GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse

InterCapital Asset Management pokreće prve ETF fondove u Hrvatskoj vezane uz CROBEX10tr i SBITOP indekse
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - InterCapital Asset Management, dio InterCapital Grupe i vodeće nezavisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, s preko 15 godina nagrađivanog rada i oko tri milijarde kuna imovine pod upravljanjem, pokreće listanje prvih ETF-ova (Exchange Traded Fondova) na Zagrebačkoj burzi.

U utorak, 17. studenog, na Zagrebačkoj burzi bit će listana dva (2) ETF-a - jedan vezan uz CROBEX 10tr (indeks 10 najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi uz SBITOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze). Oba indeksa predstavljaju najbolje od hrvatske i slovenske ekonomije pa tako ulaganje u ETF građanima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama te predstavlja iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije koje svojim poslovanjem djeluju i kao lokomotiva razvoja cjelokupnog gospodarstva. Primjerice, dionice iz CROBEX10 indeksa su u proteklih 10 godina isplaćivale dividende u visini od 4 % ulaganja prosječno godišnje, dok je taj dividendni prinos za slovenske dionice u istom razdoblju iznosio čak 5 % godišnje. U ovoj godini, koja je obilježena pandemijom, dividendni prinos CROBEX10tr indeksa iznosi 1,5 %, a SBITOP indeksa 4,2 %.

Razvojem ovih proizvoda, InterCapital Asset Management pridružio se vodećim asset managerima u svijetu gdje je imovina pod upravljanjem ETF-ova najbrže rastući dio industrije upravljanje imovinom. Prema podacima i procjenama industrijskih udruga, očekuje se kako će upravo imovina pod upravljanjem ETF-ova u narednih pet godina premašiti imovinu pod upravljanjem aktivno upravljanih (tradicionalnih) fondova.

InterCapital ovime otvara novu stranicu poslovanja, s ciljem daljnjeg unaprjeđenja domaćeg tržišta kapitala i otvaranja dodatnih mogućnosti, pogotovo za manje investitore, koji će cijeniti ovako troškovno efikasan financijski instrument. Primjerice, po prvi put će domaći ulagači moći kroz ETF kupovati najbolje slovenske dionice u hrvatskim kunama, bez potrebe da angažiraju skrbnika, mijenjaju kune za eure i plaćaju porez na dividendu po odbitku u Sloveniji.

„Ponosni smo, što smo prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima. Zahvaljujem se timovima Zagrebačke burze, SKDD-a, HANFA-e i InterCapital Asset Managementa koji su proteklih godinu dana uložili velik trud kako bi ETF-ovi zaživjeli na Zagrebačkoj burzi“, izjavio je Hrvoje Čirjak, član Uprave, te dodao

„Naša namjera je naredne godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi čime ćemo omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima. Time ćemo doprinijeti povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja“.

Tagovi: InterCapital Asset Management, dividenda, dividendni prinos, ETF fondovi, InterCapital, Zagrebačka burza, Ljubljanska borza, Hrvoje Čirjak, CROBEX10tr, SBITOP
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE