GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeksi najvažnijih burzi i CROBEX najčešće u padu tijekom Svjetskih prvenstava

Indeksi najvažnijih burzi i CROBEX najčešće u padu tijekom Svjetskih prvenstava
NOGOMET I TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2014 / 11:21
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - S obzirom da danas počinje 20. po redu Svjetsko prvenstvo u nogometu, odlučili smo donijeti jednu ležerniju analizu.
Riječ je o izvedbi dioničkih indeksa za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu i tri mjeseca nakon toga. U tu svrhu smo uzeli kretanje S&P 500 i MSCI World indeksa. Osim toga smo prikazali i kako se hrvatski CROBEX kretao za vrijeme najvažnijih natjecanja na kojima je sudjelovala Hrvatska.

U priloženoj tablici je vidljivo da su i S&P 500 i MSCI World indeks u prosjeku bilježili pad za vrijeme natjecanja. Prosječna vrijednost za S&P 500 je tako -1,49%, a za MSCI World -1,04% s tim da za MSCI imamo podatke tek od 1970. Pogledamo li kretanje tri mjeseca nakon natjecanja, S&P 500 je prosječno rastao za blagih 0,07%, a MSCI World nastavljao pad od prosječno -2,96%. Za Hrvatsku smo prikazali kretanje indeksa na europskim i svjetskim prvenstvima na kojima je reprezentacija sudjelovala. I kod nas je vidljiv negativan trend pri čemu CROBEX za vrijeme prvenstava prosječno padne -0,71%, a tri mjeseca nakon toga još -3,97%.

Povijesno gledano, tržišta su uglavnom ostvarivala gubitke tijekom i nakon prvenstava pa možemo zaključiti da velika nogometna natjecanja imaju negativan utjecaj. Razlog tome može biti razočarenje investitora što njihove zemlje nisu uspjele ostvariti pozitivan rezultat koje zatim prenesu na tržište.

Kretanje indeksa ove godine bi moglo biti osobito zanimljivo jer su svjetski indeksi, a pogotovo američki, na povijesnim vrhuncima, dok je VIX, tzv. „indeks straha“, na najnižim razinama još od 2007. pa možemo reći da su investitori trenutno u iznimno optimističnom raspoloženju. www.icapital.hr
Tagovi: svjetska tržišta, tržište kapitala, CROBEX, SP u nogometu, SP u Brazilu, S&P 500, MSCI World index
PROČITAJ I OVO
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
PUTOVANJA
Britanski turisti ne moraju u karantenu nakon posjeta Hrvatskoj
LONDON - Britanski građani koji posjete Hrvatsku neće nakon povratka morati u 14-dnevnu samoizolaciju kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, pokazuje popis zemalja koje vlada u Londonu smatra manje rizičnima u vrijeme pandemije.
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mizeran promet i pad indeksa
ZAGREB - Tijekom cijelog tjedna investitori nisu pronašli dovoljno razloga za rizik. Niti danas nije bilo izdanja s milijunskim prometom.
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
FOREX
Dolar blago ojačao na kraju tjedna
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnom tržištu u relativno mirnom trgovanju zbog praznika u SAD-u i izostanka važnijih gospodarskih vijesti koje bi potaknule tržište.
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
STATISTIKA
U Hrvatskoj 330.000 turista, što je na razini 60 posto u odnosu na isti dan lani
CRIKVENICA - U Hrvatskoj se danas, po podacima eVisitora, odmara oko 330 tisuća turista, što je na razini oko 60 posto u usporedbi s istim danom prošle godine, a najviše ih boravi u Istri i na Kvarneru, rekao je u petak nakon koordinacijskog sastanka s predstavnicima turističkih zajednica iz Primorsko-goranske županije direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAHTJEVI
Ugostitelji od Marića traže niži PDV, dostupnost financiranja i ukidanje parafiskalnih nameta
ZAGREB - Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po završetku iste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE