GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina među 10 najvećih kompanija po prihodima u JI Europi

Ina među 10 najvećih kompanija po prihodima u JI Europi
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2014 / 14:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ina-Industrija nafte zadržala se među 10 najvećih kompanija u regiji jugoistočne Europe po visini ukupnih prihoda u 2013. godini, pokazuju danas objavljeni podaci SeeNewsa, nezavisnog pružatelja poslovnih informacija.
Na listi SEE TOP 100 Ina se nalazi na 6. mjestu, s 3,25 milijardi eura ukupnih prihoda ili gotovo 9 posto manje nego u 2012. U usporedbi s godinom ranije, na listi se spustila za tri mjesta.

Na toj listi, koja se objavljuje sedmu godinu zaredom, rangirane su nefinancijske kompanije u jugoistočnoj Europi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2013. godinu.

Podatke o njihovim prihodima SeeNews prikupio je iz nacionalnih komercijalnih registara, s burzi, internetskih stranica vlade i kompanija, od industrijskih regulatora i iz samih kompanija, navodi se u izvješću.

Na prvom mjestu po prihodima i dalje je rumunjski OMV Petrom, već sedmu godinu zaredom, i to unatoč padu ukupnih prihoda za gotovo 3 posto, na 4,27 milijardi eura u 2013. godini.

Na drugom mjestu je rumunjski proizvođač vozila Dacia, s porastom prihoda za 44 posto, na 4,2 milijarde eura. Od 3. do 7. pozicije zauzimanju redom naftne i plinske kompanije – Lukoil Neftochim, Petrol, OMV Petrom Marketing, Ina i Rompetrol.

Među 100 kompanija s najvećim prihodom u 2013. u jugoistočnoj Europi nalazi se 10 hrvatskih kompanija.

Iza Ine slijedi Hrvatska elektroprivreda, na 12 mjestu, za jednu poziciju više nego u 2012. godini. Na 13. mjestu je Konzum, također za jednu poziciju više.

Hrvatski telekom pao je na listi najvećih kompanija po prihodima u godinu dana za 4 pozicije, pa na najnovijoj listi zauzima 37. mjesto.

Tvrtka Prirodni plin spustila se za osam mjesta, na 39., dok je HEP Operator Distribucijskog sustava poboljšao svoju poziciju za 15 mjesta, i sada je na 55. mjestu.

Na listi najvećih nalaze se i HEP Proizvodnja (popevši se za 4 mjesta, na 60. poziciju) i Zagrebački holding (podignuvši se za 12 mjesta, na 78. poziciju).

Petrol (bivši Euro Petrol) ušao je po prvi puta na listu 100 najvećih kompanija, zauzevši 67. poziciju. Na 98. mjestu, pak, nalaze se Crodux Derivati, koji su pali sa 69. pozicije.

Ukupni su prihodi 100 najvećih nefinancijskih kompanija u toj regiji u 2013. godini uglavnom stagnirali, na 103,98 milijardi eura. Njihova čista dobit smanjena je, pak, je s 2,85 milijardi eura u 2012. na 2,63 milijarde u 2013. godini, navodi se u izvješću.

Tagovi: Ina, Lukoil Neftochim, Petrol, OMV Petrom Marketing, Prirodni plin, HEP, HEP Proizvodnja, Zagrebački Holding
PROČITAJ I OVO
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
Analitičar Bloomberga: Bitcoin ide na 100.000 dolara
HRABRE PROGNOZE
Analitičar Bloomberga: Bitcoin ide na 100.000 dolara
NEW YORK - Analitičar Bloomberga Mike McGlone danas je hrabro prognozirao da će bitcoin do kraja mjeseca uzletjeti na razinu od 100.000 dolara.
Beogradska berza: Potonuli promet i indeksi na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Potonuli promet i indeksi na kraju nedelje
BEOGRAD – Izuzetno mali promet, uz pad indeksa, zabeležen je na Beogradskoj berzi poslednjeg trgovačkog dana u ovoj nedelji.
Zašto padaju cijene zlata?
ZLATO
Zašto padaju cijene zlata?
ANALIZA - Kretanje cijene zlata snažno je povezano s inflacijskim očekivanjima, a trenutno je također izuzetno važno da na zlato utječe kretanje stvarnih kamatnih stopa. U tome leži i razlog što cijene zlata u posljednje vrijeme padaju.
EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora oko zrakoplova
CARINE
EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora oko zrakoplova
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE