GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina i Prvo plinarsko društvo zainteresirani za Petrokemiju

Ina i Prvo plinarsko društvo zainteresirani za Petrokemiju
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2014 / 20:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon nedavne dokapitalizacije, Petrokemija će uskoro opet postati "vrući krumpir" aktualne vlasti, o čemu je jučer u Sisku govorio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
Petrokemija je nedavno dokapitalizirana s 250 milijuna kuna, no time je samo trenutačno ugašen požar. Taj će novac idućih mjeseci biti potrošen na tekuće poslovanje i zbrinjavanje viška radnika. Vrlo skoro, već prije kraja godine, Petrokemija će ponovno postati "slučaj".

Iz dobro obaviještenih izvora iz Vlade, SEEbiz doznaje kako su interes za preuzimanje Petrokemije pokazale Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD). Te su dvije kompanije opskrbljivači Petrokemije plinom, pa bi, s obzirom na to da postoje nepodmirene obveze Petrokemije prema njima, ulaskom u vlasničku strukturu, između ostalog, riješile i svoja potraživanja. Prema nepotvrđenim informacijama, Petrokemija je imala dva ključna ugovora za kupnju prirodnog plina. Veći ugovor, s kojim je bilo pokriveno oko dvije trećine potrebnih količina bio je potpisan s Inom i to po prosječnoj cijeni od 420 dolara za tisuću kubičnih metara plina, te uz penale od 25 posto, što znači da je kutinska kompanija Ini čak i slučaju da nije preuzimala plin, plaćala stotinjak dolara za svakih ugovorenih tisuću kubika. Dodatni ugovor bio je sklopljen s tvrtkom Prvo Plinarsko Društvo, gdje je ugovorena cijena bila oko 400 dolara.

Kako doznajemo, puno je realnija opcija da se Petrokemija ponovno nađe u okrilju Ine gdje je i bila do 1997. godine. Ovoga su puta razlozi tome strateške naravi. Obzirom da je MOL vrlo blizu odluke o prodaji udjela u Ini, potencijalni bi kupac mogao u domaćoj naftnoj kompaniji vidjeti dodatnu vrijednost u portfelju u kojem bi se našla i Petrokemija.

PPD je jedna od najbrže rastućih domaćih kompanija, najveći domaći trgovac prirodnim plinom i tvrtka čiji bi prihodi već ove godine mogli premašiti milijardu kuna. Možda je njezin glavni adut činjenica što su partneri s ruskim Gazpromom. Prvi veći ugovor Prvo plinarsko društvo u suradnji s E.Onom sklopilo je sa zagrebačkom Gradskom plinarom krajem 2011. godine, a već iduće godine tvrtka je počela opskrbljivati i dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – Hrvatsku elektroprivredu i kutinsku Petrokemiju.

Situacija u Petrokemiji nikako se ne može ocijeniti dobrom, kaže nam dobro informirani sugovornik. Neki su visokopozicionirani menadžeri proteklih mjeseci napustili kompaniju, jer u njoj jednostavno ne vide svijetlu budućnost.

Kompanija je, podsjetimo, početkom srpnja objavila sažetak Programa restrukturiranja i financijske konsolidacije 2014-2018. godine. Program predviđa do 2018. godine refinanciranje postojećeg duga, dodatno financiranje radnog kapitala, te dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od oko 1,6 mlrd kuna.

U prvoj fazi u 2014.g. predviđeno je refinanciranje duga u iznosu od oko 400 mil kuna, te dokapitalizacija od 500 milijuna kuna. Drugi dio je predviđen krajem 2015. i početkom 2016. godine kada se predviđa glavnina investicijskih aktivnosti. Dodatno financiranje i prikupljanje kapitala su potrebni za financiranje programa investicija (oko 1 mlrd kuna), troškove programa zbrinjavanja viškova radnika (140 mln kn), te financiranje radnog kapitala.

Program restrukturiranja i financijske konsolidacije trebao bi do 2018 godine dovesti Petrokemiju na EBITDA maržu od 10%. Petrokemija u promatranom razdoblju planira investirati ukupno oko 1 mlrd kuna.

Međutim, ne pronađe li se uskoro neko kvalitetno rješenje kompaniji prijeti ono o čemu se već govorilo prije ljeta - stečaj.

Tagovi: Ina, Prvo plinarsko društvo, Petrokemija, MOL, Gazprom, plin
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE