GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina mirovinskih i stabilizacijskih fondova rekordnih 31,9 bilijuna dolara

Imovina mirovinskih i stabilizacijskih fondova rekordnih 31,9 bilijuna dolara
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2022 / 18:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Imovina povjerena na upravljanje državnim stabilizacijskim i mirovinskim fondovima širom svijeta dosegnula je rekordnih 31.900 milijardi dolara u 2021. godini, poduprta rastom cijena dionica na američkim tržištima i poskupljenjem nafte.

Imovina kojom upravljaju državni stabilizacijski fondovi uvećana je pritom za šest posto, na 10.500 milijardi dolara, a imovina državnih mirovinskih fondova za devet posto, na 21.400 milijardi dolara, pokazalo je u subou izvješće specijalizirane tvrtke Global SWF.

Investitori u državnom vlasništvu uložili su u 2021. najviše novca unatrag šest godina, kako po broju transakcija tako i po njihovu iznosu, navodi se u izvješću.

Uloženo je oko 215,6 milijardi dolara, a gotovo polovina svote otpada na državne stabilizacijske fondove.

Singapurski fond GIC na čelu je ljestvice sa 109 transakcija ukupne vrijednosti 31,1 milijardu dolara, koja je za 75 posto veća nego u godini ranije. Više od trećine tog kapitala uloženo je u nekretnine, posebno u logistiku.

Ukupno gledano, tržišta u nastajanju teško su držala korak s razvijenim tržištima, privukavši tek 23 posto kapitala u 2021. godini, što je među najnižim udjelima u posljednjih šest godina, napisao je u izvješću Diego Lopez iz Global SWF-a.

Premda na ulaganja u rizični kapital inače otpada tek mali dio ukupnog novca koje raspoređuju investicijski fondovi u državnom vlasništvu, u 2021. ona su uvećana za čak više od 80 posto, na 18,2 milijarde dolara. Više od četvrtine tog iznosa uložio je singapurski Temasek.

"Pandemija je izazvala dramatične promjene u strategiji, sa zaokretom prema sektorima koji će rasti zbog promjene načina života, ponašanja potrošača i javnih potreba", rekao je Lopez, izdvajajući zdravstveni, maloprodajni, potrošački i tehnološki sektor.

Ulagači će, kako se navodi u izvješću, nastaviti pozorno pratiti situaciju u Kini, ponajprije istrage u tehnološkim tvrtkama.

"Unatoč geopolitičkim napetostima i zabrinutosti zbog regulatornih odluka, većina (ulagača u državnom vlasništvu) optimistična je u pogledu kineskih dionica", navodi se u izvješću.

Ukupna imovina pod upravljanjem državnih fondova povećana je zahvaljujući četiri nova igrača, a među najznačajnijima po vrijednosti povjerene mu imovine izdvaja se Azerbaijan Investment Holdings (AIH) koji je stekao udjele u vodećim kompanijama, uključujući državnu naftnu kompaniju SOCAR.

Preostala tri državni su fondovi osnovani u Bangladešu, Cape Verdeu i Rio de Janeiru. Ove godine takve fondove planiraju osnovati i Izrael, Namibija, Bahami i Mozambik.

U godišnjem izvješću Global SWF-a analizirani su podaci iz 161 državnog fonda za upravljanje imovinom i 275 državnih mirovinskih fondova, podsjeća Reuters.

Tagovi: mirovinski fondovi, stabilizacijski fondovi
PROČITAJ I OVO
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
KRIZA
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
BERLIN - Kina opet poseže za drastičnim metodama u borbi protiv korone gdje opet nije sigurna isporuka robe i dijelova. A sve je glasnije i pitanje spone s državom gdje se toliko krše ljudska prava.
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
ŽITO
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
ŽITO
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
KAIRO - Onemogućen većim dijelom od uvoza pšenice preko Crnog mora zbog ruske invazije na Ukrajinu, Egipat, koji je među najvećim svjetskim uvoznicima žita nastoji izvući što god više može iz lokalne žetve, ne prezajući ni od prisilnog državnog otkupa pod prijetnjom novčanih kazni i zatvora ratarima.
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
OČEKIVANJA
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
BERLIN - Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel naznačio je da bi Europska središnja banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BLOKADA LUKA
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BERLIN - Ukrajina spada u najveće proizvođače žitarica na svijetu. Ali, žito i suncokret su zarobljeni u silosima jer je izvoz preko luka nemoguć. Kopnenim putem to ide teško. Cijene skaču, a Africi prijeti glad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE