GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indeks cijena nekretnina na godišnjoj razini bez promjena

Indeks cijena nekretnina na godišnjoj razini bez promjena
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2015 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini nisu se jako mijenjale (-0,3%) dok su na godišnjoj razini ostale nepromijenjene, pookazuje indeks CentraNekretnina.
 
U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.

Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, na Jadranu su u porastu, dok je situacija obrnuta u odnosu na godinu ranije.

Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u travnju 2015. niže su za 0,6% u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,3% u odnosu na travanj 2014. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju iznosila je 1.579 eura/m2, što je svega 0,2% niže u odnosu na ožujak, a 1,6% više u odnosu na travanj 2014. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu su pale u gotovo svim četvrtima. Do porasta cijena u odnosu na prošlu godinu došlo je u gradskim četvrtima Trešnjevka-jug, Podsused te Stenjevec. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.024 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s prosječnom cijenom od 1.924 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u travnju iznosi  1.101 eura/m2.  

Na godišnjoj razini cijene nekretnina na Jadranu padaju (-1,7%). Na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak cijene su niže za 0,3%. Tražena cijena kuća na Jadranu, u travnju je iznosila 1.545 eura/m2 što je 1,3% više nego prethodnog mjeseca, a 1,7% manje u odnosu na travanj 2014. Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,6%, dok je na godišnjoj razini niža za 0,8% i iznosi 1.994 eura/m2.

Osim u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje su cijene nekretnina očekivano najviše te Splitsko-dalmatinskoj županiji, tražene cijene apartmana više su od 2.000 eura i u Primorsko-goranskoj županiji. Prosječna cijena kvadrata vikendice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u travnju je iznosila 2.574 eura/m2, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2.194 eura/m2, dok je u Primorsko-goranskoj županiji prosječna tražena cijena apartmana u travnju iznosila 2.168 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Istarskoj županiji s cijenom od 1.702 eura/m2 te Šibensko-kninskoj županiji s 1.780 eura/m2. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na ožujak niža je za 0,5% i iznosi 1.569 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije tražena cijena stanova je niža za 2,8%.

Kada pogledamo kretanje cijena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, prosječna cijena stana u Splitu je u odnosu na ožujak viša za 0,9% i iznosi 2.182 eura/m2.  U Rijeci je prosječna tražena cijena stana u travnju iznosila 1.472 eura/m2, što je 0,6% niže nego u ožujku, dok je u Zadru iznosila 1.967 eura/m2, odnosno 0,5% niže u odnosu na prethodni mjesec.

Tagovi: CentarNekretnina, tržište nekretnina, cijene nekretnina, Zagreb, Dubrovnik, Zadar, Rijeka
PROČITAJ I OVO
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
NALIČJE
Prava istina o zabrani rada nedjeljom: Vlada ne može osigurati naplatu prekovremenog rada
ZAGREB – Prekovremeni rad u trgovini nije bio ni evidentiran ni plaćen kod 40,2 posto radnika, to je jedan od argumenata na koji se Vlada poziva kad navodi razloge koji su je motivirali na zabranu rada nedjeljom u trgovinama.
Od sada direktnim vozom na Zlatibor
POVEZANOST
Od sada direktnim vozom na Zlatibor

BEOGRAD - „Srbija voz“ saopštio je danas da se od 13. juna uvodi direktan voz sa stanice Beograd centar do stanice Zlatibor i sa stanice Zlatibor do stanice Beograd centar.

Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
CIJENE I TRŽIŠTE
Inflacija zasad nije pretjerana prijetnja, misle ECB i Fed
ANALIZA - S  inflacijom, porastom nameta i preniskim prinosima obveznica za ovu godinu, možemo ostati pozitivni u pogledu cijena dionica.
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
NEDELJNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Indeksi pozitivni na nedeljnom nivou, promet anemičan
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze završili su poslednji trgovački dan u nedelji s mešovitim rezultatima, ali su u odnosu na prošlu sedmicu u minimalnom plusu, dok je aktivnost investitora ostala anemična.
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
LUKE
Početkom srpnja otvara se Sjeverna luka San Pelagio s 350 vezova
ROVINJ - Prizor nepraktičnog priveza brodica u više redova u rovinjskoj lučici Andana, odnosno u južnoj luci Svete Katarine, uskoro će postati dio prošlosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE