GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje neizvjesna sudbina Adriadisela

I dalje neizvjesna sudbina Adriadisela
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2014 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Redovna godišnja skupština dioničara Adriadiesela održat će se 30. lipnja, odlučio je Nadzorni odbor tvrtke koji je sinoć usvojio sve dokumenti za skupštinu, ali je i dalje neizvjesna sudbina te karlovačke tvornice za proizvodnju velikih brodskih motora i havarijskih motora za nuklearke.
Po izvještaju o poslovanju, kojeg je Nadzornom odboru podnio direktor Vladimir Hristov, tijekom 2013. godine ta je tvrtka ostvarila gubitak od 3,9 milijuna kuna, a u prvom kvartalu ove godine još dva milijuna, rekao je Hini Marko Bubaš, predstavnik države koja ima 32,23 posto vlasništva Adriadiesela.

Prema Bubaševim riječima, potpuno je neizvjesna budućnost tvrtke, odnosno ovisi o tome hoće li Adriadiesel u lipnju ugovoriti veliki posao s ruskim partnerom za gradnju deset dieselskih motora za nuklearnu elektranu u Bjelorusiji.

Na sjednici je bio i predstavnik Uljanika (koji ima 27,97 posto vlasništva), ali ne i predstavnik Jadranskih ulaganja (koja imaju udio od 29,17 posto), a njihovi vlasnici Nenad i Danko Končar nisu se još očitovali ni potpisali suglasnost da će svoj dionički paket za spas Adriadiesela založiti kod Karlovačke banke (Kaba), koja je voljna financijski pomoći Adriadieselu, unatoč tome što duguje i Kabi.

Suvlasnik banke Marko Vuković, inače osnivač i suvlasnik uspješne izvozne karlovačke tvrtke HS produkt, rekao je Hini da bi on "svakako htio spasiti Adriadiesel".

"Ako ta proizvodnja ode iz Karlovca nikada se više neće vratiti. To je visoka, prestižna tehnologija. Nama nije interes uzeti tvrtku pod vlasništvo i mijenjati proizvodnju, kako mnogi misle, već ju osposobiti za opstanak i tržište", rekao je Vuković.

Na pitanje je li točno da se on osobno trudi u Rusiji i Bjelorusiji da Adriadiesel dobije posao za gradnju havarijskih motora za nuklearku, rekao je "trudimo se i tamo i drugdje u svijetu".

Adriadiesel je banci dužan novce i trebamo se spasiti od gubitaka. Ako oni propadnu imat ćemo oko trideset milijuna kuna gubitka, jer je Adriadiesel izravno banci dužan oko 15 milijuna kuna, ali i 16 milijuna HBOR-u za kredit za koji im je Kaba jamac, rekao je Vuković.

Unatoč i upravo zbog toga Kaba je voljna osigurati za Adriadiesel još oko 12 milijuna kuna za premoštavanje najhitnijih problema, ali je preduvjet tome da se svi vlasnici slože prepustiti im svoje dionice u zalog, a s tom odlukom još od ožujka odugovlači Danko Končar.

Vlatko Benković, član Nadzornog odbora u ime Radničkog vijeća, pojasnio je da se tijekom ožujka štrajkalo zbog neisplata plaća, a sada su radnici na plaćenom čekanju, budući da nema repromaterijala, jer je tvrtka u blokadi.

"Nisu mi jasna Jadranska ulaganja, kao da nas žele gurnuti u stečaj, a njima kao trećinskom vladniku to ne bi trebao biti cilj. Tijekom štrajka dobili smo avans od dalekoistočne tvrtke Songa za realizaciju posla i onda smo prekinuli štrajk. Sada ne možemo taj posao završavati jer nema repromaterijala, a rok je blizu, u srpnju. Kaba je voljna uskočiti, a Končar odugovlači s odlukom", rekao je Benković Hini i ovim primjerom ilustrirao ukupno stanje stvari.
Tagovi: Adriadiesel, Marko Bubaš, Jadranska ulaganja, Uljanik, Danko Končar, Karlovačka banka
PROČITAJ I OVO
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
RAST BROJA ZARAŽENIH
Markotić: Ovo će nam skratiti sezonu
ZAGREB - Talijanska odluka prema kojoj povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj moraju na testiranje za ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. Krunoslava Capaka dio je specijalnog rata kojem je cilj da Talijani svoje godišnje odmore ipak provode u Italiji.
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
POTONUĆE
Turska lira tone sve dublje, a poniranje će se nastaviti
ANKARA - Turska lira od početka je godine potonula 23 posto u odnosu na dolar, a dio analitičara vjeruje da će se taj trend nastaviti.
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
CJEPIVO
Već 20 država naručilo velike količine ruskog cjepiva
ZAGREB - Nakon što je Rusija registrirala prvo cjepivo protiv Covida-19 na svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da još nije dobila dovoljno podataka da provede evaluaciju novog cjepiva.
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
POZITIVNO
Brnjac: Turističke brojke su iznenađujuće dobre
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je na HRT-u te govorila o stanju u hrvatskom turizmu usred pandemije koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi prekinuli trodnevni niz
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u četvrtak je prekinulo niz od tri uzastopna dana rasta, indeksi su blago oslabili, dok je likvidnost nešto ojačala, iako se i dalje zadržala na vrlo skromnim razinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE