GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inspekcija: Bakrene maske nisu antivirusne

Inspekcija: Bakrene maske nisu antivirusne
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 10:30
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Bakrene zaštitne maske izazvale su pravu pomamu ljetos kad su se pojavile u prodaji reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa zbog dragocjenih čestica bakrova oksida koji je u njih utkan.

Međutim, te maske nisu sigurna zaštita od koronavirusa. Razgrabljene su, ljudi su za kutiju s pet narančastih maski plaćali 200-tinjak kuna, dok se pakiranje s pet zelenih kirurških maski prodaje po 20-ak kn, a onda je inspekcija zabranila njihov uvoz u Hrvatsku. Pokazalo se da proizvođač maske koje izrađuje uopće ne smatra antivirusnima, već tako piše samo na njihovoj ambalaži. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR, pa se kupci nakon svega imaju pravo osjećati prevarenima.

Kad su se ljetos pojavile, maske s česticama bakrovog oksida kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD, uvezene od trgovačkog društva RiniGARD d.o.o. iz Zagreba, bile su potpuno novi proizvod na hrvatskom tržištu. Za tržište Europske unije registrirane su u Španjolskoj pri ministarstvu zdravstva kao medicinski proizvod klase rizika I i Tip IIR maske (prema normi za kirurške maske EN 14683:2019), od španjolskog ovlaštenog europskog zastupnika CMC MEDICAL DEVICES & DRUGS SL. iz Malage. Video: Pravni stručnjaci odgovaraju na pitanje: Mogu li se kazniti oni koji ne nose maske? 

“S obzirom na to da u ovom slučaju nije riječ o ‘konvencionalnim’ kirurškim maskama, predmetne maske bile su predmet provjere Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskom Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) te španjolskim nadležnim tijelom kako bi se ustanovilo jesu li prošle i svu potrebnu provjeru prije stavljanja na tržište sukladno važećoj europskoj legislativi o medicinskim proizvodima”, objašnjavaju u odgovoru iz Ministarstva zdravstva.

Prema odgovoru španjolskog nadležnog tijela, proizvođač je za predmetne maske ponudio dovoljno dokaza prema kojima se one, unatoč tome što u svom sastavu sadrže čestice bakrova oksida, mogu razvrstati u najnižu klasu rizika za korisnika (klasa rizika I) prema Direktivi o medicinskim proizvodima 93/42/EEC. To znači da ih proizvođač stavlja na tržište na temelju jednostavnog postupka, odnosno temeljem izjave o sukladnosti bez postupka ocjenjivanja sukladnosti. Klasa rizika I, naime, znači nizak stupanj rizika za onog tko ih nosi.

– Pregledom popratne dokumentacije utvrđeno je da proizvođač, suprotno od navoda na pakiranju, predmetni proizvod ne smatra antivirusnom maskom. Osim toga, podaci na pakiranju nisu u skladu s primijenjenom normom EN 14683:2019 za kirurške maske budući da se na vanjskom pakiranju predmetnih maski navodi tvrdnja da maska štiti korisnika od zaraze virusima i bakterijama te da je namijenjena za višekratnu uporabu – utvrdili su farmaceutski inspektori Ministarstva zdravstva.

Nakon tog su nalaza obavijestili tvrtku RiniGARD da zbog neodgovarajućeg pakiranja maske ne može dalje uvoziti u Hrvatsku.

– Dana 15. listopada 2020. godine uvoznik RiniGARD d. o. o. iz Zagreba obaviješten je o utvrđenim nepravilnostima i da zbog neodgovarajućeg pakiranja predmetne maske ne može dalje uvoziti u Republiku Hrvatsku dok se utvrđene nepravilnosti ne otklone – stoji u odgovoru koji je Večernji list dobio od Ministarstva zdravstva, nakon što smo ih pitali kakve je rezultate dala inspekcijska provjera “bakrenih” maski i koliku zaštitu od virusa one pružaju

U RiniGARD-u tvrde da su vrlo brzo nakon te zabrane napravili izmjene i dobili zeleno svjetlo za nastavak uvoza.

– Inspekcija Ministarstva 19. listopada 2020. završila je kontrolu dokumentacije za medicinske maske s bakrenim oksidom te potvrdila odobrenje za stavljanje na tržište nakon što su učinjene male izmjene na pakiranju uvjetovane tumačenjem norme za medicinske maske, odnosno ispravke u tekstu koji govori o namjeni maske – rekli su nam u RiniGARD-u.

Novo pakiranje je, kažu, dodatno registrirano od španjolskog ovlaštenog predstavnika te sada u tehničkoj dokumentaciji proizvoda postoje dva registrirana pakiranja, jedno redovno kod prve registracije i drugo na traženje MIZ-a za tržište HR, što je španjolsko tijelo potvrdilo. Napominju da proizvođač ima nekoliko distributera u EU te se ova maska nalazi na tržištu u Austriji, Grčkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Norveškoj i drugim EU zemljama.

Tagovi: bakrene maske, RiniGARD d.o.o., HALMED, Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co.
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE