GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hypo banka BiH: Zajmovi s valutnom klauzulom bili su legalni

Hypo banka BiH: Zajmovi s valutnom klauzulom bili su legalni
KREDITI U FRANCIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2016 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Hypo Alpe Adria Banka u nedjelju je priopćila kako su zajmovi koje je davala u švicarskim francima bili legalni niječući navode udruge korisnika zajmova Švicarac.

Članovi udruge Švicarac su nedavno odjeveni u odore Djeda Mraza organizirali prosvjed pokušavajući predstavnicima uprave banke kao novogodišnje darove uručiti prvostupanjske sudske presude izrečene u njihovu korist. 

U priopćenju dostavljenom iz sjedišta Hypo banke u Mostaru navedeno je kako je u četiri pravomoćno izrečene presude u toj zemlji navedeno kako je valutna klauzula na zajmove u švicarcima bila 'izričito dopuštena'.  

"Valutna klauzula koja se pojavljuje u ugovorima o zajmu je potpuno zakonita i postojeća praksa sudova je prihvaća kao takvu kroz navedene 4 pravomoćne presude – sve u korist banke po ovome pitanju", navodi se u priopćenju Hypo banke uz kojega su dostavljene i pravomoćne presude sudova.  

Pojasnili su kako je u posljednjoj pravomoćnoj presudi županijskog suda u Mostaru navedeno kako ugovaranje valutne klauzule nije bilo u suprotnosti s odredbama zakona o Središnjoj banci BiH, odnosno zakona o bankama. Hypo banka navela je kako u BiH ima 5.326 klijenata korisnika zajmova s valutnom klauzulom u švicarskim francima, te da na razini Federacije BiH udio ovih zajmova u ukupnim zajmovima iznosio svega 1,8%. 

Tijekom 2015., prema navodima iz priopćenja, 591 klijent Hypo banke je zatvorio zajam ili ga je konvertirao u drugu valutu temeljem sporazuma s bankom. Ukupan iznos otpisa samo tijekom 2015. je iznosio 1,075 milijuna maraka, odnosno nešto više od pola milijuna eura. "Smatramo da su kreirane olakšice temelj za rješavanje ovoga problema s kojim se još uvijek suočava 5.326 naših klijenata", navodi se u priopćenju Hypo banke. 

Tagovi: Hypo banka BiH, Hypo Alpe-Adria banka, krediti u francima
PROČITAJ I OVO
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
MIROVINE
Norveški fond znatno povećao mirovine građana u 2021.
OSLO - Norveški državni mirovinski fond objavio je u četvrtak da je u 2021. godini ostvario prinos na ulaganja za mirovine građana od 1.580 milijardi norveških kruna (177 milijardi dolara) zahvaljujući ponajprije rezultatima dionica tehnoloških kompanija,
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa i nizak promet
ZAGREB - Pad indeksa i nizak promet obilježja su prometa na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, u danu u kojemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvaren promet veći od milijun kuna.
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
RAST
Druga procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. porasla 8,1 posto
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini porast će za 8,1 posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 3,1 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
MESO
Čeka nas ozbiljno poskupljenje mesa
ZAGREB - Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.
Oštar pad azijskih indeksa
TEŽAK PAD
Oštar pad azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon agresivnijih nego što se očekivalo poruka američke središnje banke o zaoštravanju monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE