GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Igor Lukšić: Ne vidim svrhu sastanka sa radnicima Dakića

Igor Lukšić: Ne vidim svrhu sastanka sa radnicima Dakića
RIJEČ PREMIJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2011 / 08:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Crnogorski premijer Igor Lukšić ne vidi svrhu u organizovanju njegovog sastanka sa predstavanicima bivših radnika fabrike »Radoje Dakić«, osim ako se, kako je naveo, dogovore o načinu isplate potraživanja i prihvate ponudu za zemljište.
»Ne vidim nikakvu svrhu organizovanja sastanka kod predsjednika Vlade osim da me obavijeste da su postigi dogovor i da su svojim potpisima materijalizovali tu ideju«, kazao je Lukšić novinarima iz Crne Gore koji prate njegove aktivnosti u okviru zasjedanja Ujedinjenih nacija.

On smatra da postupak treba nastaviti putem suda, ako svi povjerioci ne budu prihvatili ponudu i tražiti neku bolju, ako je to interes radnika.

Odbor povjerilaca “Dakića” prošle sedmice je uputio Lukšiću dopis u kojem ga obavještava da ne prihvata njegovog savjetnika, Predraga Stamatovića kao pregovarača, jer ga ne smatra kompetentnim za adekvatno rješavanje njihovog problema.

Lukšić je objasnio da Stamatović ima sva ovlaščenja da nastavi razgovore odnosno da pomogne da se riješe sva pitanja između povjerilaca i potencijalnih kupaca kako bi se došlo do dogovora.

Za njega je ponuda konzorcijuma Zetagradnje i kompanije »Čelebić« kvalitetna, jer u potpunosti obeštećuje glavnicu i dobar dio kamata, a siguran je da je prihvatljiva za najveći broj bivših radnika »Dakića«.

Stamatović je u ponedjeljak saopštio da je posljednja ponuda Vlade i konzorcijuma kompanija Zetagradnja i »Čelebić« za kupovinu zemljišta «Radoja Dakića« znatno unaprijeđena i da izvršna vlast, zbog ophođenja predstavnika Koordinacionog odbora prema tom predlogu, više neće pregovarati sa njima.

Radnici se više od dvije godine okupljaju preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona EUR.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona EUR, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR. Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master Inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona EUR.

Kompanije Zetagradnja i “Čelebić” su, za kupovinu tog zemljišta, 15. marta ponudile pet miliona EUR više nego konzorcijum. Oni su ponudili isplatu novca u tri rate, a njegov najveći dio, 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja DUP-a, prenosi Mina.
Tagovi: Igor Lukšić, Radoje Dakić, Vlada Crne Gore, Zetagradnja, Čelebić
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
POTEZI
Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama
NEW YORK - Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sustav namijenjen kriptovalutama.
Azijski indeksi oštro pali
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi oštro pali
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
PAD
Wall Street: Velika rasprodaja u tehnološkom sektoru
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom ponovno bio tehnološki sektor jer se ulagači povlače iz tog sektora i preusmjeravaju u druge.
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE