GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama

Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
DAVOS - Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.

Drugi najveći svjetski proizvođač pšenice zabranio je 14. svibnja privatnu inozemnu prodaju žitarica nakon što je suša smanjila proizvodnju i nakon što su domaće cijene dosegnule rekordno visoku razinu. Globalne cijene pšenice su nakon te odluke skočile.

„Trenutno postoji nestabilnost u svijetu i ako bismo ukinuli zabranu to bi pomoglo samo trgovcima na crnom tržištu i špekulantima. To neće pomoći stvarno ranjivim i potrebitim zemljama”, rekao je Goyal na pitanje ima li New Delhi u planu dopustiti nastavak privatnog izvoza.

„Pametniji način da to učinimo je izravnim kontaktima vlada te tako možemo ponuditi pristupačnu pšenicu najranjivijim i siromašnim zemljama”, kazao je.

Mnoge zemlje uvoznice pšenice, uključujući članice G7, zatražile su od Indije da preispita svoju odluku o zabrani prodaje pšenice u inozemstvu. Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack ovog je mjeseca rekao da je "jako zabrinut" zbog zabrane.

Goyal je također rekao da je bio u kontaktu sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi objasnio razloge indijske zabrane izvoza pšenice.

Tagovi: Indija, pšenica, zabrana izvoza pšenice
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE