GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - ECB je tempo kupovine obveznica putem programa PEPP ostavio nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu.

Još u ožujku, ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto.

Promjene u prognozi inflacije znatno su manje. Europski središnji bankari ostavili su srednjoročnu prognozu inflacije gotovo nepromijenjenom i malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4 posto i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da barem jednom u eurozoni čeka nas nastavak poticajne monetarne politike na duže razdoblje i nakon 2023. godine.

U Sjedinjenim Državama inflacija je tri puta zaredom premašila tržišna očekivanja, u svibnju je porasla za 5%, a u svibnju za 0,6%, najviše u desetljeću. To također ne čudi, jer Europsko monetarno tijelo inzistira na snažnoj poticajnoj politici i očekuje znatno veće kupnje obveznica kasnije ove godine nego početkom godine. Ovo je tržišna intervencija razumljiva visokoj razini američke i nižim razinama europske inflacije kako bi se izbjegla još veća deprecijacija dolara u odnosu na euro. Daljnji skok osnovne inflacije (isključujući cijene nafte i hrane) u SAD-u na 28-godišnju razinu od 3,8 posto posljedica je kategorija koje su najviše (izravno) stekle uklanjanjem ograničenja pandemije. Uključuju kategoriju rabljenih vozila, gdje su cijene povećane za 7,3 posto u usporedbi s mjesecom, najam automobila (12,1%), avionske karte (7,0%) i, u manjoj mjeri, cijene hotelskih soba (0,4%) .

Fed, koji još uvijek službeno prenosi uvjerenje da je riječ o privremenoj ili prolaznoj inflaciji, kaže da neće početi dizati kamate sve dok u SAD-u ne postignu punu zaposlenost. Čini se da se sudionici na tržištu obveznica također slažu. Nakon jučerašnjeg čitanja inflacije od 5% u SAD-u, porasle su i globalne cijene dionica i američke državne obveznice, što odražava očekivanje tržišta obveznica da će prinosi obveznica u budućnosti još više opadati. To bi se, međutim, moglo dogoditi ako Fed nastavi s poticajnom monetarnom politikom.

Dakle, s inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica. Pritom moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od bankovnih depozita, ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom djelotvornog financijskog plana za svakog pojedinca. U pravilu, uz profesionalnu brigu i pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE