GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Internet pomogao skoku prodaje paške janjetine

Internet pomogao skoku prodaje paške janjetine
JANJETINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 08:32
Autor: SEEbiz
PAG - Unatoč lockdownu i zatvorenim restoranima u kojima smiju raditi samo terase, paška janjetina i paški sirevi i ove su godine našli svoje mjesto na tržištu i put do onih koji je obožavaju, piše Novi list.

Naime, ove godine janjetina se prodavala online, putem interneta, s dostavom na kućni prag diljem Hrvatske.

Procjenjuje se da je na Pagu oko 35 tisuća ovaca koje svake godine daju oko 30 tisuća janjaca, najveći broj u razdoblju od prosinca do travnja, od čega ih se oko 20 tisuća plasira na tržištu, oko pet tisuća se ostavlja za daljnji uzgoj, a preostalih pet tisuća završi na stolovima samih ovčara i njihovih obitelji.

Najveći uzgajivač ovaca i najveći proizvođač sira i janjetine na otoku je Paška sirana, koja godišnje na tržište plasira do četiri tisuće janjaca, što iz svog matičnog stada koje broji oko tri tisuće ovaca, što iz otkupa od stotinjak kooperanata. Paška sirana ujedno ima i jednu od dvije klaonice na otoku, u kojoj pruža uslugu klanja i obrade i drugim uzgajivačima ovaca.

Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga, ističe kako je ove godine Paška sirana na tržište dosad plasirala tri tisuće janjaca, a problema s prodajom, ističe, nije bilo.

– Razlika je jedino u tome što su ove godine, kao djelomično i prošle, kada je počela pandemija, janjetinu manje kupovali ugostitelji, a više privatni kupci. Iako moram naglasiti da je i prodaja ugostiteljima ipak bila nešto bolja od očekivane. Dio restorana, posebno oni koji su poznati upravo po ponudi paške janjetine, naročito na zagrebačkom području, i ove je godine svojim gostima ponudio mogućnost da uživaju u mladoj janjetini, bez obzira na ograničeno poslovanje, kaže Pernar Škunca.

Prodaja fizičkim osobama bila je, dodaje, praktički bolja nego ikad.

– Očito je da se oni koji su dosad mladu pašku janjetinu konzumirali u ugostiteljskim objektima, nisu htjeli odreći omiljene im delicije pa su janjce kupovali u vlastitom aranžmanu i pripremali ih kod kuće. Ove godine prvi put smo kupcima ponudili mogućnost online kupovine janjetine i drugih naših proizvoda, što se pokazalo punim pogotkom. Mnogi su se odlučili upravo na taj način kupiti janjetinu, a mi im je dostavljamo, naravno u kontroliranim uvjetima i s najkraćim mogućim vremenom od narudžbe do dostave na kućni prag. U vrijeme kada ljudi izbjegavaju putovanja i fizičke kontakte, to se pokazalo punim pogotkom, kaže Pernar Škunca.

Prodaja fizičkim osobama inače je vrlo česta kad je paška janjetina u pitanju, a krug kupaca širi se najčešće usmenom predajom pa tako svaki uzgajivač uglavnom ima vjerne kupce i nema problema s prodajom, kaže Zvonimir Oliverić čiji je OPG jedan od većih uzgajivača ovaca u Kolanu, otočnoj 'prijestolnici' sira i janjetine.

– Kako ide prodaja janjetine? Skoro da bih rekao – nikad bolje. Mi ni inače ne radimo baš previše s ugostiteljima, nego uglavnom s privatnim kupcima. To funkcionira po principu usmene predaje, zadovoljan kupac će vas preporučiti svojim prijateljima, oni pak, ako su također zadovoljni, svojim prijateljima i poznanicima. Onaj tko radi kvalitetno i pouzdano, vrlo brzo i lako će na taj način steći krug kupaca koji redovito, svake godine kod njega kupuju janjce, a svake godine se taj krug i širi. Mi zaista nismo imali problema s prodajom, sve što smo planirali, to smo i prodali unaprijed poznatim kupcima. Posebno je prodaja dobro išla na zagrebačkom području, gdje našim kupcima i vozimo janjetinu, kaže Oliverić, uz zaključak kako je sezonom paške janjetine zasad više nego zadovoljan, piše Novi list.

Tagovi: paška janjetine, online trgovina, Zvonimir Oliverić, Martina Pernar Škunca
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE