GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IATA očekuje sedam milijardi putnika godišnje u zračnom prometu do 2034.

IATA očekuje sedam milijardi putnika godišnje u zračnom prometu do 2034.
SMANJENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2015 / 12:12
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Broj putnika u zračnom prometu širom svijeta vjerojatno će u iduća dva desetljeća dosegnuti sedam milijardi godišnje, što je dva puta više od sadašnjeg broja, objavila je u četvrtak Međunarodna udruga za zračni promet (IATA).
Iz udruženja su u četvrtak objavili da je to 400 milijuna manje nego što su ranije predviđali, a kao razlog naveli su globalno gospodarsko usporavanje, osobito u Kini.

U IATA-i sada očekuju da će broj putnika u zračnom prometu rasti do 2034. u prosjeku 3,8 posto godišnje, te da će se njihov broj udvostručiti na godišnjoj razini u odnosu na 3,5 milijardi koliko ih se očekuje u ovoj godini.

Organizacija sa sjedištem u Ženevu ranije je prognozirala godišnji rast broja putnika od 4,1 posto, ali su kazali i kako očekuju da će političke promjene i "negativna kretanja u globalnom gospodarstvu" smanjiti potražnju za zračnim prijevozom.

"Ekonomska i politička događanja u protekloj su godini utjecala na neke osnovne čimbenike rasta", objasnio je u priopćenju čelnik IATA Tony Tyler.

"Kao rezultat toga, očekujemo oko 400 milijuna manje putnika u 2034. nego što smo očekivali u isto vrijeme prošle godine", rekao je Tyler, istaknuvši da je "zračni promet kritičan dio globalnog gospodarstva i političari bi trebali biti svjesni te osjetljivosti".

Na prognozu globalnog rasta broja putnika posebno utječe usporavanje kineskog gospodarstva. Ta je zemlja danas najbrže rastuće tržište na svijetu kada je u pitanju godišnji rast broja putnika i predviđa se da će do 2034. njihov broj porasti za 758 milijuna, na ukupno 1,196 milijardi godišnje. Sjedinjene Američke Države drugo su najbrže rastuće tržište, s prognozirana 523 milijuna novih putnika godišnje do 2034. i ukupnih 1,156 milijardi. Slijede Indija, Indonezija i Brazil.

Očekuje se da će Kina do 2029. prestići SAD kao najveće svjetsko putničko tržište koje se definira prometom prema zemlji, iz nje i unutar nje, objavila je IATA.

Iako broj novih putnika u toj zemlji ne raste brzo kao što se očekivalo, u ovoj je godini porastao za 12,5 posto. Između 2014. i 2019. trebao bi se povećati za 230 milijuna, procjenjuju u IATA-i.
Indija se u međuvremenu oporavila od slabe 2014., zabilježivši u ovoj godini 16,5-postotni rast putničkog prometa.
Brazil i Rusija pogođeni su pak padom cijena nafte i druge robe a u IATA-i ukazuju i na ekonomske sankcije Rusije i visoke troškove goriva u Brazilu
Iskazano u postocima, sedam od 10 najbrže rastućih tržišta bit će u Africi. U IATA-i izdvajaju i Srbiju, Papuu Novu Gvinerju i Vijetnam, gdje bi broj putnika trebao u idućih 20 godina trebao rasti sedam do osam posto godišnje a u desetgodišnjem bi se razdoblju trebao udvostručiti.
Iz IATA-e upozoravaju i na "uzbudljive mogućnosti" koje nudi vjerojatnost slobodnijih putovanja građana Kube i Irana nakon postupnog ukidanja sankcija protiv tih zemalja.

Očekuju također da će za 20 godina zrakoplovstvo zapošljavati 105 milijuna ljudi, u odnosu na današnjih 58 milijuna, a njegov doprinos globalnom gospodarstvu procjenjuju na 6.000 milijardi dolara.

Tagovi: IATA, zračni promet, avio promet
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Drugi uzastopni rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena proteklih tjedana.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE