GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ilčić: Oltar domovine preseliti na Zrinjevac

Ilčić: Oltar domovine preseliti na Zrinjevac
KIČ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2016 / 14:59
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - "U boj, u boj" iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski moglo bi uskoro odjekivati zagrebačkim Zrinjevcem. To je jedan od prijedloga predsjednika Hrasta i saborskog zastupnika Ladislava Ilčića za obilježavanje ove godine kao godine Nikole Zrinskog.
Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu u kojem je i Ilčić u utorak je jednoglasno podržao prijedlog da se ova godina posveti Zrinskom. Proglašenje ove godine godinom Zrinskoga inicirali su HAZU i Međimurska županija.

Ilčić smatra da se Zrinskom daje premalo važnosti u Hrvatskoj, a riječ je o »čovjeku kojega cijela Europa slavi kao zaštitnika Europe od Turaka« i, kako je kazao na sjednici saborskog Odbora, »Mađari ga slave deset puta više od nas«.

Ilčić ima tri konkretna prijedloga i svi su vezani za Lenucijevu potkovu, odnosno sklop od tri trga u središtu Zagreba koji počinje s trgom Nikole Zrinskog na sjeveru, slijedi Trg Josipa Jurja Strossmayera, a završava se s Trgom kralja Tomislava. Najzamašnija je njegova ideja da se Oltar domovine s Medvedgrada preseli na Lenucijevu potkovu.

– Preseljenje Oltara domovine vidim kao trajno rješenje koje će obogatiti centar Zagreba. Oltar je na Medvedgradu, izvan grada, premalo ga se posjećuje, a preseljenjem u središte Zagreba dobio bi dostojno mjesto, kazao nam je Ilčić.

To bi preseljenje Oltara domovine bila trajna ostavština godine Zrinskog, a Ilčić je kazao da je riječ o prijedlogu.

– Ne stojim tvrdo na tom prijedlogu, ali mislim da bi to bilo dobro i korisno. Svjestan da se u tome mora konzultirati autora spomenika, a potrebna je i riječ struke, kazao je Ilčić.

Njegov drugi prijedlog je postavljanje interaktivnih panela na samom Trgu Nikole Zrinskog (trg se zove baš tako, što je i precizno budući da se velikaška obitelj Šubić odrekla tog prezimena nakon što je Jurju Zrinskom, sinu Mladena II. Šubića oduzeto sredinom 14. stoljeća dotadašnje obiteljsko središte Oštrovica nakon čega se Šubići sele u Zrin) Ilčić bi obogatio interaktivnim sadržajima.

– Svaki prolaznik, svaki turist mogao bi nešto pročitati o Zrinskom, njegovu životu, djelu i vremenu. U takav bi se interaktivni panel mogli ugraditi i »klipići« sa zborovima i arijama iz opere »Nikola Šubić Zrinjskim«, pa bi zainteresirani mogli poslušati »U boj, u boj«, ali i druge arije i zborove iz te nacionalne opere, rekao je Ilčić.

Njegova ideja nije samo obilježiti ovu godinu Zrinskim nego i obogatiti Zrinjevac koji je, smatra Ilčić, nedovoljno nacionalno obilježen. Na primjedbu da je na sjevernoj strani Trga Zrinskog Vrhovni sud, na istočnoj Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a na južnoj biste nacionalnih velikana – Ivan Kukuljević Sakcinski, Nikola Jurišić, Julije Klović, Andrija Medulić, Krsto Frankapan (kako je povijesno ispravno, a ne Frankopan), Ivan Mažuranić – i one gledaju prema zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iza koje je spomenik Josipu Jurju Strossmayeru, a sve zatvara spomenik kralju Tomislavu, Ilčić je kazao da je to dobro, ali ne i dovoljno, posebno kada je riječ o samom Nikoli Zrinskom po kojem se zove sjeverni trg, a po kojem se kolokvijalno naziva cijeli taj prostor.

Treća se Ilčićeva ideja odnosi na Zajčevu operu. Podsjetio je da Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a svakoga ljeta posljednjih godina drže koncert na otvorenom na Trgu kralja Tomislava.

– Ti su koncerti jako dobri i lijepi, publika ih je dobro prihvatila i bilo bi dobro da se ove godine u toj prigodi izvede Zajčeva opera »Nikola Šubić Zrinjski«, rekao je Ilčić koji je kao violinist u Simfonijskom orkestru HRT-a svirao na tim koncertima.

Za sve što predlaže Ilčić vremena je malo i on je toga svjestan.

– Najlakše je proglasiti godinu nekoga. Tu godinu treba sadržajno osmisliti i onda dogovoreno provesti. Vremena je malo, već je kraj veljače, a najbolje vrijeme za takve manifestacije je ljeto, zaključio je Ilčić.
Tagovi: Ladislav Ilčić, Oltar domovine, Zrinjevac, Nikola Šubić Zrinski
PROČITAJ I OVO
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
RAST
Wall Street porastao, splasnula strahovanja od inflacije
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE