GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin

Informacija iz Basela katapultirala bitcoin
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 14:53
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin je u četvrtak skočio više od 13 posto, na na razinu iznad 38.000 dolara nakon što je prijedlog Bazelskog odbora bankama dao zeleno svjetlo da drže vodeću kriptovalutu i drugu digitalnu imovinu.

Najpopularnija kriptovaluta dosegla je najviših 38.461 američkih dolara tijekom ranog poslijepodneva, pojačavajući rast koji je započeo još jučer.

Bazelski odbor za nadzor banaka, koji postavlja međunarodne bankarske standarde, preporučio je strože kapitalne zahtjeve za držanje bitcoina od dionica i obveznica.

Odbor je predložio ponder rizika od 1.250% za bitcoin, ether i sve ostale kriptovalute, isključujući stabilne kovanice koje u potpunosti imaju rezerve. To znači da bi banka trebala držati kapital ekvivalentan nominalnoj vrijednosti izloženosti bitcoinima.

"Izloženost od 100 USD dovela bi do ponderirane aktive od 1250 USD, koja kada se pomnoži sa minimalnim kapitalnim zahtjevom od 8% rezultira minimalnim kapitalnim zahtjevom od 100 USD (tj. ista vrijednost izvorne izloženosti, jer je 12,5 recipročna 0,08 ), "stoji u prijedlogu.

Iako je Basel bitcoin kategorizirao kao imovinu s visokim rizikom, tržišna reakcija bitcoina sugerira da su investitori vjerojatno očekivali još gore

Prije informacije iz Basela, bitcoin je već bio u solidnom plusu zahvaljujući odluci El Salvadora koji je postao prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres u srijedu usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute. Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program El Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima. Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kripovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, Baselski odbor, El Salvador, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE