GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Incheon Airport zainteresovan za koncesiju beogradskog aerodroma

Incheon Airport zainteresovan za koncesiju beogradskog aerodroma
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2017 / 13:11
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD- Incheon Airport iz Južne Koreje zainteresovan je za koncesiju aerodroma "Nikola Tesla" i planira da ukoliko pobedi na tom tenderu beogradski aerodrom postane glavni medjunarodni aerodrom u regionu Balkana, izjavio je zamenik ministra za civilno vazduhoplovstvo u Ministarstvu prostornog planiranja, infrastrukturе i transporta Južnе Korеjе Suh Hoon-taik.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da imaju ozbiljnu nameru da učestvuju u koncesiji za aerodrom "Nikola Tesla" i da su to preneli i srpskoj vladi prilikom nedavne posete Beogradu, kada se delegacija iz Južne Koreje sastala i sa ministarkom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Od Srbije su, kako je istakao, dobili uveravanja da će svi imati iste uslove za učešće na tenderu za koncesiju i da će postupak biti čist i transparentan.

"Mi hoćemo da pokažemo da smo ozbiljno zainteresovani za ovaj projekat. Spremni smo da naše iskustvo i znanje primenimo i na srpskom aerodromu", rekao je on i izrazio uverenje da bi takav posao bio dobar i za Srbiju i Južnu Koreju.
Hoon-taik je rekao da su informisani da aerodrom "Nikola Tesla" planira da bude glavni u ovom regionu i da oni žele na tome da zasnuju i svoju buduću strategiju, ukoliko budu izabrani koncesionar.

"Mi ćemo napraviti strategiju kako da 'Nikola Tesla' postane glavni medjunarodni aerodrom u regionu Balkana", rekao je on.

Dodao je da bi oni takodje bili spremni da što brže proširuju kapacitet beogradskog aerodroma.

"Čuli smo da se svake godine povećava broj korisnika aerodroma za oko sedam odsto. Po tome moramo napraviti neki dobar plan da uskladimo sa povećanjem kapaciteta, ali i da pružimo što bolje i kvalitetnije usluge za putnike", rekao je on.

Hoon-taik je naglasio da aerodrom Inčeon ima dve akademije u kojima se obučavaju stručnjaci za civilnu avijaciju, a to bi, kako je ocenio, bilo korisno i za stručnjake iz Srbije.

"Naše znanje i iskustvo u upravljanju i vodjenju aerodroma spremni smo da podelimo sa stručnjacima u Srbiji", rekao je on.

Južnokorejski zvaničnik istakao je i da postoji interesovanje dve zemlje za uspostavljanjem direktnog leta Srbija-Južna Koreja, a preduslov za to je bio sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji je potpisan prošle godine.
Za sada, kako je istakao, treba proceniti da li ima dovoljno zainteresovanih za takav let i ta ideja je tek u začetku.

Dodao je da u Koreji imaju devet aviokompanija, od kojih su dve velike – Korean Air i Asiana Airlines, a ostalih sedam su sedam low cost.

"Ja ću pomoći da se poveća saradnja korejskih avio kompanija i Air Serbia", rekao je Hoon-taik.
Govoreći o tome kako je nastao aerodrom Inčeon, on je objasnio da u Seulu postoji već jedan medjunarodni aerodrom, ali da se povećao broj putnika i bilo je potrebno proširenje kapaciteta.

"Onda smo odlučili da sagradimo novi aerodrom. On je sagradjen izmedju dva ostrva, na moru. Izgradnja je završena 2001. godine i primenjena je najnovija tehnologija", rekao je on.

Naglasio je da u poslednjih 12 godina nije bilo nikakvih problema, ni incidenata na aerodromu, kao ni zastoja i dodao da je aerodrom bezbedan i da njime efikasno upravljaju.

Dodao je da je Incheon Airport prošle godine imao operativni prihod od jedne milijarde evra, a da su 2016. dvanaestu godinu za redom godini dobili nagradu za najbolji aerodrom na svetu na osnovu istraživanja Medjunarodnog aerodromskog saveta (ACI – Airport Council International).
Istakao je da postoji plan razvoja aerodroma Inčeon u pet faza i naglasio da se razvoj sada nalazi u trećoj fazi.

Prema njegovim rečima, trenutno taj aerodrom ima kapacitet od 60 miliona putnika godišnje, a sa završenom trećom fazom mogao bi da usluži 72 miliona putnika.
Hoon-taik je naveo i da su bilateralni odnosi Srbije i Južne Koreje razvijeni, ali da ima prostora za unapredjenje te saradnje i dodao da sada u Srbiji posluju dve korejske kompanije, a cilj je da ih bude još više.
Istakao je da su mu u ambasadi Koreje u Srbiji preneli da su srpski radnici jako vredni, kvalitetni i odgovorni i da su zadovoljni zaposlenima u Srbiji.

On je podsetio da je 2015. godine u Beogradu otvoren Kotra centar (Korea biznis centar) i očekuje se da će to doprineti privlačenju investitora iz te zemlje.

"Ukoliko budemo koncesionar u Srbiji moći ćemo da dovedemo još kompanija i jačih investitora", rekao je Hoon-taik.

Tagovi: Incheon Airport, Aerodrom Nikola Tesla, Suh Hoon-taik, Zorana Mihajlović
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE