14) objavilo je i Pravilnik o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore, koji se odnosi na provedbu uredbe Europske komisije od 29. rujna.

Izvanredne mjere pomoći propisane uredbom i pravilnikom uključuju mjere povlačenja voća i povrća u razdoblju od 30. rujna 2014. do datuma kada će propisane količine biti iskorištene ili do 31. prosinca ove godine.

Iz Ministarstva podsjećaju kako su povlačenje s tržišta, neubiranje i zelena berba učinkovite mjere upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti.

Države članice EU mogu kroz provedbu jednog ili više postupaka na najučinkovitiji način iskoristiti količine voća i povrća dodijeljene svakoj pojedinoj državi.

Tagovi: mandarine, jabuke, Rusija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale, prateći pad Wall Streeta u petak, a ulagači su oprezni jer se čini da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize gubi na zamahu.
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
TUŽNO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
WELLINGTON - Australci koji se nadaju ljetnom odmoru na Novom Zelandu kako bi vidjeli obitelj i prijatelje morat će ponovno razmisliti o tome.
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE