GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ICTY odbio zahtjev Hrvatske da se uključi u proces Prliću i ostalima

ICTY odbio zahtjev Hrvatske da se uključi u proces Prliću i ostalima
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2016 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu odbio je zahtjev Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, priopćio je u utorak ICTY.
Predsjednik suda Carmel Agius potpisao je odluku kojom je odbijeno da se Hrvatska pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine.

Hrvatska je tražila da joj se dopusti uključenje u žalbeni postupak kako bi osporila zaključke prvostupanjske presude u kojoj stoji da su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom i generalom Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

Prema navodima Hrvatske, prvostupanjska presuda iz svibnja 2013. krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, te donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima.

Haški tužitelji tražili su da se zahtjev Hrvatske odbaci kao neosnovan.

"Žalbeno vijeće podsjeća da se zaključci o kaznenoj odgovornosti u određenom predmetu pred Sudom odnose samo na optužene u tom predmetu. U vezi s tim napominjemo da Tuđman, Šušak i Bobetko nisu optuženi u ovom predmetu. Prvostupanjsko vijeće nije donosilo posebne zaključke u vezi s njihovim sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu, niti ih je posebno oglasilo krivim za neke zločine (...) Presuda se odnosi samo na šestoricu optuženih te presumpcija nevinosti trojice hrvatskih dužnosnika nije narušena", navodi se u odluci suda.

Sudac Agius je također naveo da spominjanje imena Tuđmana, Šuška i Bobetka u presudi "ni na koji način ne predstavlja zaključke o odgovornosti Hrvatske kao zemlje".

"Žalbeno vijeće podsjeća da ICTY ima nadležnost samo nad osobama, te nema nadležnosti da donosi zaključke o državnoj odgovornosti", stoji u odluci.

ICTY je 2013. osudio Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Tagovi: ICTY, proces Prliću i ostalima, Jadransko Prlioć, Milivoj Petković, Haški tribunal, Slobodan Praljak, Franjo Tuđman, Gojko Šušak
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
Europske burze pale s rekordnih razina
PAD
Europske burze pale s rekordnih razina
LONDON – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava pad kineskih tržišta i širenje delta varijante koronavirusa.
Oštar pad na azijskim tržištima
PAD
Oštar pad na azijskim tržištima
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, ponajviše na kineskim tržištima, pa je MSCI indeks na putu najvećeg mjesečnog gubitka od zatvaranja gospodarstava zbog pandemije koronavirusa u ožujku prošle godine.
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
RAST
Dobri rezultati kompanija podržali Wall Street
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i solidnom, premda usporenom, rastu američkog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE