GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Fitch smanjio hrvatske izglede

I Fitch smanjio hrvatske izglede
IZGLEDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2015 / 09:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija Fitch Ratings potvrdila je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na 'BB' i 'BBplus' rejting u domaćoj valuti, ali je smanjila procjenu izgleda sa 'stabilnih' na 'negativne', kao što je to prije dva tjedna učinila i agencija Standard&Poor's.
U obrazloženju odluke Fitch navodi da je deficit opće države prošle godine dosegnuo 5,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), 0,3 posto više nego 2013. godine i 1,3 posto više od ciljane razine iz programa konvergencije koji je Vlada usvojila u travnju prošle godine.

Posljedica je to, poručuje Fitch, slabijih prihoda zbog niže nego što se očekivalo inflacije i rasta gospodarstva. Vlada je, napominje agencija, povećala ciljani proračunski deficit u 2015. godini s prethodnih 3,5 na 5 posto BDP-a. Fitch je, pak, povećao procjenu proračunskog deficita sa 4,5 na 5 posto BDP-a.

"U programu konvergencije Vlada je predvidjela smanjenje proračunskog deficita na 2,7 posto u 2017. godini, no smatramo da postoji rizik da se to neće postići", navodi Fitch. Među ostalim, smatraju da bi mogli podbaciti planovi ušteda u poduzećima u državnom vlasništvu. Uz to, poručuju da bi predstojeći parlamentarni izbori mogli oslabiti napore na konsolidaciji dok se ne oformi nova vlada.

Bruto dug opće države dosegnuo je na kraju 2014. godine 85 posto BDP-a, dok je na kraju 2008. iznosio 39 posto, što je, među ostalim, posljedica primjene nove ESA2010 metodologije, prema kojoj su u taj dug uvršteni i dugovi nekih državnih poduzeća. Fitch očekuje rast tog duga na 90 posto BDP-a u ovoj godini i njegov vrhunac u 2017. od 94,4 posto.

"Uvjeti financiranja i dalje su povoljni, no visoke proračunske financijske potrebe od oko 20 posto BDP-a predstavljaju rizik za održivost javnog duga ako dođe do neočekivanog povećanja troškova zaduživanja", poručuje Fitch.

Hrvatsko gospodarstvo trpi zbog visokog udjela javnog i vanjskog duga, visoke eurizacije i slabosti gospodarstva od 2009. godine. To je, poručuje Fitch, stvorilo nepovoljne temelje za dinamiku duga, što čini Hrvatsku ranjivom na šokove.

Nakon što je lani palo za 0,4 posto, Fitch očekuje da će ove godine hrvatsko gospodarstvo izaći iz šestogodišnje recesije. Procjenjuje da će BDP u 2015. porasti za 0,5, a iduće godine za 1 posto.

"Poboljšani gospodarski izgledi ponajviše se zahvaljuju neto izvozu, nižim cijenama nafte i ubrzanju rasta gospodarstva eurozone, dok se ne očekuje da će domaća potražnja pozitivno utjecati na rast do 2016.", smatraju analitičari Fitcha.

Lani je Hrvatska zabilježila višak na tekućem računu od 0,7 posto BDP-a, a Fitch procjenjuje da će u ovoj godini suficit iznositi 1,9 posto BDP-a, zahvaljujući rastu prihoda od turizma i smanjenju deficita u robnoj razmjeni zbog nižih cijena nafte.

Bolja apsorpcija EU-fondova poboljšat će, smatra Fitch, bilancu plaćanja preko viših transfera.

Čisti vanjski dug je visok i doseže otprilike 63 posto BDP-a, navodi Fitch i dodaje da je to uglavnom zbog zaduženja privatnog sektora, premda je posljednjih godina znatno poraslo i vanjsko zaduživanje javnog sektora.

Fitch smatra da je profitabilnost bankarskog sektora slaba, ali je sektor dovoljno kapitaliziran. Nenaplativi krediti bili su na kraju prošle godine visokih 17 posto. Neriješen problem oko 23,8 milijardi kuna vrijednih kredita kućanstava u švicarskim francima ne utječe dobro na povjerenje, no ne predstavlja sistemski rizik po financijski sustav, smatraju analitičari Fitcha.

Fitch još navodi da 'negativni' izgledi odražavaju rizike koji bi mogli dovesti do smanjenja kreditnog rejting, a to je daljnja eskalacija udjela duga u BDP-u, bez obzira da li zbog proračunskih podbačaja, rasta troškova financiranja ili slabijeg rasta BDP-a.

S druge strane, Fitch bi mogao povećati izglede na 'stabilne', ako proračunski deficit bude smanjen kako se planiralo u programu konvergencije, što bi povećalo povjerenje da će se odnos javnog duga i BDP-a stabilizirati u srednjoročnom razdoblju.

Do povećanja izgleda došlo bi i ako ojačaju izgledi za rast gospodarstva i povećanje konkurentnosti, posebice kroz uvođenje strukturnih reformi.

Hrvatski 'BB' rejting u stranoj valuti kod Fitcha dva je stupnja ispod investicijske razine. Agencija S&P drži isti rejting Hrvatske, a nedavno je također smanjila izglede na negativne, dok Moody's drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, na 'Ba1' i s negativnim izgledima.

Tagovi: Fitch, Fitch Ratings, javni dug, hrvatski BDP, recesija, deficit
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
DOBRE VIJESTI
Brnjac: Premašili smo brojku od 200.000 turista u jednom danu
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac na svojoj je Facebook stranici objavila koliko turista trenutno boravi u Hrvatskoj.
CROBEX blizu predpandemijske razine
OPTIMIZAM
CROBEX blizu predpandemijske razine
ANALIZA - Glavni indeks Zagrebačke burze danas bi ponovno mogao napasti razinu od 2000 bodova, iznad koje je posljednji puta bio u veljači 2020. godine.
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
KUPNJA
Višnja Bijelić kupila 500 dionica AD Plastika
SOLIN - Članica Uprave AD Plastika Višnja Bijelić, temeljem trgovine na Zagrebačkoj burzi, stekla je dana 14. lipnja 2021. godine 500 dionica ADPL ukupne vrijednosti od 96.500 kuna, po prosječnoj cijeni od 193 kune.
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
OPREZ
Azijska tržišta: Stagnacija indeksa, investitori oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u petak vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar dodatno ojačao nakon procjena čelnika Feda da bi kamate u SAD-u trebalo povećati već u 2023. godini.
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 blago pao, Nasdaq porastao
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE