GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 09:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U listopadu ulazimo i u mjesec štednje. Razina depozita kod banaka posljednjih je godina naglo porasla.

Činjenica je da je monetarna politika proširenja Europske središnje banke (ECB) prvenstveno "zaslužna" za rast depozita, koji je posljednjih godina svojim mehanizmima uvelike povećao broj eura u gospodarstvu, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Osnovno ekonomsko načelo je da ako povećamo broj jedinica novca u gospodarstvima i istodobno ne povećamo broj jedinica proizvoda i usluga za kojima se traži, dobit ćemo inflaciju. Dakle, s obzirom na ovogodišnju snažnu monetarnu ekspanziju ECB-a i s padom ponude i potražnje zbog negativnih učinaka epidemiološke situacije, riskiramo veću inflaciju u budućnosti.

S nula kamata na bankovne depozite, to će smanjiti kupovnu moć štednje na bankovnim računima. S druge strane, u narednim godinama možemo očekivati nastavak procesa zabilježenog u posljednjih deset godina, gdje je rast prinosa na dionice u prosjeku bio veći od prosječnog rasta plaća, prinosa na obveznice i kamata na bankovne depozite. Stoga je poželjno dio svoje ušteđevine uložiti na tržišta dionica, naravno uz odgovarajuću diverzifikaciju ulaganja u dionice.

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo neočekivane korekcije na dionicama, kao rezultat jesenskog pogoršanja epidemiološke slike na sjevernoj polutki, kao i nemogućnosti američke politike da usvoji drugi paket fiskalnih poticaja, što je tržište očekivalo početkom rujna. U SAD-u se nastavljaju razgovori demokrata i republikanaca o novom paketu ekonomskog popuštanja, a predsjednica parlamenta Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin trebali bi pregovarati o novom prijedlogu od 2,2 bilijuna dolara. Očekuje se da će novi zakon obnoviti povećane naknade za nezaposlene, nastaviti izravne novčane isplate Amerikancima i financirati zajmove malim poduzećima i pomoć zrakoplovnim kompanijama. Prema izvješćima američkih medija, zakon bi mogao biti spreman za glasanje ovog tjedna.

Ako se u američko gospodarstvo uloži financijska injekcija od 2,2 bilijuna dolara, burze će odgovoriti pozitivno, jer taj iznos predstavlja dobrih 10 posto američkog BDP-a u 2019. godini (21,43 bilijuna dolara). Ako se postigne dogovor između demokrata i republikanaca, iznos poticajnog paketa najvjerojatnije će biti manji od 2,2 bilijuna dolara.

U prvoj polovici listopada ući ćemo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treći kvartal ove godine, gdje na temelju poboljšanih makroekonomskih pokazatelja posljednjih mjeseci očekujemo poboljšane poslovne rezultate. Investitori će se ponajprije fokusirati na tehnološki, farmaceutski i industrijski sektor.

Tagovi: tržište kapitala, inflacija, Europska središnja banka, tiskanje novca, dionička tržišta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rasprodaja u tehnološkom sektoru, Dow Jones porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rasprodaja u tehnološkom sektoru, Dow Jones porastao
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average porastao je u ponedjeljak jer su ulagači prodavali velika tehnološka imena u korist drugih sektora poput banaka i energetike.
Vučić o otvaranju rudnika litija u Srbiji: Zbog njega će se u budućnosti voditi ratovi
PORUKE
Vučić o otvaranju rudnika litija u Srbiji: Zbog njega će se u budućnosti voditi ratovi
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je potencijalno otvaranje rudnika litija i naglasio da odluka o tome neće biti brza i da se možda neće donijeti ni za godinu dana, ali i da se sve može zaustaviti 2028. godine, kada bi rudnik mogao biti otvoren.
Dubai investira nevjerojatan iznos u novi sustav odvodnje
INVESTICIJE
Dubai investira nevjerojatan iznos u novi sustav odvodnje
DUBAI - Vlasti emirata Dubai danas su predstavile planove za izgradnju osam milijardi dolara (7,5 milijardi eura) vrijednog sustava odvodnje oborinskih voda s protokom većim od 20 milijuna prostornih metara vode dnevno.
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne oscilacije indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i minimalne oscilacije indeksa
ZAGREB - Zadnji lipanjski tjedan na Zagrebačkoj burzi otpočeo je znatno manjim protom i različitim smjerovima indeksa.
Shein odustao od New Yorka, evo gdje će na IPO
POTEZI
Shein odustao od New Yorka, evo gdje će na IPO
LONDON - Shein, div brze mode s vezama s Kinom, povjerljivo je podnio zahtjev za javno uvrštenje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE