GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IJF: Razlika u cijeni vode jedan prema deset

IJF: Razlika u cijeni vode jedan prema deset
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2014 / 16:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Samo pet trgovačkih društava u vlasništvu lokalnih jedinica koja pružaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje od ukupno 123 društva ispravno obračunava cijenu vode, a ostalih 118 cijene obračunava pogrešno pa se i razlike u cijenama vode za kućanstvo u Hrvatskoj kreću u omjeru od jedan prema deset, pokazuje izvješće Državnog ureda za reviziju "Ekonomska opravdanost razlika u cijeni komunalnih javnih usluga" na koje se odnosi najnoviji Aktualni osvrt Instituta za javne financije (IJF).

Državna revizija, navode iz IJF-a, u svom je izvješću upozorila da razlike u visini cijene vodnih usluga nisu ekonomski opravdane, a isporučitelji utvrđuju cijene vodnih usluga po neujednačenim kriterijima.

Prema nalazu Državne revizije, cijenu vode u 2012. pravilno su obračunavala samo vodoopskrbna poduzeća u Makarskoj, Splitu, Sinju, Čakovcu i Đurđevcu.

Uz to, uočene su i velike razlike u cijenama vode, što iz IJF-a pripisuju zakonskim i podzakonskim nedorečenostima i nepreciznostima, u dijelu koji se odnosi na kriterije pri utvrđivanju troškova koje pokriva najniža osnovna cijena vodnih usluga.

Zakon o vodama, naime, određuje da se cijene vodnih usluga određuju prema načelima punog povrata troškova, socijalne prihvatljivosti i zaštite od monopola, a podzakonski akti dodatno uređuju da cijene vodnih usluga trebaju biti ekonomske i pokrivati rashode pružanja usluge. Ipak, tim aktima nije jasno uređen trošak koji bi trebao biti sastavni dio izračuna fiksnih i varjabilnih troškova, pa su njihovi omjeri različiti.

Tako je primjerice najviši fiksni dio cijene za domaćinstvo imalo društvo Ponikve d.o.o. Krk i iznosio je 48 kuna po prostornom metru, a najnižu društvo Vodovod Dubrovnik - od 4,05 kuna po prostornom metru. Tako je i ukupna cijena vode za domaćinstva na Krku bila najviša i iznosila je 52,15 kuna po prostronom metru, a u Dubrovniku najniža i iznosila je 7,48 kuna po prostornom metru.

Istodobno je najviši varijabilni dio cijene imao Zagrebački holding - podružnica vodoopskrba i odvodnja, od 10,36 kuna po prostornom metru, a najmanji velikogorička VG Vodoopskrba, od 2,28 kuna po prostornom metru.

Uočeno je i da su u pojedinim županijama cijene vode za gospodarstvo i dvostruko više od cijena za domaćinstva, kao i da primjerice privatni iznajmljivači prostora za turističku djelatnost većinom plaćaju cijenu prema uvjetima za domaćinstva, iako obavljaju gospodarsku djelatnost.
Jedan od problema je i gubitak vode, koji se, navode iz IJF-a, kreće do primjerice 78,7 posto u Vodovodu Imotske krajine d.o.o. ili 78 posto kod JP Komunalca d.o.o iz Hrvatske Kostajnice, dok Europska unija prihvatljivim smatra 15 do 18 posto gubitka vode.

Iz IJF-a ukazuju i na neke od primjera nerazboritog financijskog upravljanja, poput buzetskog Istarskog vodovoda, koji slovenskom Rižanskom vodovodu iz Kopra prodaje vodu po cijeni koja je manja od cijene koju naplaćuje domaćinstvima i drugim korisnicima, pa čak i od cijene vode za navodnjavanje. Po nižoj cijeni nego za svoje potrošače vodu prodaje i Komunalno poduzeće iz Vrgorca, i to Javnom komunalnom poduzeću Ljubuški iz BiH.

Kako bi se sustav vodnih usluga poboljšao iz IJF-a navode potrebu da se preciziraju odredbe koje se odnose na određivanje cijene vodnih usluga, ali i da gradovi i općine iz djelatnosti vodoopskrbnih poduzeća isključe druge djelatnosti, što su bili dužne učiniti do kraja 2013. godine, a kako bi se omogućilo pravilno formiranje cijena.

Pozivaju i da se preispita odnos cijena vodnih usluga za domaćinstvo i gospodarstvo, kao i da se razradi plan postupnog spajanja relativno malih vodoopskrbnih društava u veća, u cilju povećanja ekonomičnosti i ujednačavanja cijena.

Tagovi: voda, cijene vode, Institut za javne financije, IJF, Ponikve d.o.o., Vodovod Dubrovnik, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE