GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja usporava

Industrijska proizvodnja usporava
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2011 / 09:58
Autor: SEEbiz/Blic
BEOGRAD - Neće biti očekivanog rasta privredne aktivnosti.
BEOGRAD - Predviđani i očekivani petoprocentni rast industrijske proizvodnje u ovoj godini, saglasni su ekonomisti, nije utemeljen na postojećem realnom stanju, pa ukoliko ne dođe do znatnijeg pozitivnog zaokreta u privrednoj aktivnosti u svetu, bolji rezultat industrije moguć je za svega dva procenta.

Posle pozitivnih prvih meseci ove godine, u julu je zabeležen osetan pad u radu industrijskih kapaciteta, pa je u odnosu na majski nivo proizvodnja niža za čak 5,7 procenata, a ako se porede jul ove i isti mesec prošle godine, negativan trend je 3,3 odsto. Osim u krizi koja traje s većim ili manjim intenzitetom, suštinski i temeljni razlog loših trendova i pokazatelja, ekonomisti vide u tranzicionoj propasti industrije i odsustvu smislene i razvojne politike u ovoj oblasti.

- U poslednjih 20 godina, sa retkim izuzecima, industrija Srbije beležila je stalni pad fizičkog obima proizvodnje i zaostajanje tehničko-tehnološkog nivoa kapaciteta i proizvoda. Današnji obim proizvodnje, posebno prerađivačke industrije, još nije dostigao ni 50 procenata onog koji je bio ostvaren još 1990. godine - ocena je dr Ljubodraga Savića.

U poslednjoj deceniji više od dve trećine rasta naše privrede dolazio je iz sektora koji proizvode tzv. nerazmenljiva dobra. Nekada značajne industrijske oblasti, proizvodnja tekstila i odeće, elektronskih i optičkih uređaja ili prerada drveta, izgubile su na važnosti i gotovo nestale.

- Privreda koja se bazira na uslugama i na javnom sektoru, a bez investicija, nije održiva. Moguće je privid stabilnosti ostvariti monetarnim merama, ali su troškovi takve politike visoki i dovode do prebacivanja tereta na buduće generacije - objašnjava dr Dragan Đuričin.
Tagovi: industrijska proizvodnja, privreda, makroekonomija
PROČITAJ I OVO
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE