GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Financijski rezultati za 2013. prikazani točno i objektivno

Ina: Financijski rezultati za 2013. prikazani točno i objektivno
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2014 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ina je danas priopćila da su njeni financijski rezultati za prošlu godinu prikazani točno i objektivno, da je financijski izvještaj za 2013. odobren od strane Odbora za reviziju te da se umanjenje vrijednosti imovine u Siriji temeljilo na procjeni mjerljivih rizika u tamošnjem ekonomskom i političko-sigurnosnom okruženju, a umanjenje vrijednosti u segmentu rafinerija i marketinga na značajno promijenjenim okolnostima u globalnom rafinerijskom biznisu.
Iz Ine su priopćenjem reagirali na interpretacije u medijima o rezultatima kompanije u 2013. godini.

Ina je, naime, krajem prošlog tjedna objavila da je dobit Ina Grupe u prošloj godini bez jednokratnih stavki iznosila 953 milijuna kuna, no pod utjecajem izvanrednih stavki i amortizacije u Siriji, odnosno jednokratnih stavki u iznosu od 2,4 milijarde kuna, Ina je iskazala gubitak u iznosu od 1,5 milijardi kuna. Jednokratne se stavke odnose na 1,5 milijardi kuna vrijednosnog usklađenja imovine u Siriji, umanjenje vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna te 127 milijuna kuna po poreznom rješenju u toj djelatnosti.

U današnjoj reakciji iz Ine ističu kako su svi financijski izvještaji kompanije, pa tako i onaj za 2013. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja (MSFI).

"O Ininom financijskom izvještaju za 2013. godinu raspravljalo se na sjednici Uprave kompanije, a odobrio ga je i Odbor za reviziju Ine te nije bilo razilaženja u stavovima", ističu iz Ine.

Članove Odbora za reviziju imenuje Nadzorni odbor Ine, a od 18. prosinca 2012. to su Željko Perić kao predsjednik te članovi Damir Vanđelić, Jozsef Molnar i Jozsef Simola.

"Među ostalim odgovornostima, Odbor za reviziju donosi odluku o usvajanju sažetog financijskog izvješća za potrebe izvještavanja na burzi. Donošenje takve odluke nije u nadležnosti pojedinih dioničara, pa tako ni MOL-a", ističu iz Ine.

Navode i kako sukladno navedenim međunarodnim standardima, Ina, kao i druge kompanije, na kraju svakog izvještajnog razdoblja (u zadnjem kvartalu godine) provodi testiranja vrijednosti ukupne imovine, odnosno ispituje postoje li objektivni pokazatelji da vrijednost imovine treba biti umanjena.

"Procjenu pretpostavki za izračun umanjenja vrijednosti pregledava međunarodno priznati ovlašteni neovisni revizor, te sukladno tome izdaje mišljenje na financijska izvješća. U proteklim razdobljima revizor je izdao čista mišljenja na ista, a revizija izvješća za 2013. je u tijeku pri čemu ne očekujemo značajna odstupanja od objavljenih nerevidiranih podataka", naglašavaju iz kompanije.

U vezi s umanjenjem vrijednosti imovine u Siriji, iz Ine ističu kako je kompanija provela detaljno testiranje te imovine s obzirom na pokazatelje umanjenja zbog trenutne političko-sigurnosne situacije u Siriji. "Ono se temeljilo na procjeni budućih očekivanih novčanih tokova od neprekinute upotrebe takve imovine, a u obzir su uzeti mjerljivi rizici u tamošnjem ekonomskom i političko-sigurnosnom okruženju. Kompanija je ujedno angažirala i vanjskog savjetnika, eksperta za geopolitička pitanja Bliskog istoka pri ocjeni korištenih pretpostavki. I ostale međunarodne kompanije, koje su poslovale u Siriji i kao Ina proglasile 'višu silu', već su ranije napravile umanjenje imovine", navodi se u priopćenju.

Dodaju da je, kao i prethodnih godina, procjena umanjenja istom metodologijom, provedena i u Segmentu djelatnosti Rafinerije i Marketing s obzirom na kontinuirane gubitke u poslovanju, što je rezultiralo određenim umanjenjem vrijednosti. Umanjenje se, kako se navodi, temelji i na činjenici značajno promijenjenih okolnosti u globalnom rafinerijskom biznisu te postojanja velikog pritiska na ovaj dio poslovanja u Europi.

Zaključno također ističu kako, temeljem Zakona o porezu na dobit, troškovi umanjenja imovine predstavljaju porezno nepriznat rashod.

Tagovi: Ina, MOL, Sirija, Željko Perić, Damir Vanđelić
PROČITAJ I OVO
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
POHVALE
Istarski kampovi primjer dobrog poslovanja tijekom krize
PULA - Novinarka časopisa Plein Air Roma Michaela Bagatella, moderatorica na predavanju pod naslovom "Inovacije ugošćavanja u outdoor sektoru" navela je primjere dobre prakse na modelu Top Campinga Hrvatske iz Poreča, na uzorku rezultata poslovanja kampova ove marke u Istri 2020. godine.
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
NEOBIČNO
Organizacija Adventa u rukama Zagrebačkog velesajma
ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić tijekom ljeta i rane jeseni nije pronašao bolji model organizacije koji ne bi uključivao preprodaju lokacija koje su dodijeljene tvrtkama bez natječaja.
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
ZAGAĐENJE
Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje
BRUXELLES - Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 europska grada.
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nada u ekonomske poticaje podigla indekse
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE