GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija u travnju prodala rekordna 1,4 milijuna tona pšenice

Indija u travnju prodala rekordna 1,4 milijuna tona pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
NEW DELHI - Indija je u travnju izvezla rekordna 1,4 milijuna tona pšenice, izjavila su četiri trgovinska izvora, budući da kupci tragaju za alternativnim izvorima opskrbe nakon blokade izvoza iz crnomorske regije zbog rata u Ukrajini.

U travnju prošle godine Indija, drugi proizvođač pšenice u svijetu, izvezla je samo 242.857 tona te žitarice.

Travanj je prvi mjesec fiskalne godine u Indiji koja je u fiskalnoj godini 2021/2022. izvezala rekordnih sedam milijuna tona žitarica.

Indija je u ovo doba godine jedini veliki dobavljač pšenice, a njezin je izvoz žitarica porastao otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače.

U prošlom mjesecu Indija je završila novu žetvu, pa bi njezine isporuke pšenice mogle dodatno porasti u svibnju, ističu trgovci.

"Isporuke bi u svibnju mogle porasti na 1,5 milijuna tona", špekulira zastupnik globalne trgovačke tvrtke iz New Delhija.

"Ponuda pšenice i dostupnost željezničkih vagona poboljšane su proteklih tjedana i to će omogućiti veće isporuke pšenice u svibnju", objasnio je.

Kupci iz Azije i s Bliskog istoka kupuju indijsku pšenicu jer je jeftinija od drugih alternativa, rekao je.

Indija je izvozila pšenicu u južnu i jugoistočnu Aziju, na Bliski istok, u Europu i sjevernu Afriku.

Zbog smanjene opskrbe iz Ukrajine i Rusije, koje su zajedno činile oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, prvi je puta indijsku pšenicu kupio i vodeći uvoznik Egipat.

Indija je u travnju izvozila pšenicu i na druga nova tržišta, poput Izraela, Turske, Indonezije, Mozambika i Tanzanije, naveli su trgovci.

Indijsku pšenicu kupio je i Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda kako bi opskrbio Somaliju, Keniju i Džibuti, dodali su.

U travnju indijski trgovci potpisali su ugovore o izvozu pšenice po cijeni između 295 i 340 dolara franko brod, rekao je trgovac sa sjedištem u New Delhiju Rajesh Paharia Jain.

Tagovi: Indija, pšenica
PROČITAJ I OVO
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
ŽELJEZNICA
Opicina, Divača i Rijeka od srijede povezane izravnom željezničkom vezom
LJUBLJANA - Slovenske željeznice u srijedu uspostavljaju novu izravnu željezničku vezu između talijanske Opicine, slovenske Divače i Rijeke u Hrvatskoj.
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE