GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje česte prijevare s maslinovim uljem

I dalje česte prijevare s maslinovim uljem
ULJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 08:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Zbog svoje visoke cijene i popularnosti, maslinovo ulje često je predmet prijevara. Među najraširenijim oblicima prijevare su miješanje maslinovog ulja s jeftinijim uljima, netočno označavanje izvornosti i krivotvorenje certifikata, upozoravaju iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS).

Patvorenje drugim uljima jedan je od najraširenijih oblika prijevare. Maslinovo ulje može se razrijediti ili miješati s jeftinijim uljima, poput suncokretovog, sojinog ili uljane repice, upozorio je ZPS u priopćenju.

Zemlje poput Italije, Grčke i Španjolske poznate su po proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja. Neki proizvođači stoga mogu prilagoditi podrijetlo ulja kako bi sugerirali priznatije zemljopisno podrijetlo ili višu kvalitetu proizvoda.

Na tržištu postoji i krivotvorenje oznaka ili korištenje lažnih certifikata. Ovime proizvođači žele proizvod prikazati autentičnijim i kvalitetnijim nego što on uistinu jest.

Pogrešno predstavljanje kvalitete također je čest oblik prijevare. Neki proizvođači svoje ulje mogu označiti kao ekstra djevičansko, iako ono ne zadovoljava tražene standarde kvalitete, napisali su u udruzi.

Proizvođači također mogu miješati ekstra djevičansko maslinovo ulje s maslinovim uljima niže kvalitete kako bi poboljšali okus i aromu.

Istodobno, ZPS je istaknuo nalaze Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije da na slovenskom tržištu postoji velik udio neusklađenosti, posebice na području kvalitete. i označavanje maslinovog ulja. Najčešće se djevičansko maslinovo ulje prodaje pod nazivom ekstra djevičansko.

“U navedenom slučaju nije nužno riječ o prijevari, jer se kvaliteta maslinovog ulja može promijeniti i nakon punjenja u boce, a teško je dokazati namjernost obmane”, objasnili su.

Kvaliteta maslinovog ulja može biti ugrožena i neadekvatnim uvjetima skladištenja i transporta. Lažne radnje također mogu uključivati svjesno izlaganje ulja svjetlu, toplini ili kisiku, što može pogoršati njegovu kvalitetu. Unatoč tome, ulje se na tržištu prodaje kao da je još uvijek kvalitetno, ističu.

Kako objašnjavaju u ZPS-u, kvalitetno maslinovo ulje ima voćni, gorkasti i pikantni miris. Svako otkrivanje pljesnivog, kiselog, metalnog ili sijena ukazuje na grešku.

Boja ulja je obično različitih nijansi, od zelene do zeleno-žute. Smeđe nijanse koje mogu ukazivati na oksidaciju su nepoželjne. To možete provjeriti tako da na bijeli tanjur stavite nekoliko kapi maslinovog ulja, pogledate ga na dobrom svjetlu, pomirišete i probate, savjetuju iz ZPS-a.

ZPS od prošle godine sudjeluje u europskom projektu Watson kojim će se do 2026. godine nastojati osigurati izvornost i sljedivost različitih skupina hrane, uključujući i ekstra djevičansko maslinovo ulje s ciljem sprječavanja prijevara s hranom, pojasnili su.

Tagovi: maslinovo ulje, masline, ulje, trgovina, potrošači
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi prekinuli negativni niz
NEW YORK - Američki indeksi su porasli u ponedjeljak, oporavivši se nakon teškog tjedna, kako su se dionice tehnoloških kompanija oporavljale, a napetosti na Bliskom istoku smanjivale. Trgovci su također očekivali objavu velikih zarada.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST u fokusu investitora
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je optimizam na Zagrebačku burzu.
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
PERADARSTVO
Ukrajinske investicije u Hrvatskoj prijetnja i za europske peradare
BRUXELLES - Na konferenciji u Bruxellesu, predstavnik hrvatskih peradara Dražen Čurila upozorio je na prijetnju tradicionalnom uzgoju peradi u Hrvatskoj.
Villeroy: Naftne neizvjesnosti neće zaustaviti lipanjsko rezanje kamata
JASNA PORUKA
Villeroy: Naftne neizvjesnosti neće zaustaviti lipanjsko rezanje kamata
FRANKFURT - Europska središnja banka neće biti pokolebana od prvog smanjenja kamata u lipnju zbog neizvjesnosti cijena nafte, rekao je član Upravnog vijeća Francois Villeroy de Galhau.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta oporavila su se od rasprodaje u petak jer ulagači ovaj tjedan traže svježe podatke iz Kine, Japana i Južne Koreje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE