GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I rast državnog duga jedan od razloga strelovitog rasta bitcoina

I rast državnog duga jedan od razloga strelovitog rasta bitcoina
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 21:06
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Bitcoin u veljači ‘leti visoko’. Ovih je dana prvi put probio psihološku granicu od 50.000 dolara.

Prošle se godine vrijednost bitcoina približno utrostručila, a od Božića do danas više nego udvostručila. Rast vrijednosti uglavnom je potaknut povećanom razinom interesa velikih ulagača i tvrtki. Prvi okidač u 2020. godini bila je najava davatelja usluga platnog prometa PayPal da će svojim američkim kupcima omogućiti trgovanje i plaćanje bitcoinima. Neki su stručnjaci govorili o nekakvom konačnom prepoznavanju potencijala bitcoina koji se pojavio 2008. godine.

U posljednjih nekoliko tjedana bitcoin se našao na naslovnicama mainstream medija. Prvo i najvažnije, treba spomenuti proizvođača električnih automobila Tesla. Tvrtka ne samo da je objavila da je u bitcoin uložila 1,5 milijardi. Također namjerava prihvatiti kriptovalutu kao sredstvo plaćanja u budućnosti. Teslin šef i multimilijarder Elon Musk veliki je ljubitelj kriptovaluta poput bitcoina. Potonje je nekoliko puta izrazio raznim tvitovima.

Osim Tesle, Mastercard je nedavno pokazao naklonost prema kriptovalutama. Čelnik Raj Dhamodharan, odgovoran za digitalnu imovinu u Mastercardu, napisao je prošlog tjedna na blogu da grupa želi omogućiti transakcije s odabranim kriptovalutama.

Profesionalni investitori također pokazuju sve veći interes za kriptovalute, posebno za bitcoin. Bloomberg je tijekom vikenda izvijestio da je investicijska ruka američke banke Morgan Stanley stavila bitcoin na svoj popis mogućih ulaganja. Nešto slično nedavno je prijavljeno u njujorškoj banci BNY Mellon.

Stručnjaci još jedan razlog za procvat bitcoina vide u naglom povećanju državnog duga - u mnogim dijelovima svijeta. U koronakrizi države podupiru potrošače i tvrtke financijskom pomoći, što značajno povećava teret državnog duga. To bi, kao i izuzetno labava monetarna politika središnjih banaka, u konačnici mogla dovesti do znatno veće inflacije, što bi obezvrijedilo tradicionalne valute. Neki ulagači stoga premještaju imovinu u alternativna ulaganja poput kriptovaluta.

Osim bitcoina, nedavno su procvjetale i druge kriptovalute. Ako spomenemo tek drugu najveću kriptovalutu nakon bitcoina u smislu tržišne vrijednosti, eter. Posljednji put popeo se na rekordnih 1.860 dolara. U postocima je cijena ethera ove godine porasla puno brže nego bitcoin. Neki stručnjaci vjeruju da eter ima veći potencijal od bitcoina. Ether je valuta projekta Ethereum, koji se usredotočuje na inteligentne programe ugovora ("pametni ugovori") i decentralizirane financijske usluge.

Mišljenja o kriptovalutama, a posebno o bitcoinu i dalje se uvelike razlikuju. Kritičari se žale na brojne slabe točke; iznimne oscilacije tečaja, vrlo velika potrošnja energije tijekom proizvodnje („rudarenje“) ili rizik od kriminalne zlouporabe.

S druge strane, zagovornici cijene opsežnu anonimnost koju kriptovalute nude, kao i neovisnost od državnih institucija poput središnjih banaka, koje predstavljaju tradicionalne valute. Međutim, potonji ne žele propustiti trend, pa mnoge središnje banke sada rade i na vlastitim kripto ili digitalnim valutama.

Analitičari se u velikoj mjeri slažu da je 2021. za bitcoin 'zelene' boje. Nakon što je probijena psihološku granicu od 50.000 dolara, većina njih predviđa da će i bitcoin kasnije ove godine doseći vrijednost od 100.000 dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, Tesla, Mastercard, Morgan Stanley, inflacija, BNY Mellon, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE