GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - InterCapital Asset Management, dio InterCapital Grupe i vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, s preko 15 godina nagrađivanog rada i oko tri milijarde kuna imovine pod upravljanjem, pokreće listanje prvih ETF-ova (Exchange Traded Fondova) na Zagrebačkoj burzi.

U utorak, 17. studenog, na Zagrebačkoj burzi bit će listana dva (2) ETF-a - jedan vezan uz CROBEX 10tr (indeks 10 najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBITOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze). Oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i slovenske ekonomije pa tako ulaganje u ETF građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama te predstavlja iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije koje svojim poslovanjem djeluju i kao lokomotiva razvoja cjelokupnog gospodarstva. Primjerice, dionice iz CROBEX10 indeksa su u proteklih 10 godina isplaćivale dividende u visini od 4 % ulaganja prosječno godišnje, dok je taj dividendni prinos za slovenske dionice u istom razdoblju iznosio čak 5 % godišnje. U ovoj godini, koja je obilježena pandemijom, dividendni prinos CROBEX10tr indeksa iznosi 1,5 %, a SBITOP indeksa 4,2 %.

Razvojem ovih proizvoda, InterCapital Asset Management pridružio se vodećim asset managerima u svijetu gdje je imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio industrije upravljanje imovinom. Prema podacima i procjenama industrijskih udruga, očekuje se kako će upravo imovina pod upravljanjem ETF-ova u narednih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih (tradicionalnih) fondova.

InterCapital ovime otvara novu stranicu poslovanja, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja domaćeg tržišta kapitala i otvaranja dodatnih mogućnosti, pogotovo za manje investitore, koji će cijeniti ovako troškovno efikasan financijski instrument. Primjerice, po prvi put će domaći ulagači moći kroz ETF kupovati najbolje slovenske dionice u hrvatskim kunama, bez potrebe da angažiraju skrbnika, mijenjaju kune za eure i plaćaju porez na dividendu po odbitku u Sloveniji.

„Ponosni smo, što smo prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima. Zahvaljujem se timovima Zagrebačke burze, SKDD-a, HANFA-e i InterCapital Asset Managementa koji su proteklih godinu dana uložili velik trud kako bi ETF-ovi zaživjeli na Zagrebačkoj burzi“, izjavio je Hrvoje Čirjak, član Uprave, te dodao

„Naša namjera je naredne godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi čime ćemo omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima. Time ćemo doprinijeti povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja“.

Tagovi: InterCapital Asset Management, dividenda, dividendni prinos, ETF fondovi, InterCapital, Zagrebačka burza, Ljubljanska borza, Hrvoje Čirjak, CROBEX10tr, SBITOP
PROČITAJ I OVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
RUSKO CJEPIVO
Sputnjik V trenutno najtraženije cjepivo na svijetu
FRANKFURT - Ugledni njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u novom istraživanju piše o popularnosti ruskog cjepiva Sputnjik V koje iz tjedna u tjedan postaje dio programa cijepljenja u sve više zemalja svijeta.
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
ANALITIČARI
Fitch: Cijene zlata u silaznoj putanji
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch predviđa da će cijena zlata ove godine pasti sa 1.734 na 1.600 dolara za uncu, a 2022. godine smanjiti se na 1.400 dolara „zbog povećane potražnje uslijed investicijskih tokova i kupovine od centralne banke“.
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE