GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za 3,8 mlrd kn

Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za 3,8 mlrd kn
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2022 / 11:19
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla je za 3,8 milijarde kuna, na 26,7 milijardi kuna, istaknuto je prilikom dodjele nagrada Top of the Funds, koje je u osam kategorija dodijelila Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.

Predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova Hrvoje Krstulović istaknuo je kako je fondovska industrija u Hrvatskoj profesionalno upravljala s imovinom ulagatelja te je ostvarila prinose koji prelaze 20 posto kod dioničkih fondova.

"Imovina investicijskih fondova je porasla za 3,8 milijardi kuna, na 26,7 milijardi kuna. Sa strane regulative počelo je uzbudljivo putovanje prema održivim ulaganjima koje će u idućim godinama biti u središtu zanimanja. Paleta fondova koji se nude se neprestano širi i time omogućava ulagateljima sve veći izbor instrumenata za dugoročnu štednju i ulaganje na tržištu kapitala“, izjava je Krstulovića koju HGK prenosi u svom priopćenju.

"Fondovska industrija, osim što omogućuje građanima širi spektar ulaganja i štednje u odnosu na tradicionalne instrumente razvija i financijsku pismenost društva. Kako na fondovska ulaganja nužno utječu globalni gospodarski trendovi i politički događaji, ulaganje u fondove automatski motivira ljude da pomnije prate događanja u svijetu. Drugim riječima, razvoj fondovske industrije barem neizravno širi opću informiranost građana“, rekao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.

Nagrade u osam kategorija

Nagrade Top of the Funds su dodijeljene u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), a nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu ZB bond kojim upravlja društvo ZB Invest, dok je Generali Plus najbolji kunski kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

Najboljim eurskim kratkoročnim obvezničkim investicijskim fondom s javnom ponudom proglašen je ZB eplus, koji je također pod upravljanjem društva ZB Invest, dok je fond Capital Breeder nagrađen u kategoriji za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

Nadalje, nagrada za najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu HPB Global, a za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom fondu Eurizon HR Flexible 30 fond.

Fond ZB Future 2040 društva ZB Invest dobitnik je nagrade za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagrada za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2021. pripala je Eurizon Asset Management Croatia.

Tagovi: Imovina investicijskih fondova, ZB bond, Generali plus, Goran Šaravanja, Capital Breeder
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE