GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku

Inflacija će rasti, kupovna moć padati, no dionička tržišta pružaju priliku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 09:09
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U listopadu ulazimo i u mjesec štednje. Razina depozita kod banaka posljednjih je godina naglo porasla.

Činjenica je da je monetarna politika proširenja Europske središnje banke (ECB) prvenstveno "zaslužna" za rast depozita, koji je posljednjih godina svojim mehanizmima uvelike povećao broj eura u gospodarstvu, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Osnovno ekonomsko načelo je da ako povećamo broj jedinica novca u gospodarstvima i istodobno ne povećamo broj jedinica proizvoda i usluga za kojima se traži, dobit ćemo inflaciju. Dakle, s obzirom na ovogodišnju snažnu monetarnu ekspanziju ECB-a i s padom ponude i potražnje zbog negativnih učinaka epidemiološke situacije, riskiramo veću inflaciju u budućnosti.

S nula kamata na bankovne depozite, to će smanjiti kupovnu moć štednje na bankovnim računima. S druge strane, u narednim godinama možemo očekivati nastavak procesa zabilježenog u posljednjih deset godina, gdje je rast prinosa na dionice u prosjeku bio veći od prosječnog rasta plaća, prinosa na obveznice i kamata na bankovne depozite. Stoga je poželjno dio svoje ušteđevine uložiti na tržišta dionica, naravno uz odgovarajuću diverzifikaciju ulaganja u dionice.

U posljednjih mjesec dana svjedoci smo neočekivane korekcije na dionicama, kao rezultat jesenskog pogoršanja epidemiološke slike na sjevernoj polutki, kao i nemogućnosti američke politike da usvoji drugi paket fiskalnih poticaja, što je tržište očekivalo početkom rujna. U SAD-u se nastavljaju razgovori demokrata i republikanaca o novom paketu ekonomskog popuštanja, a predsjednica parlamenta Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin trebali bi pregovarati o novom prijedlogu od 2,2 bilijuna dolara. Očekuje se da će novi zakon obnoviti povećane naknade za nezaposlene, nastaviti izravne novčane isplate Amerikancima i financirati zajmove malim poduzećima i pomoć zrakoplovnim kompanijama. Prema izvješćima američkih medija, zakon bi mogao biti spreman za glasanje ovog tjedna.

Ako se u američko gospodarstvo uloži financijska injekcija od 2,2 bilijuna dolara, burze će odgovoriti pozitivno, jer taj iznos predstavlja dobrih 10 posto američkog BDP-a u 2019. godini (21,43 bilijuna dolara). Ako se postigne dogovor između demokrata i republikanaca, iznos poticajnog paketa najvjerojatnije će biti manji od 2,2 bilijuna dolara.

U prvoj polovici listopada ući ćemo u sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za treći kvartal ove godine, gdje na temelju poboljšanih makroekonomskih pokazatelja posljednjih mjeseci očekujemo poboljšane poslovne rezultate. Investitori će se ponajprije fokusirati na tehnološki, farmaceutski i industrijski sektor.

Tagovi: tržište kapitala, inflacija, Europska središnja banka, tiskanje novca, dionička tržišta
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE