GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Igor Lukšić: Moguće potpisivanje odvojenih ugovora sa SPC i CPC

Igor Lukšić: Moguće potpisivanje odvojenih ugovora sa SPC i CPC
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2012 / 14:04
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Premijer Igor Lukšić najavio je razmatranje mogućnosti potpisivanja dva odvojena ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i Crnogorskom pravoslavnom crkvom kojim bi se uredili odnosi Vlade sa te dvije vjerske institucije.

- Pod okolnostima, kada smo potpisali Temeljni ugovor, da danas potpisujemo ugovor sa islamskom zajednicom i sjutrašnje potpisivanje sa jevrejskom zajednicom, sasvim je logično pitanje - kada će doći do potpisivanja ugovora sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Međutim, ono što, nažalost, u ovim drugim slučajevima imamo, a u ovdje nemamo, jeste to da je pravoslavna zajednica na neki način podijeljena i tu bi morali razmatrati mogućnost potpisivanja dva ugovora, ili razmatrati ono što je meni bliže, a to je otvaraje dijaloga na koji način je moguće pitanje pravoslavne crkve je u potpunosti adekvatno riješiti – kazao je premijer Lukšić nakon potpisivanja ugovora o uređenju odnosa Vlade sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Lukšić je kazao da je Vlada spremna na dijalog i da to pitanje neće, kako je naveo, sakriti pod sto:

- Ono što su polazišta koja bi u tom smislu važila i za pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori a primijenjena su sličaju drugih sporazuma jeste to da je potrebno definisati odnos koji neće značiti nikakvo zadiranje u ustavnu odvojenost države i vjerskih zajednica ali istovremeno ono našto insistiramo, jeste da moramo definisati odnos između Vlade Crne Gore i vjerskih zajednica koje imaju sjedište u Crnoj Gori. Mislim da to treba da bude jedna vrsta okvira koji će poslužiti za kasnije razgovore. Ja znam da neka pitanja koja se načinju podrazumijevaju duži proces od nekoliko sedmica, mjeseci ponekad čak i godina s obzirom da definitivno neka pitanja nadilaze spremnost da se načinju u ovom trenutku. Smatram da je dužnost Vlade da ne skriva nijedno pitanje ispod stola.Vjerujem da u narednom periodu, što se tiče Vlade spremnost za dijalog postoji, ali moramo precizno definisati principe na bazi kojih želimo da dođe do uređivanja odnosa i ukoliko postoji spremnost s druge strane moramo sačiniti da u jednom širokom okviru i da u ozbiljnom dijalogu sva pitanja riješimo – kazao je premijer.

Tagovi: Igor Lukšić, Vlada Crne Gore, Crnogorska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE