GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala u prosincu; na razini cijele 2019. porasla za 0,5 posto

Industrijska proizvodnja pala u prosincu; na razini cijele 2019. porasla za 0,5 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala je za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, dok je u cijeloj 2019. godini u odnosu na 2018. godinu porasla za 0,5 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu prošle godine industrijska je proizvodnja na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni, pala za 1,5 posto, a kalendarski prilagođeni indeksi na godišnjoj razini pokazuju pad za 2,2 posto.

Industrijska je proizvodnja u prošloj godini bilježila mješovite izvedbe, a statistika na razini cijele godine, u 2019. u odnosu na 2018. godinu, bilježi njen rast za 0,5 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u prošloj u odnosu na 2018. godinu najveći rast zabilježila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,2 posto. U prošloj u odnosu na godinu prije porasla je i proizvodnja intermedijarnih proizvoda, i to za 2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, a energije za 1,2 posto.

Istodobno je proizvodnja kapitalnih proizvoda u 2019. godini pala za 7,3 posto u odnosu na 2018. godinu.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, prerađivačka industrija, koja u ukupnoj industrijskoj proizvodnji ima najveći udio, nešto više od 80 posto, u prošloj je godini pala za 0,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Pala je i proizvodnja u rudarstvu i vađenju, i to za 5,8 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu porasla za 7,5 posto.

Unutar prerađivačke industrije statistika kod nekih djelatnosti bilježi i dvoznamenkasti pad industrijske proizvodnje - proizvodnji strojeva i uređaja za 10,8 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih derivata za 23,8 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, po kojom statistika vodi i brodogradnju, pad za 32,6 posto.

No, neke važne djelatnosti unutar prerađivačke industrije zabilježile su rast proizvodnje u prošloj u odnosu na godinu ranije pa je tako proizvodnja prehrambenih proizvoda porasla za 3,7 posto, kemikalija i kemijskih proizvoda za 2,3 posto, famaceutskih proizvoda i pripravaka za 4,7 posto, proizvodnja namještaja za 8,8 posto, itd.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na danas objavljene statističke podatke procjenjuju da će i u ovoj godini stopa rasta industrijske proizvodnje ostati skromna.

"Industrijska proizvodnja nikako da uhvati zamašnjak i krene prema značajnijim stopama rasta podsjećajući nas na nisku konkurentnost industrije i izvoza. Bitno oslabljena industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat niti u ovoj godini već će očekivana stopa rasta ostati skromna. Pri tome ne treba zaboravit niti izazovno vanjsko okruženje gdje osim geopolitičkih rizika na globalnoj razini u godini pred nama očekujemo i nastavak recesije u industrijskom sektoru u nizu europskih država", komentar je analitičara RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, većina prometa obveznicama
BEOGRAD - Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 369,8 miliona dinara (3,14 miliona evra), od čega gro otpada na trgovanje državnim dugom.
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice
OBVEZNICE
Telekom uspešno emitovao korporativne obveznice

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija uspešno je emitovala svoje prve korporativne obveznice u iznosu od 23,5 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
HRANA
Što donosi senzorska analiza kvalitete hrane?
ZAGREB - Drugi Okrugli stol u sklopu projekta „Centar za sigurnost i kvalitetu hrane“ održao se na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a stručnjaci su raspravljali o metodama i primjeni senzorske analize u vrednovanju i kontroli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
DESTINACIJE
Zadar, Rovinj i Lošinj među 50 destinacija svijeta u knjizi Terryja Stevensa
ZAGREB - Zadar, Rovinj i Lošinj našli su se među 50 svjetskih destinacija koje je odabrao i uvrstio u svoju novu knjigu "Wish you were here" međunarodno priznati turistički konzultant i profesor Terry Stevens iz Walesa, objavili su u petak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštriji pad indeksa, Podravka u fokusu
ZAGREB - U petak su na hrvatskom tržištu kapitala prevladala negativna kretanja, pri čemu se raspoloženje čak i intenziviralo u odnosu na dan ranije, dijelom i pod utjecajem gubitaka na drugim europskim burzama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE