GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:50
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - ECB je tempo kupovine obveznica putem programa PEPP ostavio nepromijenjenim i oštro je povisio prognozu gospodarskog rasta za ovu i sljedeću godinu.

Još u ožujku, ECB je očekivao rast BDP-a od 4%, odnosno 4,1%, za 2021. i 2022. godinu; sada povisuje prognoze na 4,6, odnosno 4,7 posto.

Promjene u prognozi inflacije znatno su manje. Europski središnji bankari ostavili su srednjoročnu prognozu inflacije gotovo nepromijenjenom i malo povisili osnovnu prognozu inflacije za 2023. Obje su prognoze sada 1,4 posto i još uvijek znatno ispod cilja banke od 2%, što znači da barem jednom u eurozoni čeka nas nastavak poticajne monetarne politike na duže razdoblje i nakon 2023. godine.

U Sjedinjenim Državama inflacija je tri puta zaredom premašila tržišna očekivanja, u svibnju je porasla za 5%, a u svibnju za 0,6%, najviše u desetljeću. To također ne čudi, jer Europsko monetarno tijelo inzistira na snažnoj poticajnoj politici i očekuje znatno veće kupnje obveznica kasnije ove godine nego početkom godine. Ovo je tržišna intervencija razumljiva visokoj razini američke i nižim razinama europske inflacije kako bi se izbjegla još veća deprecijacija dolara u odnosu na euro. Daljnji skok osnovne inflacije (isključujući cijene nafte i hrane) u SAD-u na 28-godišnju razinu od 3,8 posto posljedica je kategorija koje su najviše (izravno) stekle uklanjanjem ograničenja pandemije. Uključuju kategoriju rabljenih vozila, gdje su cijene povećane za 7,3 posto u usporedbi s mjesecom, najam automobila (12,1%), avionske karte (7,0%) i, u manjoj mjeri, cijene hotelskih soba (0,4%) .

Fed, koji još uvijek službeno prenosi uvjerenje da je riječ o privremenoj ili prolaznoj inflaciji, kaže da neće početi dizati kamate sve dok u SAD-u ne postignu punu zaposlenost. Čini se da se sudionici na tržištu obveznica također slažu. Nakon jučerašnjeg čitanja inflacije od 5% u SAD-u, porasle su i globalne cijene dionica i američke državne obveznice, što odražava očekivanje tržišta obveznica da će prinosi obveznica u budućnosti još više opadati. To bi se, međutim, moglo dogoditi ako Fed nastavi s poticajnom monetarnom politikom.

Dakle, s inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica. Pritom moramo biti svjesni da su kapitalna ulaganja uvijek mnogo rizičnija od bankovnih depozita, ali u trenutnim tržišnim uvjetima sve više postaju dijelom djelotvornog financijskog plana za svakog pojedinca. U pravilu, uz profesionalnu brigu i pomoć brokerskih kuća.

Tagovi: inflacija, Europska središnja banka, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE