GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 09:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U listopadu ulazimo i u mjesec štednje. Razina depozita kod banaka posljednjih je godina naglo porasla.

Činjenica je da je monetarna politika proširenja Europske središnje banke (ECB) prvenstveno "zaslužna" za rast depozita, koji je posljednjih godina svojim mehanizmima uvelike povećao broj eura u gospodarstvu, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Osnovno ekonomsko načelo je da ako povećamo broj jedinica novca u gospodarstvima i istodobno ne povećamo broj jedinica proizvoda i usluga za kojima se traži, dobit ćemo inflaciju. Dakle, s obzirom na ovogodišnju snažnu monetarnu ekspanziju ECB-a i s padom ponude i potražnje zbog negativnih učinaka epidemiološke situacije, riskiramo veću inflaciju u budućnosti.

S nula kamata na bankovne depozite, to će smanjiti kupovnu moć štednje na bankovnim računima. S druge strane, u narednim godinama možemo očekivati nastavak procesa zabilježenog u posljednjih deset godina, gdje je rast prinosa na dionice u prosjeku bio veći od prosječnog rasta plaća, prinosa na obveznice i kamata na bankovne depozite. Stoga je poželjno dio svoje ušteđevine uložiti na tržišta dionica, naravno uz odgovarajuću diverzifikaciju ulaganja u dionice.

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo neočekivane korekcije na dionicama, kao rezultat jesenskog pogoršanja epidemiološke slike na sjevernoj polutki, kao i nemogućnosti američke politike da usvoji drugi paket fiskalnih poticaja, što je tržište očekivalo početkom rujna. U SAD-u se nastavljaju razgovori demokrata i republikanaca o novom paketu ekonomskog popuštanja, a predsjednica parlamenta Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin trebali bi pregovarati o novom prijedlogu od 2,2 bilijuna dolara. Očekuje se da će novi zakon obnoviti povećane naknade za nezaposlene, nastaviti izravne novčane isplate Amerikancima i financirati zajmove malim poduzećima i pomoć zrakoplovnim kompanijama. Prema izvješćima američkih medija, zakon bi mogao biti spreman za glasanje ovog tjedna.

Ako se u američko gospodarstvo uloži financijska injekcija od 2,2 bilijuna dolara, burze će odgovoriti pozitivno, jer taj iznos predstavlja dobrih 10 posto američkog BDP-a u 2019. godini (21,43 bilijuna dolara). Ako se postigne dogovor između demokrata i republikanaca, iznos poticajnog paketa najvjerojatnije će biti manji od 2,2 bilijuna dolara.

U prvoj polovici listopada ući ćemo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treći kvartal ove godine, gdje na temelju poboljšanih makroekonomskih pokazatelja posljednjih mjeseci očekujemo poboljšane poslovne rezultate. Investitori će se ponajprije fokusirati na tehnološki, farmaceutski i industrijski sektor.

Tagovi: tržište kapitala, inflacija, Europska središnja banka, tiskanje novca, dionička tržišta
PROČITAJ I OVO
Bankman-Fried optužen da je sa 40 milijuna dolara podmitio najmanje jednog dužnosnika u Kini
KORUPCIJA
Bankman-Fried optužen da je sa 40 milijuna dolara podmitio najmanje jednog dužnosnika u Kini
NEW YORK - Suosnivač FTX-a Sam Bankman-Fried platio je desetke milijuna dolara mita najmanje jednom dužnosniku kineske vlade, navode savezni tužitelji u novoj optužnici u utorak.
Njemačko tržište hrane prilično ovisno o trgovini s Kinom
OVISNOST
Njemačko tržište hrane prilično ovisno o trgovini s Kinom
BERLIN - Njemačko tržište hrane uvelike ovisi o trgovini s Kinom, pokazala je analiza. Najveća ovisnost je o proizvodima koji su visoko prerađeni - primjerice smrznuta i konzervirana hrana.
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Utorak je donio drugi uzastopni dan blagog rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi.
Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup
MIROVINE
Čak 70% lanjskih umirovljenika 2. stupa vratilo se u 1. stup
ZAGREB - Sedam od 10 osiguranika 2. stupa koji su lani stekli uvjete za mirovinu vratilo se u 1. stup, piše Večernji list, navodeći da je prinos mirovinskih fondova 2. stupa 2022. u minusu od 4 do 5,25 posto.
Japan ukida 20-godišnju zabranu uvoza kanadske govedine
POTEZI
Japan ukida 20-godišnju zabranu uvoza kanadske govedine
OTTAWA - Japan je ukinuo 20 godina staru zabranu uvoza kanadske govedine, priopćilo je kanadsko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Reuters.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE