GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina među 10 najvećih kompanija po prihodima u JI Europi

Ina među 10 najvećih kompanija po prihodima u JI Europi
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2014 / 14:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ina-Industrija nafte zadržala se među 10 najvećih kompanija u regiji jugoistočne Europe po visini ukupnih prihoda u 2013. godini, pokazuju danas objavljeni podaci SeeNewsa, nezavisnog pružatelja poslovnih informacija.
Na listi SEE TOP 100 Ina se nalazi na 6. mjestu, s 3,25 milijardi eura ukupnih prihoda ili gotovo 9 posto manje nego u 2012. U usporedbi s godinom ranije, na listi se spustila za tri mjesta.

Na toj listi, koja se objavljuje sedmu godinu zaredom, rangirane su nefinancijske kompanije u jugoistočnoj Europi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2013. godinu.

Podatke o njihovim prihodima SeeNews prikupio je iz nacionalnih komercijalnih registara, s burzi, internetskih stranica vlade i kompanija, od industrijskih regulatora i iz samih kompanija, navodi se u izvješću.

Na prvom mjestu po prihodima i dalje je rumunjski OMV Petrom, već sedmu godinu zaredom, i to unatoč padu ukupnih prihoda za gotovo 3 posto, na 4,27 milijardi eura u 2013. godini.

Na drugom mjestu je rumunjski proizvođač vozila Dacia, s porastom prihoda za 44 posto, na 4,2 milijarde eura. Od 3. do 7. pozicije zauzimanju redom naftne i plinske kompanije – Lukoil Neftochim, Petrol, OMV Petrom Marketing, Ina i Rompetrol.

Među 100 kompanija s najvećim prihodom u 2013. u jugoistočnoj Europi nalazi se 10 hrvatskih kompanija.

Iza Ine slijedi Hrvatska elektroprivreda, na 12 mjestu, za jednu poziciju više nego u 2012. godini. Na 13. mjestu je Konzum, također za jednu poziciju više.

Hrvatski telekom pao je na listi najvećih kompanija po prihodima u godinu dana za 4 pozicije, pa na najnovijoj listi zauzima 37. mjesto.

Tvrtka Prirodni plin spustila se za osam mjesta, na 39., dok je HEP Operator Distribucijskog sustava poboljšao svoju poziciju za 15 mjesta, i sada je na 55. mjestu.

Na listi najvećih nalaze se i HEP Proizvodnja (popevši se za 4 mjesta, na 60. poziciju) i Zagrebački holding (podignuvši se za 12 mjesta, na 78. poziciju).

Petrol (bivši Euro Petrol) ušao je po prvi puta na listu 100 najvećih kompanija, zauzevši 67. poziciju. Na 98. mjestu, pak, nalaze se Crodux Derivati, koji su pali sa 69. pozicije.

Ukupni su prihodi 100 najvećih nefinancijskih kompanija u toj regiji u 2013. godini uglavnom stagnirali, na 103,98 milijardi eura. Njihova čista dobit smanjena je, pak, je s 2,85 milijardi eura u 2012. na 2,63 milijarde u 2013. godini, navodi se u izvješću.

Tagovi: Ina, Lukoil Neftochim, Petrol, OMV Petrom Marketing, Prirodni plin, HEP, HEP Proizvodnja, Zagrebački Holding
PROČITAJ I OVO
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
FOREX
Dolarov indeks blizu najnižih razina u sedam tjedana
LONDON - Tečaj dolara u utorak se zadržao blizu najniže razine u gotovo sedam tjedana prema najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, a euro je dodatno ojačao jer su investitori optimističniji u vezi dinamike cijepljenja u Europi.
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
TREZORCI
Mfin na aukciji prodao 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa
ZAGREB - Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo gotovo 2,34 milijarde kuna trezorskih zapisa, što je 139 milijuna kuna više od planiranoga, pri čemu su trezorci s rokom dospijeća za godinu dana plasirani po kamatnoj stopi od svega 0,02 posto.
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE