GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HŽ će ukinuti liniju Rijeka – Ljubljana?

HŽ će ukinuti liniju Rijeka – Ljubljana?
UKIDANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2012 / 10:55
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Nakon što je tvrtka HŽ Putnički promet najavila ukidanje 46 od ukupno 58 međunarodnih linija, koje su redom nerentabilne i stvaraju gubitke, ispostavlja se da bi trebali biti ukinuti i vlakovi koji već 140 godina voze između Rijeke i Ljubljane.
Prema sadašnjem prijedlogu voznog reda, jedina željeznička veza između Hrvatske i Slovenije išla bi iz Zagreba i sve to trebalo bi stupiti na snagu 9. prosinca, kada će biti uveden novi vozni red HŽ Putničkog prometa.

Direktor tvrtke HŽ Putnički prijevoz Damir Grgić uvažava povijest i tradiciju, ali naglašava da su gubici putničkog prometa neodrživi, kao i da gubitak na međunarodnim linijama, koje se planiraju ukinuti, iznosi oko 38,6 milijuna kuna godišnje. On dodaje da se u prosjeku samo 31 putnik vozi vlakovima, čije se ukidanje planira, kao i da vlakovima na relaciji Rijeka – Ljubljana prosječno putuje svega 40-ak ljudi.

– Država daje naknadu za održavanje linija isključivo unutar Hrvatske, nikako ne i na međunarodnim relacijama, koje nisu u kategoriji posebnog državnog interesa. Stanje je takvo da ponekad imamo toliko malo putnika i vozimo za svega nekoliko ljudi. Svjesni smo važnosti i duge tradicije vlaka na liniji Rijeka – Ljubljana i pokušavamo učiniti sve što možemo kako bi se pronašlo neko rješenje.

Najizglednija bi opcija bila da dio troškova preuzmu Slovenske željeznice, koje tu također imaju određeni interes, te se nadamo dogovoru. Razgovarat ćemo i s Gradom Rijekom o tome mogu li oni pomoći. Naglašavam da mi nismo nikakvi monopolisti, spremni smo i pustiti bilo kojeg drugog operatera na ovu ili neku drugu liniju u skladu s planiranom liberalizacijom željezničkog prometa, ali za to nažalost nema interesa, naglašava Grgić.

Ukoliko bi se barem jedan vlak prema Ljubljani sačuvao, vjerojatno bi bila riječ o vlaku koji iz Rijeke polazi u 12 sati, u Ljubljanu stiže u 14.45 sati te se vraća prema Rijeci s polaskom u 15.10 sati. Definitivno će izgleda biti ukinut vlak koji ujutro kreće iz Rijeke, a navečer iz Ljubljane.

Tagovi: Hrvatske željeznice, HŽ Putnički prijevoz, Slovenske železnice, pruga Rijeka-Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Pet velikih gradova u Italiji ostaje bez 34 milijuna stranih turista
STRAVIČNO
Pet velikih gradova u Italiji ostaje bez 34 milijuna stranih turista
RIM - Rim, Venecija, Firenca, Torino i Milano, koji zajedno čine više od trećine talijanskog turizma, ove godine će, zbog pandemije COVID-a 19, ostati bez skoro 34 milijuna turista iz inozemstva.
Hanfa: Potvrđena sudska presuda u vezi Nexus Private Equity Partnera
PRESUDA
Hanfa: Potvrđena sudska presuda u vezi Nexus Private Equity Partnera
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u utorak da je presudom Visokog upravnog suda RH odbijena njezina žalba te potvrđena presuda Upravnog suda u vezi Nexus Private Equity Partnera, kojem je u siječnju 2018. ta agencija oduzela odobrenje za upravljanje nad dva fonda a upravi licencu.
Zagrebačka burza: Sunce hoteli dobitnici dana, indeksi stagnirali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Sunce hoteli dobitnici dana, indeksi stagnirali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi u utorak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz različite predznake i skroman promet, jer nije bilo važnijih vijesti iz poslovnog sektora.
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog dobrih makro pokazatelja

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski pokazatelji, a nadaju se i novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu.

Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
OPTIMIZAM
Wall Street: Uzlet Microsofta podigao Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE