GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija razmatra uvoz jeftinije pšenice iz Rusije

Indija razmatra uvoz jeftinije pšenice iz Rusije
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 16:44
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija pregovara s Rusijom o uvozu jeftinije pšenice, potvrdila su Reutersu četiri izvora.

Uvoz bi Indiji omogućio učinkovitije intervencije na tržištu i snižavanje cijena pšenice, koje su u srpnju potaknule inflaciju na najvišu razinu zadnjih 15 mjeseci.

"Vlada istražuje mogućnost uvoza putem privatne trgovine i dogovora između vlada. Odluka će biti oprezno donesena", rekao je jedan od izvora za Reuters.

Indija godinama nije pšenicu uvozila kroz diplomatske sporazume. Zadnji puta je uvezla značajnu količinu 2017. godine, kada su privatni trgovci isporučili 5,3 milijuna metričkih tona.

Vladin plan uvoza ruske pšenice jedna je od mjera koje se razmatraju kako bi se snizile cijene ključnih roba poput goriva, žitarica i mahunarki, zajedno s programima za ublažavanje utjecaja inflacije na siromašno stanovništvo.

Izvori nisu željeli biti imenovani jer su pregovori privatni i do konačne bi odluke mogli proći tjedni. Prošlog je mjeseca Sanjeev Chopra, visoki službenik u saveznom ministarstvu za hranu, rekao je da nema prijedloga za uvoz pšenice iz Rusije.

Iako Indiji treba samo od tri do četiri milijuna metričkih tona pšenice da pokrije manjak, New Delhi bi mogao razmisliti o uvozu osam do devet milijuna tona iz Rusije kako bi imao daleko veći utjecaj na cijene.

Rusija je postala drugi po veličini indijski dobavljač roba, uglavnom zbog kupovine jeftinije nafte.

"Rusija je pokazala spremnost ponuditi popust u odnosu na prevladavajuće tržišne cijene. Nema ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda iz Rusije", rekao je jedan dužnosnik.

Indija iz Rusije uvozi suncokretovo ulje i plaća u američkim dolarima, pa planira koristiti isti pristup, dodao je dužnosnik.

"Indija može od Rusije lako osigurati popust od 25 do 40 dolara po toni. To bi osiguralo da cijena iskrcane pšenice ostane znatno ispod lokalnih", rekao je trgovac iz globalne trgovačke kuće sa sjedištem u Mumbaiju.

Veleprodajne cijene pšenice u Indiji porasle su tijekom zadnja dva mjeseca oko 10 posto, na najvišu razinu zadnjih sedam mjeseci, uslijed ograničenih zaliha.

Zalihe pšenice u državnim skladištima bile su 1. kolovoza na 28,3 milijuna tona, 20 posto ispod 10-godišnjeg prosjeka.

Indija je prošle godine zabranila izvoz pšenice zbog manje proizvodnje, a očekuje se da će i ovogodišnji urod biti najmanje 10 posto ispod vladine procjene

Tagovi: Indija, pšenica, Rusija, ruska pšenica
PROČITAJ I OVO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
IN MEMORIAM
Preminuo Charlie Munger, desna ruka Warrena Buffetta
NEW YORK - Milijarder Charlie Munger, investicijski mudrac koji se obogatio i prije nego što je postao desna ruka Warrena Buffetta u Berkshire Hathawayu, preminuo je u 99. godini.
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Komentari iz Feda podigli indekse
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, nastavljajući uspon u studenom, jer su komentari dužnosnika Federalnih rezervi potaknuli nadu da središnja banka možda neće morati dodatno podizati kamatne stope.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Utorak je donio nastavak rasta indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabašan promet.
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
FONDOVI
Pokretanje InterCapital BET-TRN UCITS ETF-a na Bukureštanskoj burzi
ZAGREB - Društvo INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT d.o.o. sklopilo je sa Investimentalom, ovlaštenim sudionikom i brokerom bukureštanske burze, ugovor za obaljanje poslova održavatelja tržišta za UCITS ETF pod-fond InterCapital BET TRN ETF-a, čije se uvrštenje očekuje u prvom kvartalu iduće godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE